Gratis bezorgd binnen NL vanaf € 20,-
Meest complete NT2-assortiment
Wereldwijde verzending
Terug naar dossier Fase 1: Voordat je naar Nederland komt

Fase 1: Voordat je naar Nederland komt

Verblijfsvergunningen, werkvergunningen en wat je al in jouw thuisland kunt voorbereiden

Wat moet je regelen voordat je naar Nederland komt? Hier vind je informatie over verblijfsvergunningen, werkvergunningen en over de stappen die je al in jouw thuisland kunt zetten.

De informatie op deze pagina geldt voor mensen die niet uit een EU-land, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen of Zwitserland komen. Onderaan de pagina Emigreren naar Nederland lees je wat deze mensen moeten regelen.

Verblijfsvergunningen

Bepaal eerst of een verblijfsvergunning verplicht is in jouw situatie. Je hebt een verblijfsvergunning nodig als je:

  • langer dan 3 maanden in Nederland wilt wonen,
  • niet uit een EU-land, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen of Zwitserland komt, en
  • afkomstig bent uit een land dat een visumplicht heeft voor Nederland.

 

Gelden bovenstaande voorwaarden voor u? Je hebt dan een machtiging tot voorlopig verblijf (mvv) en een verblijfsvergunning nodig. Je kunt de mvv en de verblijfsvergunning tegelijk aanvragen via de toegangs- en verblijfsprocedure (tev). Je vraagt de tev in uw thuisland aan, bij de Nederlandse ambassade of het Nederlandse consulaat. Op de website van de Nederlandse overheid vind je een lijst met steden per land waar je een tev kunt aanvragen.

 

Lees meer over verblijfsvergunningen op de website van de Nederlandse overheid >

 

Werkvergunningen

Wil je naar Nederland komen om te werken en heb je al een baan gevonden? Dan heb je naast een verblijfsvergunning ook een werkvergunning nodig. Jouw werkgever in Nederland vraagt de werkvergunning voor je aan. Pas als je jouw verblijfsvergunning en werkvergunning hebt ontvangen, mag je naar Nederland reizen.

 

Er bestaan verschillende werkvergunningen:

  • Gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid (GVVA): in de meeste gevallen heb je een GVVA nodig, bijvoorbeeld als je in Nederland in loondienst gaat werken. De GVVA is een verblijfsvergunning en een werkvergunning in één. Je kunt de GVVA zelf aanvragen bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst, maar jouw werkgever kan dat ook voor je doen.
  • Tewerkstellingsvergunning (TWV): jouw werkgever vraagt een TWV voor je aan als je seizoensarbeid of werk waarvoor je geen GVVA kunt aanvragen gaat verrichten.
  • Verblijfsvergunning voor arbeid als zelfstandige: als je als zelfstandig ondernemer in Nederland wilt werken, vraag je een verblijfsvergunning aan en moet je daarnaast aan een aantal voorwaarden voldoen die te maken hebben met uw werkzaamheden. Ook moet je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel.

 

Lees meer over werkvergunningen op de website van de Immigratie- en Naturalisatiedienst >

 

Nederlands leren en inburgeren voordat je naar Nederland komt

In sommige situaties moet je al beginnen met Nederlands leren voordat je naar Nederland komt en moet je een inburgeringsexamen afleggen in jouw thuisland:

  • als je naar Nederland komt om bij uw partner of familie te wonen
  • als je geestelijk bedienaar bent

 

Dit examen heet het basisexamen inburgering in het buitenland en gaat over de Nederlandse taal en samenleving. Pas als je het examen heeft gehaald, kun je een machtiging tot voorlopig verblijf (mvv) krijgen. Je moet namelijk basiskennis van de Nederlandse taal en samenleving hebben voordat je je hier vestigt. Zo kun je sneller inburgeren. 

 

Lees meer over het basisexamen inburgering in het buitenland > 

Verder lezen

Klaar voor vertrek? Of ben je net in Nederland aankomen? Bekijk wat je allemaal moet regelen als je in Nederland bent op de pagina Fase 2: Kort nadat je in Nederland bent aangekomen.

Lees meer