Fase 2: Kort nadat u in Nederland bent aangekomen

Fase 2: Kort nadat u in Nederland bent aangekomen

De belangrijkste zaken op een rij

Als u uw verblijfsvergunning heeft ontvangen mag u naar Nederland reizen. Een nieuw avontuur begint! Er zijn een paar belangrijke zaken die iedereen die in Nederland komt wonen, moet regelen kort nadat ze zijn aangekomen. De onderstaande zaken gelden zowel voor inwoners van EU-landen als voor inwoners van niet-EU-landen.

Een woonadres regelen

Het eerste dat u moet doen als u in Nederland bent, is een woonadres regelen. Dit is nodig, omdat u zich bij de gemeente moet inschrijven met een woonadres. Heeft u nog geen woning of kamer? Er zijn verschillende manieren om een huurwoning te vinden:

  • Via een woningcorporatie: dit is een organisatie die woningen verhuurt voor een relatief lage huur. U moet zich inschrijven bij de woningcorporatie en vaak is er een wachttijd. Kijk op de website van uw gemeente voor een lijst van alle woningcorporaties.
  • Via een particuliere verhuurder: de huur is bij particuliere huur meestal hoger dan als u via een woningcorporatie huurt. Wanneer u op internet gaat zoeken naar een particuliere huurwoning, kunt u bijvoorbeeld de zoekwoorden ‘woning huren’ combineren met de plaatsnaam waar u wilt wonen.
  • Via uw werkgever of het uitzendbureau waar u voor gaat werken.

 

Inschrijven bij de gemeente

Iedereen die in Nederland komt wonen, of het nu voor een korte of een langere periode is, moet zich inschrijven bij de gemeente. Als u dit niet of te laat doet, kunt u een boete krijgen. Hoe en waar u zich inschrijft hangt af van hoe lang u van plan bent in Nederland te blijven.

 

Blijft u korter dan 4 maanden?
U schrijft zich dan in als tijdelijk inwoner (niet-ingezetene) van Nederland. U kunt zich bij 19 gemeenten inschrijven als tijdelijk inwoner: bekijk de lijst van gemeenten op de website van de Nederlandse overheid. Door u in te schrijven als tijdelijk inwoner ontvangt u een burgerservicenummer (BSN). Dit nummer heeft u nodig voor bijvoorbeeld een ziektekostenverzekering en een bankrekening.

 

Blijft u langer dan 4 maanden?
U schrijft zich dan in als inwoner (ingezetene) van Nederland, bij de gemeente waar u woont. U moet zich binnen 5 dagen na aankomst in Nederland inschrijven. Nadat u zich heeft ingeschreven ontvangt u een burgerservicenummer (BSN). Dit nummer heeft u nodig voor bijvoorbeeld een ziektekostenverzekering en een bankrekening.

 

Als u zich gaat inschrijven moet u een aantal dingen meenemen:

  • een geldig identiteitsbewijs (voor iedereen in het gezin)
  • een huurovereenkomst of koopovereenkomst van uw woning in Nederland
  • originele documenten waaruit uw identiteit en de gegevens van uw huwelijk of geregistreerd partnerschap blijken, zoals een geboorteakte en een huwelijksakte

Lees meer over inschrijven op de website van de Nederlandse overheid >

 

Een ziektekostenverzekering afsluiten

In Nederland moet iedereen verplicht een ziektekostenverzekering hebben. Ook als u in uw thuisland al een ziektekostenverzekering heeft. Vraag daarom zo snel mogelijk na aankomst in Nederland een ziektekostenverzekering aan bij een van de zorgverzekeraars.

 

Lees meer over ziektekostenverzekeringen op de website Zorgverzekeringslijn.nl (Engels) >

 

Nederlands leren

Het is voor iedereen die nieuw is in Nederland belangrijk om de taal zo snel mogelijk te leren. Als u de taal beheerst, zijn veel dingen makkelijker: werk vinden, met de gemeente of de huisarts communiceren en met de school van uw kinderen praten.

 

Er zijn allerlei manieren om Nederlands te leren:

Komt u niet uit de EU, IJsland, Kroatië, Liechtenstein, Noorwegen of Zwitserland? Dan moet u verplicht inburgeren.

Inburgeren

Komt u niet uit de EU, IJsland, Kroatië, Liechtenstein, Noorwegen of Zwitserland? Dan moet u verplicht inburgeren. Inburgeren betekent dat u Nederlands leert lezen, luisteren, schrijven en spreken, dat u leert over de Nederlandse samenleving en dat u leert hoe u werk kunt vinden. Als u verplicht moet inburgeren, ontvangt u een brief van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). In dat geval moet u uw inburgeringsdiploma halen binnen 3 jaar nadat u uw verblijfsvergunning heeft ontvangen.

 

Lees meer in het dossier Inburgeren >

Verder lezen

Hoe zit het met belastingen in Nederland, welke regelingen zijn er voor mensen met een lager inkomen, zijn diploma’s uit het buitenland hier geldig? En waar moet u allemaal aan denken als u een opleiding wilt volgen of als u gaat werken? Lees alles over deze onderwerpen op de pagina Fase 3: Wonen en werken in Nederland.

Lees meer