Didactiek
De NT2-les inrichten, klassenmanagement, instructie, werkvormen: deze en andere didactische vaardigheden worden uitgebreid behandeld in LESvaardig. In Klassiek vakwerk en Handboek Nederlands als tweede taal komt didactiek ook volop aan bod. Focus op VUT geeft je handvatten om het VUT-model toe te passen in je les: vooruitkijken, voorkennis activeren, uitvoeren en terugkijken. Je krijgt 85 werkvormen met diverse variaties voor fysieke lessen, online lessen en lessen voor alfagroepen.
Feedback geven
Op de juiste manier feedback geven is ontzettend belangrijk in de NT2-les. Door goed te reageren op het taalgebruik van cursisten versterkt de docent het leerproces. Maar wat is adequate feedback? Wanneer werkt positieve feedback het beste, en in welke situaties moeten fouten gecorrigeerd worden? Focus op taal en Focus op cultuur geven tekst en uitleg over feedback, taalverschijnselen en de invloed van culturele achtergronden op taalleren. De uitgaven geven handvatten om taalvragen van cursisten beter te kunnen beantwoorden.
Woordenschat
“Without grammar very little can be conveyed, without vocabulary nothing can be conveyed.” De Britse linguïst David Wilkins benadrukte in 1972 al het belang van woordenschat. Om een taal te leren beheersen, moeten voldoende woorden bewust aangeleerd worden. In het Handboek Nederlands als tweede taal krijgen woordenschat en woordverwerving veel aandacht. Onder meer het belang van het woordenboek, het onderscheid tussen semantiseren, controleren en consolideren en woordleervaardigheden komen hierin uitgebreid aan de orde.
Grammatica
Grammatica is voor veel docenten een moeilijk aspect van de NT2-les. Cursisten willen vaak weten ‘waarom’, terwijl de regels niet altijd duidelijk zijn. Ook verschillen de meningen over de meerwaarde van expliciet aangeboden grammatica. Antwoorden op prangende grammaticavragen vind je in Veelgestelde vragen in de NT2-les. Het boek behandelt voornaamwoorden, meervoud, lidwoorden, hulpwerkwoorden en nog veel meer.
Alfabetisering
Anderstaligen die niet of anders gealfabetiseerd zijn staan voor de uitdaging zich eerst het Latijnse schrift eigen te maken, voordat zij de Nederlandse taal kunnen leren. Hoe begeleid je deze cursisten op de beste manier? De nieuwe digitale schatkist voor alfaleerders DigLin+ bevat oneindig veel oefenmateriaal, ondersteund door beeld en geluid. Inmiddels is DigLin+ allang niet meer alleen geschikt voor alfaleerders, ook praktisch geschoolden kunnen hiermee aan de slag en zelfs niveau B1 behalen. Bij de methodes Alfaschrift en Verder met Alfaschrift bieden de docentenhandleidingen heldere aanwijzingen om als docent effectief met de methodes aan de slag te gaan.
Differentiëren
Een heterogene groep cursisten met verschillende instroommomenten en uiteenlopende uitstroomdoelen is meer regel dan uitzondering in NT2-land. Om al die verschillen in goede banen te leiden moet je als docent over flink veel organisatorisch talent beschikken. Een steuntje in de rug kan daarbij best prettig zijn. Het NT2-Cahier Differentiëren beschrijft een praktische methode om in tien stappen succesvol te differentiëren in jouw heterogene klas.