Gratis bezorgd binnen NL vanaf € 20,-
Meest complete NT2-assortiment
Wereldwijde verzending

Columns

Tsegtu?
Tsegtu?

Als je een taal leert uit een boek, zoals de meeste anderstaligen doen die twaalf jaar of ouder zijn, leer je dat woorden allemaal apart geschreven zijn. Het is wel even schrikken als je dan de ‘man in the street’ hoort praten.. 

Dudok en Hilversum
Dudok en Hilversum

Hilversum heeft een van de bijzonderste gemeentehuizen van Nederland. Het vrijstaande lichtgele gebouw met zijn 48 meter hoge toren heeft de sierlijkheid van een paleis, terwijl de ornamenten die normaal dit effect opwekken ontbreken. 

Zotte zegswijzen
Zotte zegswijzen

Mijn geliefde schoonvader komt uit een dorp nog geen tien kilometer van Roosendaal, en hoewel ik niet wil beweren dat Roosendaal een noemenswaardige stad is, zijn er soms flinke taalbarrières tussen mij en het mooie doch iets minder urbane ‘Nipse’ (Nispen). 

Kinderboekenmuseum
Kinderboekenmuseum

Toen ik afgelopen zondag een uitstapje met mijn kleinzoon van vijf jaar maakte, kwamen we in het Kinderboekenmuseum terecht. Samen met het Letterkundig Museum is dit gevestigd in het gebouw van de Koninklijke Bibliotheek.

Vaderskind
Vaderskind

Zoals elke kleine jongen bewondert Ad Fransen zijn vader om zijn stoere verhalen maar in het geval van Ad Fransen ontdekt hij dat zijn vaders' verleden niet iets is om mee te koop te lopen. 

Het Goudriaankanaal
Het Goudriaankanaal

Na alle problemen met grote bouwprojecten de afgelopen decennia, was er afgelopen week ook eens goed nieuws. De aanbesteding voor een nieuwe zeesluis bij IJmuiden heeft een inschrijving opgeleverd die veel gunstiger uitkomt dan opdrachtgever Rijkswaterstaat had verwacht.

Van Nellefabriek
Van Nellefabriek

De Van Nellefabriek in Rotterdam is internationaal bekend vanwege de bijzondere architectuur. De bouwstijl valt onder het Nieuwe Bouwen en het modernisme. Als je de fabriek met de glazen gevels ziet, geloof je niet dat zij al ruim tachtig jaar oud is. 

Huilen met de kraan open
Huilen met de kraan open

Op mijn werk zit de marketingafdeling in één ruimte samen met de salesafdeling. Ideaal, want zo hoor je het meteen als er nieuws is over (nieuwe) klanten. Een bijkomend voordeel is dat ik omringd word door enkele stereotypische salesmannen, die graag overdrijven en regelmatig prachtige verhalen vertellen.

Kamerplanten
Kamerplanten

Uit de jaren zestig en zeventig herinner ik me dat kamerplanten een vaste plaats in het sociale leven hadden. Waar je ook kwam, in elk huis stond een rijtje planten in de vensterbank. 

Spreeuwen
Spreeuwen

Spreeuwen behoren in Nederland tot de meest alledaagse vogels. Bijzonder worden ze pas in de herfst, wanneer ze tegen de avond enorme zwermen vormen die na een spectaculaire luchtshow een slaapplaats uitzoeken.

Kalender en tijd
Kalender en tijd

Wie in een quiz de vraag krijgt wat de kortste dag van het jaar is, zal waarschijnlijk 21 december als goede antwoord geven. Dit jaar is dat echter niet helemaal juist. 

Nederland leest
Nederland leest
Tiende uitgave in het kader van de jaarlijkse campagne Nederland leest

Deze maand presenteert de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) haar tiende uitgave in het kader van de jaarlijkse campagne Nederland leest. Er liggen maar liefst 450.000 boeken klaar die bibliotheekleden gratis mee kunnen nemen. 

ONA en Branches
ONA en Branches

De eindtermen en de toelichting bij de resultaatkaarten geven houvast voor wat betreft de inrichting en de organisatie van het examen ONA. Bij elk in te vullen onderdeel van de resultaatkaarten wordt vermeld in welke 'sfeer' het ingevulde gezocht moet worden. Wat de kandidaat precies invult, kan heel persoonlijk zijn.

Werken in Nederland (WIN)
Werken in Nederland (WIN)

Vanaf deze week is mijn boek Werken in Nederland (WIN) beschikbaar, een lesmethode ter voorbereiding op het nieuwe vak Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt (ONA). 

Grammaticalessen: voor wie?
Grammaticalessen: voor wie?
En wat heeft zin en wat niet?

Als beginnend NT2 docent kregen we, zoals dat de meesten gebeurt, de onvermijdelijke vraag: Wanneer is het mooi, en wanneer is het mooie? In geen van onze studies (Nederlands, Algemene Taalwetenschap, Logopedie) kwam dit onderwerp ooit ter sprake.