Free shipping within the Netherlands above € 20,-
The most complete NT2 webshop
Worldwide shipping
Back to the dossier NIEUW: WOORDENSCHATPAKKET PLEIN 16

NIEUW: WOORDENSCHATPAKKET PLEIN 16

Al jaren is er een grote behoefte aan speels en motiverend lesmateriaal speciaal ontwikkeld voor anderstalige jongeren die Nederlands moeten leren. Plein 16 voorziet in die behoefte: een doeltreffend, aansprekend woordenschatpakket met aandacht voor culturele diversiteit. 

In het NT2-onderwijs is jarenlang de aandacht voornamelijk gegaan naar materiaalontwikkeling voor volwassen leerders. Dat is logisch: zij moeten snel inburgeren en een baan zoeken. Maar materiaal om ook hun kinderen Nederlands te leren was er nauwelijks. Boom NT2 ontwikkelde in 2014 met steun van de Taalunie al het woordenschatpakket Hotel Hallo, geschreven door Kim Koelewijn, dat gericht is op basisschoolleerlingen. Het pakket was innovatief en combineerde verhalen met liedjes, rollenspellen en humor. De succesformule van Hotel Hallo is nu vertaald naar een woordenschatpakket voor anderstalige jongeren.

 

Passend en motiverend materiaal

Auteurs Kim Koelewijn en Peter Schoenaerts werkten allebei jarenlang op de Taal- en Cultuurschool 't Klokhuis in New York, waar ze lesgaven aan kinderen van Nederlandse expats. Daar ervoeren ze hoe moeilijk het kan zijn jongeren te motiveren voor het leren van een vreemde taal, en hoe belangrijk passend lesmateriaal daarbij is. Dit inspireerde hen tot het maken van Plein 16.

 

Ze hielden een uitgebreide enquête onder docenten die lesgeven aan anderstalige jongeren en vroegen hen wat er volgens hen ontbrak aan bestaand lesmateriaal voor hun doelgroep. Peter: "Er bleek veel nood aan motiverend en afwisselend materiaal, met humor en aandacht voor culturele diversiteit. Daar hebben wij dus voor gezorgd."

 

Woordenschatverwerving

Plein 16 is een woordenschatpakket voor jongeren van 12 tot 16 jaar. De focus ligt op woordenschatverwerving en mondelinge communicatie, minder op grammatica, schrijven en spelling. Net als Hotel Hallo, bestaat Plein 16 uit verhalen, liedjes, taalriedels en spelletjes - gevarieerd aanbod dus, dat de lessen afwisselend houdt en de motivatie van jongeren vergroot.

 

De teksten zijn ingesproken door zowel Vlaamse als Nederlandse acteurs, en ook de liedjes zijn beschikbaar in een Nederlandse én Vlaamse variant (ingezongen door de Belgische zangeres Eva De Roovere). Kim: "We hebben veel aandacht besteed aan regionale en en buitenlandse accenten, want dat reflecteert de hedendaagse realiteit waarmee de jongeren te maken krijgen." 

 

Plein 16 kan ingezet worden als lesmateriaal voor anderstalige jongeren in Nederland en Vlaanderen, maar ook voor hun leeftijdsgenoten die in andere delen van de wereld Nederlands leren. Het pakket kan zowel klassikaal als individueel gebruikt worden.