Free shipping within the Netherlands above € 20,-
The most complete NT2 webshop
Worldwide shipping
DEZE PAGINA IS ALLEEN VOOR BEHEER DOELEINDEN

Jan Renkema


---

NL OMSCHRIJIVNG:

Jan Renkema (1948) is hoogleraar Tekstkwaliteit aan de Universiteit van Tilburg. Hij studeerde Algemene Taalwetenschap aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en promoveerde in 1981 op De Taal van Den Haag. Hij was o.a. taalkundig adviseur bij de Tweede Kamer en buitengewoon hoogleraar Cultuurwetenschappen aan de Open Universiteit.

 

Hij is auteur van de Schrijfwijzer; van dit boek zijn inmiddels meer dan 450.000 exemplaren verkocht. Ook schreef hij interviews, onder andere met politici in Wat bezielt het Binnenhof?, en publiceerde hij een pamflet over de nieuwe spelling: Geef de spelling wat speling.

 

Ten behoeve van vakgenoten en studenten schreef hij Tekst en Uitleg, een Inleiding in de Tekstwetenschap, die vertaald is in het Engels (Introduction to Discourse Studies), en daarna ook in het Spaans, Koreaans, Japans. Ook verscheen er een Chinese uitgave in 2009. Hij was 'Fulbright scholar' in Berkeley en verzorgde gastcolleges onder andere aan de universiteiten van Buenos Aires, Kunming, Osaka, Saarbrücken, Vancouver, Stellenbosch, Sydney en Valparaiso.

 

Hij was een tiental jaren eindredacteur van het maandblad Onze Taal en schreef de Leidraad bij het Groene Boekje uit 1995. Verder was hij o.a. lid van het Stichtingsbestuur Universiteit voor Humanistiek en supervisor van de Nieuwe Bijbelvertaling. Nu is hij onder andere:

  • communicatieadviseur bij overheidsinstellingen;
  • lid van de redactieraden voor: Tijdschrift voor Taalbeheersing, Revista Signos, Journal of Web Based Communities en Journal of Visual Communication;
  • voorzitter van de Internationale Vereniging voor Neerlandistiek.
EN OMSCHRIJIVNG:

Jan Renkema is professor Text Quality at Tilburg University. He studied general Linguistics at the Free University of Amsterdam and completed his PhD research in 1981 with De taal van Den Haag. He worked among other things as a language advisor for Dutch politicians and he was associate professor Cultural Sciences at the Open University.