Gratis bezorgd binnen NL vanaf € 20,-
Meest complete NT2-assortiment
Wereldwijde verzending
Terug naar dossier Kies het juiste traject

Kies het juiste traject

Bepalen welk examen je gaat doen

Vind je het lastig om te bepalen welk examentraject je het beste kunt doen? Voordat je begint met studeren is het goed om even stil te staan bij jouw doel. Op basis van dat doel kies je vervolgens het examen en het studietraject dat daarbij hoort. Hieronder volgen een aantal situaties.

Ik moet verplicht inburgeren, maar ik wil na het inburgeren geen opleiding volgen.


Het inburgeringsexamen is een geschikt examen als je na het inburgeren geen opleiding gaat volgen.


Ik moet verplicht inburgeren en ik wil na het inburgeren een mbo-opleiding volgen.


Om toegelaten te worden tot een mbo-opleiding na jouw inburgering heb je een diploma nodig van het Staatsexamen NT2 Programma I. Jouw Nederlandse taalvaardigheid moet op B1-niveau zijn om dit examen te halen. Naast het Staatsexamen NT2 Programma I moet je ook nog twee losse examenonderdelen doen om in te burgeren: Kennis van de Nederlandse Maatschappij (KNM) en Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt (ONA).


Ik moet verplicht inburgeren en ik wil na het inburgeren een hbo-opleiding of universitaire studie volgen.


Hbo-opleidingen en universitaire studies vereisen een diploma van het Staatsexamen NT2 Programma II. Jouw Nederlandse taalvaardigheid moet op B2-niveau zijn om dit examen te halen. Naast het Staatsexamen NT2 Programma II moet je ook nog twee losse examenonderdelen doen om in te burgeren: Kennis van de Nederlandse Maatschappij (KNM) en Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt (ONA). Ben je na 1 oktober 2017 inburgeringsplichtig geworden? Dan moet je ook de participatieverklaring ondertekenen.


Ik zoek een baan op mbo-niveau en ik wil mijn kansen vergroten om een baan te vinden.


Het is niet verplicht om een diploma van het Staatsexamen NT2 te hebben als je een baan gaat zoeken in Nederland. Maar het kan wel helpen om aangenomen te worden. Als je jouw kansen op een baan op mbo-niveau wilt vergroten, kies je voor het Staatsexamen NT2 Programma I.


Ik zoek een baan op hbo- of universitair niveau en ik wil mijn kansen vergroten.


Wil je de kans om een baan te vinden op hbo- of universitair niveau vergroten met een bewijs van jouw Nederlandse taalvaardigheid? Kies dan voor het Staatsexamen NT2 Programma II. Met een diploma van dit examen laat je zien dat je het Nederlands op B2-niveau beheerst, en dat kan helpen om aangenomen te worden voor een baan.