Checklist ONA-portfolio

Checklist ONA-portfolio

Het is erg belangrijk dat uw portfolio volledig is en correct is ingevuld. Een onvolledig portfolio kan ertoe leiden dat u zakt voor het examen Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt (ONA). Neem daarom, voordat u uw portfolio opstuurt naar DUO, de onderstaande checklist door om te zien of u aan alles heeft gedacht. 

  • Heeft u de resultaatkaarten zelf ingevuld? Het lijkt misschien makkelijk om iemand anders de resultaatkaarten te laten invullen, maar hiermee vergroot u de kans dat u zakt voor het examen. Als u een eindgesprek moet doen, krijgt u vragen over uw resultaatkaarten. Als u dan niet goed kunt uitleggen waarom u bepaalde keuzes heeft gemaakt, bestaat de kans dat DUO u laat zakken voor het examen.

  • Heeft u alle resultaatkaarten ingevuld op basis van hetzelfde gewenste beroep? Uw portfolio moet over één gewenst beroep gaan.

  • Is uw gewenste beroep een betaald beroep? U mag namelijk geen vrijwilligerswerk als gewenst beroep opschrijven.

  • Heeft u een eigen bedrijf? Dan moet uw gewenste beroep een ander beroep zijn dan wat u nu doet.

  • Passen de vacatures die u heeft gevonden bij het gewenste beroep? Als de vacatures voor een ander beroep zijn dan uw gewenste beroep, is er een kans dat uw portfolio wordt afgekeurd. Kunt u geen vacatures vinden bij uw gewenste beroep? Dan kunt u beter een ander gewenst beroep kiezen.

  • Gaan alle bewijzen over uw gewenste beroep? Bijvoorbeeld de sollicitatieformulieren en de sollicitatiebrieven?

  • Heeft u alle vragen beantwoord? Let er ook op dat u overal een ‘echt’ antwoord geeft. Antwoorden zoals ‘ik weet het niet’ of ‘niet van toepassing’ worden niet goedgekeurd.

  • Heeft u de sollicitatieformulieren, de sollicitatiebrief en het cv in dezelfde taal geschreven als de taal van de vacatures die u heeft gevonden? U mag deze bewijzen alleen in het Engels schrijven als de vacatures ook in het Engels zijn geschreven. Als de vacatures in het Nederlands zijn, moeten de sollicitatieformulieren, de sollicitatiebrief en het cv ook in het Nederlands zijn.

  • Heeft u alle bewijzen verzameld? U moet in totaal 2 vacatures, 2 sollicitatieformulieren, 1 sollicitatiebrief en 1 cv meesturen. Daarnaast moet u soms ook een kopie van uw diploma en een diplomawaardering meesturen. Lees meer over de diplomawaardering op de pagina ‘Handige informatie’.

  • Voldoen de sollicitatiebrief en het cv aan de eisen? Lees de toelichting bij resultaatkaart 7 (Werk vinden) goed door. 
Als u op alle vragen ‘Ja’ kunt antwoorden, bent u klaar om uw portfolio op te sturen!
Verder lezen

Als u deze checklist heeft doorgenomen en u kunt op alle vragen ‘Ja’ antwoorden, dan bent u klaar om uw portfolio op te sturen! Op de pagina ‘Wat houdt het ONA-examen in?’ leest u hoe u uw portfolio opstuurt en welke stappen u daarna moet zetten. Veel succes met uw eindgesprek!

Lees meer