Gratis bezorgd binnen NL vanaf € 20,-
Meest complete NT2-assortiment
Wereldwijde verzending
Terug naar dossier Checklist ONA-portfolio

Checklist ONA-portfolio

Het is erg belangrijk dat jouw portfolio volledig is en correct is ingevuld. Een onvolledig portfolio kan ertoe leiden dat je zakt voor het examen Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt (ONA). Neem daarom, voordat je jouw portfolio opstuurt naar DUO, de onderstaande checklist door om te zien of je aan alles hebt gedacht. 

  • Heb je de resultaatkaarten zelf ingevuld? Het lijkt misschien makkelijk om iemand anders de resultaatkaarten te laten invullen, maar hiermee vergroot je de kans dat je zakt voor het examen. Als je een eindgesprek moet doen, krijgt je vragen over jouw resultaatkaarten. Als je dan niet goed kunt uitleggen waarom je bepaalde keuzes hebt gemaakt, bestaat de kans dat DUO jou laat zakken voor het examen.

  • Heb je alle resultaatkaarten ingevuld op basis van hetzelfde gewenste beroep? Jouw portfolio moet over één gewenst beroep gaan.

  • Is jouw gewenste beroep een betaald beroep? Je mag namelijk geen vrijwilligerswerk als gewenst beroep opschrijven.

  • Heb je een eigen bedrijf? Dan moet jouw gewenste beroep een ander beroep zijn dan wat je nu doet.

  • Passen de vacatures die je hebt gevonden bij het gewenste beroep? Als de vacatures voor een ander beroep zijn dan jouw gewenste beroep, is er een kans dat jouw portfolio wordt afgekeurd. Kun je geen vacatures vinden bij jouw gewenste beroep? Dan kun je beter een ander gewenst beroep kiezen.

  • Gaan alle bewijzen over jouw gewenste beroep? Bijvoorbeeld de sollicitatieformulieren en de sollicitatiebrieven?

  • Heb je alle vragen beantwoord? Let er ook op dat je overal een ‘echt’ antwoord geeft. Antwoorden zoals ‘ik weet het niet’ of ‘niet van toepassing’ worden niet goedgekeurd.

  • Heb je de sollicitatieformulieren, de sollicitatiebrief en het cv in dezelfde taal geschreven als de taal van de vacatures die je hebt gevonden? Je mag deze bewijzen alleen in het Engels schrijven als de vacatures ook in het Engels zijn geschreven. Als de vacatures in het Nederlands zijn, moeten de sollicitatieformulieren, de sollicitatiebrief en het cv ook in het Nederlands zijn.

  • Heb je alle bewijzen verzameld? Je moet in totaal 2 vacatures, 2 sollicitatieformulieren, 1 sollicitatiebrief en 1 cv meesturen. Daarnaast moet je soms ook een kopie van jouw diploma en een diplomawaardering meesturen. Lees meer over de diplomawaardering op de pagina ‘Handige informatie’.

  • Voldoen de sollicitatiebrief en het cv aan de eisen? Lees de toelichting bij resultaatkaart 7 (Werk vinden) goed door. 
Als je op alle vragen ‘Ja’ kunt antwoorden, ben je klaar om jouw portfolio op te sturen!
Verder lezen

Als je deze checklist hebt doorgenomen en je kunt op alle vragen ‘Ja’ antwoorden, dan ben je klaar om jouw portfolio op te sturen! Op de pagina ‘Wat houdt het ONA-examen in?’ lees je hoe je jouw portfolio opstuurt en welke stappen je daarna moet zetten. Veel succes met jouw eindgesprek!

Lees meer