Handige informatie

Handige informatie

Diploma waarderen, kosten, cursussen en handige websites

Diploma waarderen: hoe doe je dat?

Heeft u een diploma gehaald in uw thuisland? En kunt u dat diploma gebruiken om werk te vinden in Nederland? Dan kunt u uw diploma laten waarderen. Een diplomawaardering laat zien wat uw diploma in Nederland waard is.


U kunt uw diplomawaardering één keer gratis aanvragen. Dit doet u via de website van het Informatiecentrum Diplomawaardering. Vraag uw diplomawaardering zo snel mogelijk aan. Het duurt namelijk minimaal vier weken voordat u de waardering krijgt.

 

Kosten

Het examen Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt (ONA) kost €40,-. Dit examen is onderdeel van het inburgeringsexamen, maar u kunt het ONA-examen ook los doen. Dit is bijvoorbeeld nodig als u het Staatsexamen NT2 doet om in te burgeren. 


Geld lenen

Om het examen en een eventuele inburgeringscursus te betalen kunt u een lening aanvragen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

 

Lees meer over lenen bij DUO op de website Inburgeren.nl >


Cursussen

Wanneer u een inburgeringscursus volgt bij een taalschool, wordt er bijna altijd ook aandacht besteed aan het ONA-examen. Op de website van Blik Op Werk vindt u een overzicht van alle taalscholen in Nederland die een keurmerk hebben. Het is om 2 redenen belangrijk om een cursus met het keurmerk te kiezen:

  • Alleen als u minimaal 64 uur cursus volgt bij een school met keurmerk hoeft u geen eindgesprek met DUO te doen.
  • Als u geld wilt lenen bij DUO voor een cursus, mag u alleen een cursus volgen die dit keurmerk van Blik Op Werk heeft.


Er zijn ook scholen die aparte ONA-cursussen aanbieden. Deze cursussen zijn intensiever dan het ONA-gedeelte van een inburgeringscursus. Aparte ONA-cursussen vindt u door te zoeken op internet.

 

Handige websites

  • Inburgeren.nl: hier vindt u alle informatie over inburgeren, de examens en de kosten.
  • Ikwilinburgeren.nl: deze website van Blik op Werk biedt een overzicht van taalscholen in Nederland die een kwaliteitskeurmerk hebben. U kunt hier gemakkelijk een taalschool zoeken bij u in de buurt.
  • IDW.nl: de website van het Informatiecentrum Diplomawaardering. Hier kunt u uw diplomawaardering aanvragen.