Gratis bezorgd binnen NL vanaf € 20,-
Meest complete NT2-assortiment
Wereldwijde verzending
Terug naar dossier Handige informatie

Handige informatie

Diploma waarderen, kosten, cursussen en handige websites

Diploma waarderen: hoe doe je dat?

Heb je een diploma gehaald in jouw thuisland? En kun je dat diploma gebruiken om werk te vinden in Nederland? Dan kun je jouw diploma laten waarderen. Een diplomawaardering laat zien wat jouw diploma in Nederland waard is.


Je kunt een diplomawaardering één keer gratis aanvragen. Dit doet je via de website van het Informatiecentrum Diplomawaardering. Vraag jouw diplomawaardering zo snel mogelijk aan. Het duurt namelijk minimaal vier weken voordat je de waardering krijgt.

 

Kosten

Het examen Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt (ONA) kost €40,-. Dit examen is onderdeel van het inburgeringsexamen, maar je kunt het ONA-examen ook los doen. Dit is bijvoorbeeld nodig als je het Staatsexamen NT2 doet om in te burgeren. 


Geld lenen

Om het examen en een eventuele inburgeringscursus te betalen kun je een lening aanvragen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

 

Lees meer over lenen bij DUO op de website Inburgeren.nl >


Cursussen

Wanneer je een inburgeringscursus volgt bij een taalschool, wordt er bijna altijd ook aandacht besteed aan het ONA-examen. Op de website van Blik Op Werk vind je een overzicht van alle taalscholen in Nederland die een keurmerk hebben. Het is om 2 redenen belangrijk om een cursus met het keurmerk te kiezen:

  • Alleen als je minimaal 64 uur cursus volgt bij een school met keurmerk hoef je geen eindgesprek met DUO te doen.
  • Als je geld wilt lenen bij DUO voor een cursus, mag je alleen een cursus volgen die dit keurmerk van Blik Op Werk heeft.


Er zijn ook scholen die aparte ONA-cursussen aanbieden. Deze cursussen zijn intensiever dan het ONA-gedeelte van een inburgeringscursus. Aparte ONA-cursussen vind je door te zoeken op internet.

 

Handige websites

  • Inburgeren.nl: hier vind je alle informatie over inburgeren, de examens en de kosten.
  • Ikwilinburgeren.nl: deze website van Blik op Werk biedt een overzicht van taalscholen in Nederland die een kwaliteitskeurmerk hebben. Je kunt hier gemakkelijk een taalschool zoeken bij jou in de buurt.
  • IDW.nl: de website van het Informatiecentrum Diplomawaardering. Hier kun je jouw diplomawaardering aanvragen.