Aanpak bij voorbereiding op ONA

Aanpak bij voorbereiding op ONA

Het examen Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt (ONA) is geen examen waarvoor u kunt studeren. Toch vereist het wel veel voorbereiding. Om te slagen voor het examen, moet u kunnen aantonen dat u serieus en actief heeft onderzocht welk werk u zou willen doen, en welke mogelijkheden er zijn om die baan te vinden. Dat klinkt misschien eenvoudig, maar toch zakken veel mensen de eerste keer voor het ONA-examen. Om uzelf op de lange termijn tijd te besparen, kunt u de voorbereiding op het examen dus het beste meteen goed aanpakken. 

Waarom begeleiding essentieel is bij de voorbereiding op ONA

Veel mensen vinden het examen Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt moeilijk omdat ze niet precies weten wat er van ze wordt verwacht, en wat ze moeten doen om te slagen voor het examen. Er zijn geen goede of foute antwoorden, en toch is het mogelijk om te zakken voor het examen. Om uw kans op succes te vergroten is het belangrijk om goede begeleiding te zoeken als u zich gaat voorbereiden op het ONA-examen.


Wanneer u begeleiding wilt bij de voorbereiding op het ONA-examen, heeft u twee mogelijkheden: u kunt een cursus volgen of u kunt iemand uit uw eigen omgeving vragen om u te helpen. Welke vorm van begeleiding u kiest is afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur, van uw budget, van uw netwerk en van hoeveel inzicht u al heeft in de Nederlandse arbeidsmarkt.

 

Voordelen en nadelen van cursus volgen

Voordelen:

 • Als u minimaal 64 uur cursus heeft gevolgd, hoeft u geen eindgesprek met DUO te doen. Alleen het portfolio hoeft dan goedgekeurd te worden.
 • De docent weet precies aan welke eisen uw portfolio moet voldoen. Dit vergroot de kans dat u slaagt voor het examen.
 • Als u een ONA-cursus als onderdeel van uw inburgeringscursus volgt, werkt u tegelijk aan uw taalniveau. Hoe beter uw Nederlands, hoe makkelijker het is om uw ONA-examen met succes uit te voeren. 

 

Nadelen:

 • De kosten kunnen vrij hoog zijn. De prijs van een ONA-cursus verschilt per school en hangt onder andere af van het aantal lessen en van of het een losse cursus is of een combinatiecursus. 

 

Zoek een inburgeringscursus via de website van Blik Op Werk >

 

Voordelen en nadelen van informele begeleiding bij een ONA-traject

Voordelen:

 • U kunt zelf afspraken maken over hoe vaak en waar u werkt aan uw ONA-examen. Het is dus flexibel.
 • Het kost niets als u iemand uit uw eigen netwerk vraagt om u te helpen.
 • Als u hulp krijgt van iemand die u (goed) kent, is het makkelijker om samen uit te zoeken welk werk bij uw vaardigheden en interesses past.

 

Nadelen:

 • Informele begeleiding is vooral zinvol als u een begeleider vindt die voldoende kennis heeft van de Nederlandse taal en van de arbeidsmarkt.
 • Het kan voor een informele begeleider onduidelijk zijn wat er voor nodig is om te slagen voor het ONA-examen.
5 redenen om hulp te zoeken bij uw voorbereiding op het ONA-examen

Twijfelt u of u hulp moet zoeken bij uw voorbereiding? Hier zijn vier redenen om begeleiding te zoeken:

 

 1. Om de resultaatkaarten in te vullen moet uw Nederlands op A2-niveau zijn. Vaak begint u echter al met de voorbereiding voor ONA als u nog bezig bent om Nederlands te leren. Het is daarom belangrijk dat u begeleiding krijgt van iemand die de Nederlandse taal voldoende beheerst.

 2. De Nederlandse arbeidsmarkt zit waarschijnlijk anders in elkaar dan de arbeidsmarkt in uw thuisland. Als u net nieuw bent in Nederland, kan het veel tijd en energie kosten om u daarin te verdiepen, zeker als u nog niet zoveel Nederlands spreekt. Een ONA-begeleider weet al veel van de arbeidsmarkt en kan u daar veel over vertellen, waardoor het makkelijker is om de resultaatkaarten op de juiste manier in te vullen.

 3. Voor uw portfolio moet u onder meer nadenken over uw eigenschappen en vaardigheden, en welke banen daarbij passen. Misschien heeft u nooit eerder op die manier over uzelf nagedacht. Een ONA-begeleider kan u helpen om de juiste vragen te stellen en kan u leren nadenken over uw capaciteiten.

 4. U moet goed kunnen omgaan met een computer en met zoeken op internet als u uw portfolio gaat maken. Het grootste deel van de informatie die u nodig heeft staat namelijk op internet. Als u dit zelf lastig vindt, kan het heel fijn zijn als iemand die meer ervaring heeft met ‘digitaal zoeken’ u helpt.

Welke stappen moet u zetten?

Als u begint met Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt (ONA), lijkt het misschien niet zo’n moeilijk examen. Toch komt er meer bij kijken. Het belangrijkste werk voor het ONA-examen moet namelijk gedaan worden voordat u de resultaatkaarten invult. U gaat een onderzoek doen naar de Nederlandse arbeidsmarkt, het werk dat u zou willen doen en wat er nodig is om dat werk te krijgen.


Om te slagen voor het ONA-examen is het belangrijk dat u aantoont dat u werkelijk vooronderzoek heeft gedaan: een portfolio wordt niet goedgekeurd als er zomaar iets is ingevuld. Maar hoe kunt u nu het beste te werk gaan? Waar moet u beginnen?


Het hele ONA-traject bestaat grofweg uit drie fases:

 

1. Oriënteren

In deze eerste fase doet u al het voorwerk. Dat betekent eigenlijk dat u op zoek gaat naar het antwoord op 3 vragen:

 • ‘Wat kan ik?’
 • ‘Wat wil ik?’
 • ‘Hoe bereik ik mijn doel (werk krijgen in dit beroep)?’.


In deze fase gebruikt u hulpmiddelen om uw zoektocht te sturen: de resultaatkaarten, de toelichting op de resultaatkaarten en de woordenlijst. U vult de resultaatkaarten echter nog niet in. U kunt tijdens het oriëntatieproces namelijk obstakels tegenkomen waardoor u een of meer stappen terug moet. Misschien komt u erachter dat er geen vacatures zijn voor uw gewenste baan, of dat u de financiële middelen niet heeft die nodig zijn om een opleiding te volgen die kan leiden tot het gewenste beroep. Het is dus goed om in deze fase ook na te denken over alternatieven.


Heeft u buitenlandse diploma’s of bewijzen van een niet-afgemaakte opleiding? Als deze relevant zijn voor uw gewenste beroep, kunt u deze diploma’s laten waarderen. Lees meer over diplomawaardering op de pagina ‘Handige informatie’.


Om in de tweede fase de resultaatkaarten in te kunnen vullen, moet u al in de oriënterende fase verschillende bewijzen verzamelen. U kunt in de toelichting op de resultaatkaarten lezen welke bewijzen dat zijn. Het gaat bijvoorbeeld om een diploma en diplomawaardering, sollicitatieformulieren, sollicitatiebrieven, en een cv. Soms kost het tijd om deze bewijzen te verzamelen of te maken, dus begin hier op tijd mee.

 

2. Resultaatkaarten invullen

In de tweede fase gaat u de resultaatkaarten definitief invullen, op basis van alle informatie die u heeft gevonden in de eerste, oriënterende fase. Alleen als u alle onderwerpen van het ONA-examen al heeft voorbereid, weet u zeker dat uw portfolio consistent en volledig is. Heeft u alle kaarten ingevuld? Bekijk ook even de ‘Checklist ONA-portfolio’ en ga na of u niets vergeten bent.

 

3. Eindgesprek met DUO: alleen als u geen 64 uur cursus heeft gevolgd

Heeft u niet minimaal 64 uur cursus gevolgd bij een school met Blik-op-Werkkeurmerk? Dan moet u een gesprek voeren bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), de instantie die uw examen beoordeelt. In dit eindgesprek zullen medewerkers van DUO u vragen te vertellen over uw portfolio (de ingevulde resultaatkaarten en de bijbehorende bewijzen). 


Lees meer over het invullen van de resultaatkaarten en het eindgesprek op de pagina ‘Wat houdt het ONA-examen in?’ >

Boek Werken in Nederland: extra hulpmiddel bij ONA

Of u nu zelfstandig of in een cursus aan de slag gaat met Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt (ONA), het kan prettig zijn om tijdens uw traject een extra hulpmiddel te hebben. Het boek Werken in Nederland is speciaal geschreven voor mensen die het ONA-examen moeten doen. Met de opdrachten in dit boek krijgt u aan de ene kant inzicht in de Nederlandse arbeidsmarkt en leert u aan de andere kant om na te denken over uw plaats in die arbeidsmarkt. Het helpt u om de antwoorden te vinden op vragen zoals ‘Wat wil ik?’, ‘Wat kan ik?’ en ‘Hoe bereik ik mijn doel?’.

 

In Werken in Nederland staat bovendien beschreven hoe u de opdrachten in het boek kunt combineren met de onderwerpen van de resultaatkaarten, zodat u uw zoektocht systematisch kunt aanpakken.

Verder lezen

Bijna klaar om uw portfolio op te sturen? Bekijk voordat u dat doet ook nog even de ‘Checklist ONA-portfolio’.  

Lees meer