Gratis bezorgd binnen NL vanaf € 20,-
Meest complete NT2-assortiment
Wereldwijde verzending
Terug naar dossier Kies de methodes en hulpmiddelen die werken voor jou

Kies de methodes en hulpmiddelen die werken voor jou

Doelen + persoonlijke situatie = jouw leerplan

Op de pagina ‘Starten met Nederlands leren: bepaal jouw doel’ lieten we zien hoe je doelen stelt als het gaat om Nederlands leren. Als je mee hebt geschreven, heb je nu een lijstje met daarop een einddoel, tussenstappen en een aantal kortetermijndoelen.

 

Als je ook de pagina ‘Hoe leer je het beste? Effectiever Nederlands leren met zelfkennis’ hebt doorgelezen, heb je misschien ook al nagedacht over jouw opleidingsniveau, jouw taalniveau, jouw leervoorkeuren, mogelijkheden om te oefenen en jouw budget. 

 

Eigenlijk heb je daarmee, zonder dat je het doorhad, al een soort leerplan gemaakt. Zo'n leerplan kan er bijvoorbeeld zo uitzien:

 

Leerplan_voorbeeld

Taalcursussen

Voor wie houdt van werken in groepsverband en van een duidelijke structuur in het leren, kan een taalcursus een fijne manier zijn om Nederlands te leren.

 

Overal in Nederland worden taalcursussen aangeboden, voor elk opleidingsniveau en voor verschillende doelen. Er zijn cursussen waarmee jij je voorbereidt op een examen (bijvoorbeeld het inburgeringsexamen of het Staatsexamen NT2), en algemene taaltrainingen waarmee je naar een specifiek taalniveau (bijvoorbeeld van A2 naar B1) toewerkt.

 

Tijd en kosten van een taalcursus

Het verschilt per cursus hoeveel tijd het leren in beslag neemt. Gemiddeld heb je in een taalcursus vier uur per week les, en moet je daarnaast nog zes tot acht uur per week huiswerk maken.

 

Ook de kosten verschillen sterk per taalschool: de prijs varieert van €7,00 tot €20,00 per uur. Voor een volledige taalcursus heb je meer lessen nodig en betaal je dus meer dan wanneer je alleen een examentraining volgt.  

 

Voordelen van een taalcursus

 • Samen met anderen studeren kan motiverender zijn dan alleen studeren.
 • Veel mogelijkheden om te oefenen met medestudenten.
 • Een docent kan je helpen om een efficiënte aanpak te kiezen.
 • De lessen hebben een duidelijke opbouw, waardoor je op een systematische manier aan de slag gaat.

 

Nadelen van een taalcursus

 • Je bent gebonden aan een vast moment en een vaste plaats; dus er is weinig flexibiliteit.
 • De kosten zijn meestal hoger dan wanneer je zelf studeert.

 

Op de website van Blik op Werk vind je een overzicht van taalscholen in Nederland en kun je uitgebreid zoeken op locatie, prijs en opleidingsniveau. 

Zelf studeren

Houd je van vrijheid in het leren en vind je het fijn om zelf te kunnen bepalen wat je leert en wanneer? Dan is zelf studeren misschien meer iets voor jou.

 

De meest efficiënte manier om zelf te studeren is met een lesmethode NT2 (Nederlands als tweede taal). Er zijn complete lesmethodes in boekvorm en online, waarmee je alle vaardigheden oefent, methodes waarmee jij je kunt voorbereiden op een examen en methodes die gericht zijn op een deelvaardigheid, zoals leesvaardigheid, grammatica of woordenschat. Sommige lesmethodes zijn bovendien meer geschikt voor zelfstudie dan andere.

 

Ga je zelf aan de slag met Nederlands? Kies dan een lesmethode die past bij jouw doel en die ontwikkeld is voor zelfstudie.

 

Tijd en kosten van zelf studeren

Elke dag 20 minuten studeren of 1 keer per week twee uur achter elkaar: als je zelf gaat studeren bepaal je helemaal zelf hoe vaak, hoe lang en wanneer je studeert. De kosten van zelf studeren zijn helemaal afhankelijk van de lesmethodes die je kiest en de extra hulpmiddelen die je aanschaft. Voor een online cursus Nederlands voor buitenlanders (0 naar A2-niveau) ben je bijvoorbeeld € 75,00 kwijt. 

 

Voordelen van zelf studeren

 • Je bent flexibel: kies zelf waar, wanneer en hoe vaak je bezig bent met Nederlands leren.
 • De kosten zijn lager dan wanneer je een taalcursus volgt.
 • Je leert alleen datgene wat je wilt leren. Wil je bijvoorbeeld alleen beter leren schrijven, dan kies je een lesmethode die helemaal gericht is op schrijfvaardigheid.

 

Nadelen van zelf studeren

 • Het is moeilijker om gemotiveerd en gedisciplineerd te blijven dan wanneer je in een groep werkt. Maak dus een duidelijke planning en wees af en toe streng voor uzelf.
 • Je hebt geen medestudenten om mee te oefenen, dus is het belangrijk om oefenmogelijkheden met anderen te hebben in jouw eigen omgeving.
 • Als je vastloopt, is er geen docent in de buurt die jou weer verder kan helpen. Kijk of je wat hulp kunt krijgen van een Nederlander in jouw omgeving of een taalcoach.

Nederlands leren met een taalcoach

Het is niet gemakkelijk om een nieuwe taal te leren beheersen. Zelfs mensen die al een taalcursus hebben gedaan of aan de slag zijn geweest met een studieboek, hebben soms nog moeite met lezen, luisteren, schrijven, spreken of grammatica.

 

Taalcoaching biedt een oplossing voor mensen die op een persoonlijke manier aan hun Nederlandse taalvaardigheid willen werken. Een taalcoach is een vrijwilliger waarmee je elke week afspreekt, om op een informele manier de taal te oefenen.

 

Iedereen kan Nederlands leren met een taalcoach, het maakt niet uit of je kort geleden in Nederland bent aangekomen of dat je al jaren in Nederland woont.

 

Voordelen van een taalcoach

 • Het is meestal gratis. Soms moet je eenmalig een klein bedrag betalen om je in te schrijven.
 • Je krijgt de kans om veel te oefenen, vooral met spreken.
 • Je werkt alleen met de taalcoach of in kleine groepjes en krijgt dus veel persoonlijke aandacht.
 • Je leert niet alleen over de Nederlandse taal, maar je krijgt ook de kans om meer over de Nederlandse samenleving en cultuur te leren, omdat je gesprekken voert over allerlei onderwerpen met een Nederlander.

 

Nadelen van taalcoaching

 • Het is een informele manier om Nederlands te leren, en er zit dus geen vaste structuur of opbouw in.
 • De nadruk ligt op spreekvaardigheid en luistervaardigheid. Je moet daarnaast zelf werken aan jouw schrijfvaardigheid en leesvaardigheid.

 

Lees meer over taalcoaching en zoek een taalcoach bij jou in de buurt op de website van Het begint met taal >

Gratis Nederlands leren

Heb je niet zoveel te besteden? Geen zorgen, ook dan is het mogelijk om Nederlands te leren. Een aantal gratis manieren om te werken aan jouw Nederlands zijn:

 

 • Afspreken met een taalcoach (zie hierboven).
 • Het NL-plein of Taalplein in de Openbare Bibliotheek in jouw buurt. Veel bibliotheken hebben een aparte ruimte met studieboeken en online lesmateriaal waar je kunt werken aan jouw Nederlands. Bibliotheken bieden soms ook rondleidingen aan, waarbij ze uitleg geven over de beschikbare hulpmiddelen.
 • Een gratis taal-app op jouw telefoon. Er zijn verschillende apps op de markt waarmee je gratis Nederlandse woordjes en zinnen kunt leren, waaronder Duolingo.
 • Het gratis oefenprogramma van Station Nederlands bevat oefeningen over verschillende onderwerpen. Je kunt er jouw leesvaardigheid en jouw luistervaardigheid mee verbeteren.
Verder lezen

Ben je al een beetje duizelig geworden van de vele mogelijkheden om de Nederlandse taal te leren? Op de pagina ‘Tips en trucs om sneller Nederlands te leren’ gaan we nog even door. Je vindt er allerlei handige adviezen waarmee het nog leuker en makkelijker wordt. 

Lees meer