Wat is het Staatsexamen NT2?

Wat is het Staatsexamen NT2?

Nederlands als tweede taal voor opleiding of werk

Wilt u in Nederland werken, bijvoorbeeld als verpleegkundige, als timmerman, als advocaat of iets heel anders? Of wilt u een opleiding volgen om de kans op een baan te vergroten? Ook als u uit een ander land komt, kunt u hier in Nederland een opleiding volgen en een baan zoeken die aansluit op wat u vroeger heeft gedaan, of wat u graag zou willen doen. Daarvoor moet u wel kunnen aantonen dat u de Nederlandse taal voldoende beheerst. Met het Diploma Staatsexamen NT2 laat u zien dat uw Nederlands goed genoeg is om een opleiding te volgen of een baan te zoeken.

Waarom Staatsexamen NT2 doen?

Er zijn veel verschillende redenen om Staatsexamen NT2 te willen doen, bijvoorbeeld:

 

  • Om aan uw inburgeringsplicht te voldoen.
  • Omdat uw diploma’s uit uw thuisland niet geldig zijn in Nederland, en u graag een Nederlandse opleiding wilt volgen om weer op hetzelfde niveau te kunnen werken.
  • Omdat u een baan zoekt en aan toekomstige werkgevers wilt bewijzen dat uw Nederlands voldoende is.
  • Omdat u in het bedrijf waar u nu werkt wilt doorgroeien; het Diploma Staatsexamen NT2 kan helpen om een betere functie te krijgen.
  • Omdat het Diploma Staatsexamen NT2 verplicht is om toegelaten worden tot een specifieke opleiding.
Als u Staatsexamen NT2 gaat doen, kiest u tussen twee niveaus: Programma I of Programma II.

Twee niveaus: Programma I en Programma II

In Nederland kunt u op verschillende niveaus een opleiding volgen. Ook binnen de arbeidsmarkt zijn er veel verschillende niveaus. Hoe hoger het niveau van een opleiding of een baan, hoe beter u de Nederlandse taal moet beheersen. Als u Staatsexamen NT2 gaat doen, kiest u tussen twee niveaus: Programma I of Programma II. Programma I (taalniveau B1) toetst of uw Nederlands voldoende is voor een opleiding of een baan op mbo-niveau, en Programma II (taalniveau B2) toetst uw taalvaardigheid voor een opleiding of een baan op hbo- en universitair niveau.


Staatsexamen NT2 doen voor inburgeren

De meeste mensen die moeten inburgeren doen het inburgeringsexamen, maar dat is niet de enige manier. U mag ook inburgeren door het Staatsexamen NT2 af te leggen. Het is goed om te beseffen dat de Staatsexamens NT2 Programma I (B1-niveau) en II (B2-niveau) moeilijker zijn dan het inburgeringsexamen (A2-niveau).


Lees meer in het dossier Inburgeren >

Verder lezen

Op de pagina ‘Staatsexamen NT2 Programma I’ leest u of dit examen past bij uw situatie, uit welke onderdelen het examen bestaat en welk lesmateriaal u kunt gebruiken om zich voor te bereiden.

Lees meer