Gratis bezorgd binnen NL vanaf € 20,-
Meest complete NT2-assortiment
Wereldwijde verzending
Terug naar dossier Wat is het Staatsexamen NT2?

Wat is het Staatsexamen NT2?

Nederlands als tweede taal voor opleiding of werk

Wil je in Nederland werken, bijvoorbeeld als verpleegkundige, als timmerman, als advocaat of iets heel anders? Of wil je een opleiding volgen om de kans op een baan te vergroten? Ook als je uit een ander land komt, kun je hier in Nederland een opleiding volgen en een baan zoeken die aansluit op wat je vroeger hebt gedaan, of wat je graag zou willen doen. Daarvoor moet je wel kunnen aantonen dat je de Nederlandse taal voldoende beheerst. Met het Diploma Staatsexamen NT2 laat je zien dat jouw Nederlands goed genoeg is om een opleiding te volgen of een baan te zoeken.

Waarom Staatsexamen NT2 doen?

Er zijn veel verschillende redenen om Staatsexamen NT2 te willen doen, bijvoorbeeld:

 

  • Om aan jouw inburgeringsplicht te voldoen.
  • Omdat jouw diploma’s uit jouw thuisland niet geldig zijn in Nederland, en je graag een Nederlandse opleiding wilt volgen om weer op hetzelfde niveau te kunnen werken.
  • Omdat je een baan zoekt en aan toekomstige werkgevers wilt bewijzen dat jouw Nederlands voldoende is.
  • Omdat je in het bedrijf waar je nu werkt wilt doorgroeien; het Diploma Staatsexamen NT2 kan helpen om een betere functie te krijgen.
  • Omdat het Diploma Staatsexamen NT2 verplicht is om toegelaten worden tot een specifieke opleiding.
Als je Staatsexamen NT2 gaat doen, kies je tussen twee niveaus: Programma I of Programma II.

Twee niveaus: Programma I en Programma II

In Nederland kunt je op verschillende niveaus een opleiding volgen. Ook binnen de arbeidsmarkt zijn er veel verschillende niveaus. Hoe hoger het niveau van een opleiding of een baan, hoe beter je de Nederlandse taal moet beheersen. Als je Staatsexamen NT2 gaat doen, kies je tussen twee niveaus: Programma I of Programma II. Programma I (taalniveau B1) toetst of jouw Nederlands voldoende is voor een opleiding of een baan op mbo-niveau, en Programma II (taalniveau B2) toetst jouw taalvaardigheid voor een opleiding of een baan op hbo- en universitair niveau.


Staatsexamen NT2 doen voor inburgeren

De meeste mensen die moeten inburgeren doen het inburgeringsexamen, maar dat is niet de enige manier. Je mag ook inburgeren door het Staatsexamen NT2 af te leggen. 


Lees meer in het dossier Inburgeren >

Verder lezen

Op de pagina ‘Staatsexamen NT2 Programma I’ lees je of dit examen past bij jouw situatie, uit welke onderdelen het examen bestaat en welk lesmateriaal je kunt gebruiken om je voor te bereiden.

Lees meer