Handige informatie

Handige informatie

 

Vind een taalcursus

De makkelijkste manier om een taalcursus te vinden is via de website StaatsexamenNT2.nl. Op die website staat een uitgebreide en actuele lijst met taalscholen die speciale Staatsexamentrainingen aanbieden.


Bekijk de lijst met taalscholen op Staatsexamen NT2.nl >

 

Zo meldt u zich aan voor het Staatsexamen NT2

Wanneer u het Staatsexamen NT2 gaat doen, of dat nu Programma I of II is, moet u zich aanmelden. Dit doet u online met een aanmeldformulier op de website van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). U kunt de vier onderdelen (Lezen, Luisteren, Schrijven en Spreken) tegelijk doen, maar u kunt ze ook op verschillende momenten doen. Bij het aanmelden geeft u daarom aan welke onderdelen u gaat doen. Ook geeft u bij het invullen van het formulier aan waar en wanneer u het examen wilt doen. Er zijn vijf plaatsen in Nederland waar u het examen kunt doen:

 

  • Amsterdam
  • Rijswijk
  • Rotterdam
  • Eindhoven
  • Zwolle

 

Meld u aan voor het Staatsexamen NT2 op de website van DUO >

Kosten

Het kost geld om het Staatsexamen NT2 te doen. Per onderdeel (Lezen, Luisteren, Schrijven, Spreken) betaalt u € 45,00. Voor de vier onderdelen samen betaalt u dus € 180,00. Deze prijs is hetzelfde voor Programma I en Programma II. U kunt deze kosten direct online betalen bij het aanmelden, maar u kunt ook later betalen. 


Lees meer over de kosten en betalen op de website StaatsexamensNT2.nl >

Wist u dat u bij alle examenonderdelen een computer moet gebruiken?

Het examen

Bij alle examenonderdelen moet u een computer gebruiken. Het examen Luisteren wordt helemaal op de computer afgenomen: u luistert met een koptelefoon naar de audiofragmenten en geeft met de muis het juiste antwoord aan. Bij het examen Lezen gebruikt u een boekje met teksten en geeft u met de muis het juiste antwoord aan. Voor het examen Schrijven gebruikt u een simpel schrijfprogramma op de computer om de opgaven te maken. Bij het examen Spreken luistert u met een koptelefoon naar audiofragmenten en leest u teksten op het computerscherm. U geeft antwoord via een microfoon.


Bij het examen gelden verschillende regels die aangeven wat u wel en niet mag meenemen, en wat u tijdens het examen allemaal mag doen. Zo mag u bepaalde woordenboeken gebruiken bij de examens Lezen en Schrijven, maar niet bij de examens Luisteren en Spreken. Op de website StaatsexamensNT2.nl kunt u lezen wat er wel en niet mag tijdens het examen.

 

Spannend: de uitslag van het examen

Vijf weken nadat u examen heeft gedaan, staat de uitslag op de website van DUO. U kunt de uitslag daar bekijken door uw examennummer in te voeren, dat u ontvangt tijdens het examen. Maar u krijgt zes weken na het examen ook een brief toegestuurd waarin de uitslag staat. Het is handig om deze brief te bewaren als u bent geslaagd: als u bijvoorbeeld aan een opleiding wilt beginnen, maar u heeft uw diploma nog niet binnen, dan kunt u al laten zien aan de opleidingsinstantie dat u het examen heeft gehaald.


Lees meer over de beoordeling van de examens en de uitslag op de website StaatsexamensNT2.nl >


Diploma

Bent u voor alle vier de onderdelen van het Staatsexamen NT2 geslaagd? Gefeliciteerd! U ontvangt dan het Diploma Staatsexamen NT2. Heeft u nog niet alle onderdelen gehaald? Wanneer u slaagt voor losse examenonderdelen (bijvoorbeeld voor Lezen en Luisteren), dan krijgt u per examenonderdeel een certificaat. Dit certificaat blijft onbeperkt geldig. Als u later ook nog slaagt voor de andere examenonderdelen, kunt u de losse certificaten inwisselen voor het Diploma Staatsexamen NT2 via de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).


Herkansen

Soms lukt het niet om in één keer te slagen voor een examen. Dat is jammer, maar gelukkig kunt u het examen herkansen. U mag het examen zo vaak opnieuw doen als u wilt, maar per jaar mag u maximaal drie keer meedoen met één examenonderdeel. Wanneer u niet bent geslaagd en u wilt het examen opnieuw doen, bereid u dan goed voor, zodat het de volgende keer beter gaat. Dit kunt u onder andere doen om beter voorbereid te zijn:

  • Spreek en schrijf zoveel mogelijk Nederlands in uw dagelijks leven. Vraag bijvoorbeeld een Nederlandse vriend(in) of kennis om een paar uur per week samen Nederlands te praten, of schrijf e-mails in het Nederlands naar mensen die u kent, en vraag ze om uw teksten te corrigeren.
  • Lees de krant, luister naar een radiozender waar veel wordt gepraat (bijvoorbeeld Radio 1) en kijk Nederlandse televisieprogramma’s (bijvoorbeeld op de zenders NPO 1, 2 of 3).
  • Doe een examentraining, als u dat nog niet heeft gedaan. Lees meer over lesmaterialen op de pagina ‘Hoe bereid ik me voor op het Staatsexamen NT2 Programma I of Programma II?’.
Verder lezen

Als u het Diploma Staatsexamen NT2 heeft gehaald, wilt u misschien een opleiding gaan volgen. Weet u nog niet welke opleiding u wilt volgen, of vindt u het Nederlandse onderwijssysteem een beetje ingewikkeld? Op de pagina ‘Na het Staatsexamen NT2’ geven we een overzicht van de verschillende mogelijkheden. 

Lees meer