Gratis bezorgd binnen NL vanaf € 20,-
Meest complete NT2-assortiment
Wereldwijde verzending
Terug naar dossier Handige informatie

Handige informatie

 

Vind een taalcursus

De makkelijkste manier om een taalcursus te vinden is via de website StaatsexamenNT2.nl. Op die website staat een uitgebreide en actuele lijst met taalscholen die speciale Staatsexamentrainingen aanbieden.


Bekijk de lijst met taalscholen op Staatsexamen NT2.nl >

 

Zo meld je je aan voor het Staatsexamen NT2

Wanneer je het Staatsexamen NT2 gaat doen, of dat nu Programma I of II is, moet je je aanmelden. Dit doe je online met een aanmeldformulier op de website van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Je kunt de vier onderdelen (Lezen, Luisteren, Schrijven en Spreken) tegelijk doen, maar je kunt ze ook op verschillende momenten doen. Bij het aanmelden geef je daarom aan welke onderdelen je gaat doen. Ook geef je bij het invullen van het formulier aan waar en wanneer je het examen wilt doen. Er zijn vijf plaatsen in Nederland waar je het examen kunt doen:

 

  • Amsterdam
  • Rijswijk
  • Rotterdam
  • Eindhoven
  • Zwolle

 

Meld je aan voor het Staatsexamen NT2 op de website van DUO >

Kosten

Het kost geld om het Staatsexamen NT2 te doen. Per onderdeel (Lezen, Luisteren, Schrijven, Spreken) betaal je € 50,00. Voor de vier onderdelen samen betaal je dus € 200,00. Deze prijs is hetzelfde voor Programma I en Programma II. Je kunt deze kosten direct online betalen bij het aanmelden, maar je kunt ook later betalen. 


Lees meer over de kosten en betalen  >

Wist je dat je bij alle examenonderdelen een computer moet gebruiken?

Het examen

Bij alle examenonderdelen moet je een computer gebruiken. Het examen Luisteren wordt helemaal op de computer afgenomen: je luistert met een koptelefoon naar de audiofragmenten en geeft met de muis het juiste antwoord aan. Bij het examen Lezen gebruik je een boekje met teksten en geef je met de muis het juiste antwoord aan. Voor het examen Schrijven gebruik je een simpel schrijfprogramma op de computer om de opgaven te maken. Bij het examen Spreken luister je met een koptelefoon naar audiofragmenten en lees je teksten op het computerscherm. Je geeft antwoord via een microfoon.


Bij het examen gelden verschillende regels die aangeven wat je wel en niet mag meenemen, en wat je tijdens het examen allemaal mag doen. Zo mag je bepaalde woordenboeken gebruiken bij de examens Lezen en Schrijven, maar niet bij de examens Luisteren en Spreken. Op de website StaatsexamensNT2.nl kun je lezen wat er wel en niet mag tijdens het examen.

 

Spannend: de uitslag van het examen

Vijf weken nadat je examen hebt gedaan, staat de uitslag op de website van DUO. Je kunt de uitslag daar bekijken door jouw examennummer in te voeren, dat je ontvangt tijdens het examen. Maar je krijgt zes weken na het examen ook een brief toegestuurd waarin de uitslag staat. Het is handig om deze brief te bewaren als je bent geslaagd: als je bijvoorbeeld aan een opleiding wilt beginnen, maar je hebt jouw diploma nog niet binnen, dan kun je al laten zien aan de opleidingsinstantie dat je het examen heeft gehaald.


Lees meer over de beoordeling van de examens en de uitslag op de website StaatsexamensNT2.nl >


Diploma

Ben je voor alle vier de onderdelen van het Staatsexamen NT2 geslaagd? Gefeliciteerd! Je ontvangt dan het Diploma Staatsexamen NT2. Heb je nog niet alle onderdelen gehaald? Wanneer je slaagt voor losse examenonderdelen (bijvoorbeeld voor Lezen en Luisteren), dan krijg je per examenonderdeel een certificaat. Dit certificaat blijft onbeperkt geldig. Als je later ook nog slaagt voor de andere examenonderdelen, kun je de losse certificaten inwisselen voor het Diploma Staatsexamen NT2 via de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).


Herkansen

Soms lukt het niet om in één keer te slagen voor een examen. Dat is jammer, maar gelukkig kun je het examen herkansen. Je mag het examen zo vaak opnieuw doen als je wilt, maar per jaar mag je maximaal drie keer meedoen met één examenonderdeel. Wanneer je niet bent geslaagd en je wilt het examen opnieuw doen, bereid je dan goed voor, zodat het de volgende keer beter gaat. Dit kun je onder andere doen om beter voorbereid te zijn:

  • Spreek en schrijf zoveel mogelijk Nederlands in jouw dagelijks leven. Vraag bijvoorbeeld een Nederlandse vriend(in) of kennis om een paar uur per week samen Nederlands te praten, of schrijf e-mails in het Nederlands naar mensen die je kent, en vraag ze om jouw teksten te corrigeren.
  • Lees de krant, luister naar een radiozender waar veel wordt gepraat (bijvoorbeeld Radio 1) en kijk Nederlandse televisieprogramma’s (bijvoorbeeld op de zenders NPO 1, 2 of 3).
  • Doe een examentraining, als je dat nog niet hebt gedaan. Lees meer over lesmaterialen op de pagina ‘Hoe bereid ik me voor op het Staatsexamen NT2 Programma I of Programma II?’.
Verder lezen

Als je het Diploma Staatsexamen NT2 hebt gehaald, wil je misschien een opleiding gaan volgen. Weet je nog niet welke opleiding je wilt volgen, of vind je het Nederlandse onderwijssysteem een beetje ingewikkeld? Op de pagina ‘Na het Staatsexamen NT2’ geven we een overzicht van de verschillende mogelijkheden. 

Lees meer