Gratis bezorgd binnen NL vanaf € 20,-
Meest complete NT2-assortiment
Wereldwijde verzending
Terug naar dossier Na het Staatsexamen NT2

Na het Staatsexamen NT2

Over mbo-opleidingen, hbo-opleidingen en universitaire opleidingen

Je hebt het Diploma Staatsexamen NT2 gehaald: gefeliciteerd! Het diploma is niet alleen een bewijs van jouw Nederlandse taalvaardigheid voor jezelf, maar het maakt het ook mogelijk om een opleiding te volgen in Nederland. Om toegang te krijgen tot een opleiding moet je namelijk kunnen aantonen dat je Nederlands kunt lezen, luisteren, schrijven en spreken op B1-niveau (voor mbo-opleidingen) of op B2-niveau (voor hbo-opleidingen en de universiteit). Misschien wil je wel een opleiding volgen, maar weet je nog niet welke, of vind je het Nederlandse onderwijssysteem een beetje ingewikkeld. Hier geven we een overzicht van de verschillende mogelijkheden en een aantal handige websites waar je meer informatie vindt.

Met het Diploma Staatsexamen NT2 kun je een van de vele opleidingen volgen in Nederland.

Mbo, hbo en universiteit: wat is eigenlijk het verschil?

In Nederland kun je na het eindexamen van de middelbare school doorstuderen op drie niveaus:

  • Het middelbaar beroepsonderwijs (mbo): een mbo-opleiding leidt mensen op voor een praktisch beroep, zoals kapper, kok of automonteur. De meeste mbo-opleidingen worden aangeboden door Regionale Opleidingscentra (ROC’s). Daarnaast zijn er ook andere instellingen die mbo-opleidingen aanbieden.
  • Het hoger beroepsonderwijs (hbo): een hbo-opleiding leidt mensen op voor hogere functies bij de overheid of in het bedrijfsleven, zoals verpleegkundige, accountant of bouwkundig ingenieur. Hbo-opleidingen volg je aan een hogeschool.
  • Het wetenschappelijk onderwijs: een wo-opleiding volg je aan een universiteit. Aan de universiteit kun je opgeleid worden voor beroepen zoals arts of advocaat, maar ook voor een carrière in de wetenschappen.

 

Geen automatische toegang tot een opleiding met het Diploma Staatsexamen NT2

De meeste Nederlandse opleidingen accepteren het Diploma Staatsexamen NT2 als bewijs voor voldoende beheersing van het Nederlands. Maar sommige opleidingen stellen aanvullende eisen voor toelating. Deze aanvullende eisen kunnen bijvoorbeeld gaan over welke vooropleiding je hebt gedaan of welke vakken je op de middelbare school hebt gevolgd. Het is dus verstandig om bij de opleiding die je wilt gaan doen na te vragen of jouw Diploma Staatsexamen NT2 voldoende is om toegelaten te worden.


Lees meer over de toelatingseisen voor mbo-opleidingen op de website Rijksoverheid.nl >


Lees meer over de toelatingseisen voor hbo-opleidingen en universitaire opleidingen op de website Rijksoverheid.nl >

Een opleiding zoeken

Wil je graag een opleiding volgen in Nederland, maar weet je nog niet welke? Er zijn een aantal handige websites die je helpen om een studiekeuze te maken:

 

  • Op de website Mbostad.nl vind je een volledig overzicht van alle mbo-opleidingen. De website geeft ook informatie over de plaatsen in Nederland waar de opleidingen te volgen zijn. Ook kun je er meer lezen over de verschillende beroepen die je kunt uitoefenen met een mbo-opleiding.
  • De website Startstuderen.nl is bedoeld voor mensen die zich willen oriënteren op een opleiding op hbo-niveau of aan de universiteit. Je kunt er opleidingen vergelijken, meer lezen over het verschil tussen hbo en universiteit en je vindt er informatie over studiefinanciering.