Na het Staatsexamen NT2

Na het Staatsexamen NT2

Over mbo-opleidingen, hbo-opleidingen en universitaire opleidingen

U heeft het Diploma Staatsexamen NT2 gehaald: gefeliciteerd! Het diploma is niet alleen een bewijs van uw Nederlandse taalvaardigheid voor uzelf, maar het maakt het ook mogelijk om een opleiding te volgen in Nederland. Om toegang te krijgen tot een opleiding moet u namelijk kunnen aantonen dat u Nederlands kunt lezen, luisteren, schrijven en spreken op B1-niveau (voor mbo-opleidingen) of op B2-niveau (voor hbo-opleidingen en de universiteit). Misschien wilt u wel een opleiding volgen, maar weet u nog niet welke, of vindt u het Nederlandse onderwijssysteem een beetje ingewikkeld. Hier geven we een overzicht van de verschillende mogelijkheden en een aantal handige websites waar u meer informatie vindt.

Met het Diploma Staatsexamen NT2 kunt u een van de vele opleidingen volgen in Nederland.

Mbo, hbo en universiteit: wat is eigenlijk het verschil?

In Nederland kun je na het eindexamen van de middelbare school doorstuderen op drie niveaus:

  • Het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) is het laagste niveau. Een mbo-opleiding leidt mensen op voor een praktisch beroep, zoals kapper, kok of automonteur. De meeste mbo-opleidingen worden aangeboden door Regionale Opleidingscentra (ROC’s). Daarnaast zijn er ook andere instellingen die mbo-opleidingen aanbieden.
  • Het hoger beroepsonderwijs (hbo) is het middelste niveau. Een hbo-opleiding leidt mensen op voor hogere functies bij de overheid of in het bedrijfsleven, zoals verpleegkundige, accountant of bouwkundig ingenieur. Hbo-opleidingen volg je aan een hogeschool.
  • Het wetenschappelijk onderwijs (wo) is het hoogste niveau. Een wo-opleiding volg je aan een universiteit. Aan de universiteit kunt u opgeleid worden voor beroepen zoals arts of advocaat, maar ook voor een carrière in de wetenschappen.

 

Geen automatische toegang tot een opleiding met het Diploma Staatsexamen NT2

De meeste Nederlandse opleidingen accepteren het Diploma Staatsexamen NT2 als bewijs voor voldoende beheersing van het Nederlands. Maar sommige opleidingen stellen aanvullende eisen voor toelating. Deze aanvullende eisen kunnen bijvoorbeeld gaan over welke vooropleiding u heeft gedaan of welke vakken u op de middelbare school heeft gevolgd. Het is dus verstandig om bij de opleiding die u wilt gaan doen na te vragen of uw Diploma Staatsexamen NT2 voldoende is om toegelaten te worden.


Lees meer over de toelatingseisen voor mbo-opleidingen op de website Rijksoverheid.nl >


Lees meer over de toelatingseisen voor hbo-opleidingen en universitaire opleidingen op de website Rijksoverheid.nl >

Een opleiding zoeken

Wilt u graag een opleiding volgen in Nederland, maar weet u nog niet welke? Er zijn een aantal handige websites die u helpen om een studiekeuze te maken:

 

  • Op de website Mbostad.nl vindt u een volledig overzicht van alle mbo-opleidingen. De website geeft ook informatie over de plaatsen in Nederland waar de opleidingen te volgen zijn. Ook kunt u er meer lezen over de verschillende beroepen die u kunt uitoefenen met een mbo-opleiding.
  • De website Startstuderen.nl is bedoeld voor mensen die zich willen oriënteren op een opleiding op hbo-niveau of aan de universiteit. U kunt er opleidingen vergelijken, meer lezen over het verschil tussen hbo en universiteit en u vindt er informatie over studiefinanciering.