Hoe bereid ik me voor op het Staatsexamen NT2 Programma I of Programma II?

Hoe bereid ik me voor op het Staatsexamen NT2 Programma I of Programma II?

Over cursussen, lesmateriaal en oefenexamens

Om het Staatsexamen NT2 Programma I te halen moet u kunnen lezen, luisteren, schrijven en spreken op B1-niveau. Voor het Staatsexamen NT2 Programma II moet u deze vaardigheden beheersen op B2-niveau. Er zijn verschillende manieren waarop u kunt toewerken naar deze taalniveaus. U kunt een taalcursus volgen, zelf studeren en oefenen met voorbeeldexamens.

Taalcursussen

Een taalcursus kan een prettige manier zijn om met ondersteuning van een docent toe te werken naar B1-niveau (voor Programma I) of B2-niveau (voor Programma II). Het maakt niet uit op welk niveau u nu bent. Er zijn cursussen die tijdens een langere periode een uitgebreide taaltraining bieden, maar ook trainingen die u in slechts een paar lessen klaarstomen voor het Staatsexamen NT2. In elke provincie in Nederland zijn er taalscholen die dit soort cursussen aanbieden. Bij de meeste taalscholen kunt u zowel groepslessen als individuele lessen volgen. De kosten voor een taalcursus zijn heel wisselend: wat u betaalt is afhankelijk van de school, het soort cursus en de duur van de cursus. Op de website StaatsexamensNT2.nl staat een lijst met alle taalscholen die een cursus voor het Staatsexamen NT2 (Programma I en/of II) aanbieden.

Een taalcursus kan een prettige manier zijn om met ondersteuning van een docent toe te werken naar B1-niveau (voor Programma I) of B2-niveau (voor Programma II).

Lesmateriaal

Wanneer u een taalcursus volgt, gebruikt u meestal de lesmethode die de taalschool heeft gekozen. Maar als u zelf wilt studeren, kunt u kiezen uit veel verschillende lesmaterialen. Het is soms lastig om een lesmethode te kiezen uit het grote aanbod. Daarom beschrijven we hieronder een aantal situaties en geven we advies over het lesmateriaal dat daar het beste bij past.

 

Gaat u zelfstandig Nederlands leren, zonder naar school te gaan?
De reeks Delftse methode is het meest geschikt voor zelfstudie en bevat studieboeken voor alle taalniveaus. Met de Delftse methode bereidt u zich niet alleen goed voor op het Staatsexamen NT2, maar leert u het Nederlands vooral praktisch gebruiken. De focus van deze methode ligt namelijk op leren spreken en verstaan.


Wilt u groepsgewijs studeren, bijvoorbeeld samen met een vriend of vriendin?
Wanneer u Nederlands gaat leren in groepsverband, bijvoorbeeld samen met vrienden, zijn de methodes in de reeks NT2 op maat heel geschikt. Deze methodes zijn speciaal ontwikkeld als voorbereiding op het Staatsexamen NT2.

 

Voor Staatsexamen NT2 Programma I
Is uw Nederlands al op B1-niveau en wilt u vooral oefenen voor het examen?
Met de examentrainer Vooruit! kunt u gericht oefenen voor alle onderdelen van het Staatsexamen NT2 Programma I. Wilt u oefenen met een specifiek onderdeel van het examen? Gebruik dan een van de andere examentrainers.

 

Voor Staatsexamen NT2 Programma II
Is uw Nederlands al op B2-niveau en wilt u vooral oefenen voor het examen?
Met de examentrainer De finale kunt u gericht oefenen voor alle onderdelen van het Staatsexamen NT2 Programma II. Wilt u oefenen met een specifiek onderdeel van het examen? Gebruik dan een van de andere examentrainers.

Oefenen voor de examens

U kunt op verschillende manieren oefenen voor het Staatsexamen NT2:

 

Een uitgebreid overzicht van alle materialen die u kunt gebruiken ter voorbereiding vindt u op de website StaatsexamensNT2.nl >

Verder lezen

Zoekt u praktische informatie over het Staatsexamen NT2? Op de pagina ‘Handige informatie’ leest u onder meer wat de kosten zijn van de examens, hoe u zich aan moet melden en wat de regels zijn voor herkansingen.

Lees meer