Gratis bezorgd binnen NL vanaf € 20,-
Meest complete NT2-assortiment
Wereldwijde verzending
Terug naar dossier Wat is Kennis van de Nederlandse Maatschappij (KNM)?

Wat is Kennis van de Nederlandse Maatschappij (KNM)?

En wanneer moet je dit examen doen?

Mensen die van buiten de EU, IJsland, Kroatië, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland komen en voor langere tijd in Nederland komen wonen, zijn verplicht om in te burgeren. Inburgeren betekent dat je de Nederlandse taal leert en dat jij je verdiept in de Nederlandse samenleving en de arbeidsmarkt.

Om in te burgeren doe je een examen, waarin je laat zien wat je hebt geleerd. Een van de onderdelen van het inburgeringsexamen is Kennis van de Nederlandse Maatschappij (KNM). In dit onderdeel worden onder andere vragen gesteld over hoe wij in Nederland met elkaar omgaan, over normen en waarden, over de Nederlandse geschiedenis, het onderwijssysteem en de gezondheidszorg.

Iedereen die moet inburgeren in Nederland, moet het examen Kennis van de Nederlandse Maatschappij doen.

Wie moeten het KNM-examen doen?

Iedereen die verplicht moet inburgeren in Nederland, moet het examenonderdeel Kennis van de Nederlandse Maatschappij (KNM) doen. KNM is een vast onderdeel van het inburgeringsexamen. Ook als je het Staatsexamen NT2 (Programma I of II) gaat doen om in te burgeren, moet je verplicht het KNM-examen doen. 

 

Het basisexamen inburgering in het buitenland en Kennis van de Nederlandse Samenleving (KNS)

Mensen die bij hun partner of echtgenoot in Nederland willen komen wonen moeten al beginnen met inburgeren in het buitenland. Zij moeten het basisexamen inburgering in het buitenland succesvol afleggen om naar Nederland te kunnen komen. Een van de onderdelen van dit examen is Kennis van de Nederlandse Samenleving (KNS). Dit is niet hetzelfde examen als het KNM-examen.

 

Het KNS-gedeelte van het basisexamen inburgering in het buitenland gaat ook over hoe we in Nederland met elkaar omgaan, maar alle vragen van dit examen gaan over de film Naar Nederland. Met deze film bereiden mensen zich voor op het basisexamen inburgering in het buitenland. De manier waarop jij je voorbereidt op dit examen is dus anders dan bij het KNM-examen.

Verder lezen

Meer weten over wanneer je moet inburgeren? Lees het dossier Inburgeren.

Lees meer