Fase 3: Wonen en werken in Nederland

Fase 3: Wonen en werken in Nederland

Praktische tips

Heeft u de belangrijkste zaken geregeld zoals we die beschreven in fase 2? Dan kunt u met een gerust hart uw nieuwe leven in Nederland verder opbouwen. U heeft ongetwijfeld nog veel vragen over hoe dingen werken in Nederland. Daarom geven we een aantal tips over hoe u bepaalde praktische zaken kunt regelen en waar u aan moet denken als u gaat werken of studeren.

Praktische zaken regelen

Als u zich bij de gemeente heeft ingeschreven, een ziektekostenverzekering heeft afgesloten en als u bent ingeburgerd (of daarmee bezig bent), heeft u aan uw belangrijkste plichten voldaan. Maar er zijn nog een aantal dingen die handig zijn om te regelen.

 

DigiD

In Nederland regelt u veel dingen via internet, zoals uw belastingaangifte, huurtoeslag en zorgtoeslag aanvragen, een afspraak maken in het ziekenhuis en uw ziektekostenverzekering inzien. DigiD is een persoonlijke gebruikersnaam en een wachtwoord dat u gebruikt om in te loggen op al deze websites. U kunt een DigiD aanvragen via de website DigiD.nl.

 

Een Nederlandse bankrekening

Het is handig om een Nederlandse bankrekening te openen. Als u hier werkt, kan uw werkgever uw loon daarop uitbetalen, u kunt in winkels met uw bankpas betalen zonder extra kosten en het is makkelijker om uw rekeningen te betalen. Als u een burgerservicenummer (BSN) heeft, kunt u bij de meeste banken een rekening openen.

 

Belastingen 

Als u in Nederland woont en werkt, moet u belasting betalen aan de Belastingdienst en lokale belastingen aan uw gemeente en aan het waterschap. Hoeveel belasting u betaalt hangt af van uw inkomen en van uw situatie. Kijk op de website van de Belastingdienst (ook beschikbaar in het Engels) voor meer informatie.

 

Medische zorg

In Nederland moet u betalen voor uw medische zorg. Veel zorg wordt vergoed door uw ziektekostenverzekering, maar niet alles. Sommige zorgkosten vallen bovendien onder het eigen risico: u betaalt deze zelf. Het is goed om een eigen huisarts in uw buurt te zoeken; dat is uw eerste aanspreekpunt bij gezondheidsklachten. Huisartsbezoek wordt altijd vergoed door uw verzekering. U kunt een huisarts vinden via de website van Zorgkaart Nederland.

Wist u dat mensen met een lager inkomen in Nederland financiële steun kunnen krijgen?

Toeslagen: financiële steun voor lagere inkomens

Voor mensen met lagere inkomens zijn er verschillende toeslagen beschikbaar. U heeft mogelijk recht op een van de volgende toeslagen:

  • Huurtoeslag: hiermee wordt het makkelijker om uw huur te betalen.
  • Zorgtoeslag: dit is een bijdrage om uw ziektekostenverzekering te kunnen betalen.
  • Kinderbijslag: hiermee kunt u noodzakelijke spullen voor uw kinderen kopen, zoals kleren.
  • Kinderopvangtoeslag: dit is een bijdrage in de kosten voor kinderopvang.


Lees meer over toeslagen op de website van de Belastingdienst >

 

Een opleiding volgen

Wilt u, als u eenmaal in Nederland woont, een opleiding volgen, bijvoorbeeld om uw kansen op een baan te vergroten? Om toegelaten te worden voor een opleiding moet u meestal aantonen dat u de Nederlandse taal voldoende beheerst. Door het Staatsexamen NT2 af te leggen en het diploma te halen kunt u bewijzen dat uw Nederlands op het niveau is dat nodig is voor de opleiding die u wilt volgen. 

 

Lees meer over het Staatsexamen NT2 >

 

Werken

Als u in Nederland gaat werken, moet u in ieder geval de volgende dingen hebben:

  • Burgerservicenummer
  • Identiteitsbewijs
  • Een Nederlandse bankrekening
  • Een werkvergunning

 

Daarnaast moet u er rekening mee houden dat de diploma’s die u in uw thuisland heeft behaald niet automatisch in Nederland gelden. Op de website van Nuffic kunt u uitzoeken wat uw diploma waard is in Nederland.

Verder lezen

In de folder Nieuw in Nederland van de Nederlandse overheid vindt u nog meer belangrijke informatie over werken in Nederland.