Gratis bezorgd binnen NL vanaf € 20,-
Meest complete NT2-assortiment
Wereldwijde verzending
Terug naar dossier Fase 3: Wonen en werken in Nederland

Fase 3: Wonen en werken in Nederland

Praktische tips

Heb je de belangrijkste zaken geregeld zoals we die beschreven in fase 2? Dan kun je met een gerust hart uw nieuwe leven in Nederland verder opbouwen. Je hebt ongetwijfeld nog veel vragen over hoe dingen werken in Nederland. Daarom geven we een aantal tips over hoe je bepaalde praktische zaken kunt regelen en waar je aan moet denken als je gaat werken of studeren.

Praktische zaken regelen

Als je je bij de gemeente heeft ingeschreven, een ziektekostenverzekering hebt afgesloten en als je bent ingeburgerd (of daarmee bezig bent), heb je aan jouw belangrijkste plichten voldaan. Maar er zijn nog een aantal dingen die handig zijn om te regelen.

 

DigiD

In Nederland regel je veel dingen via internet, zoals jouw belastingaangifte, huurtoeslag en zorgtoeslag aanvragen, een afspraak maken in het ziekenhuis en jouw ziektekostenverzekering inzien. DigiD is een persoonlijke gebruikersnaam en een wachtwoord dat je gebruikt om in te loggen op al deze websites. Je kunt een DigiD aanvragen via de website DigiD.nl.

 

Een Nederlandse bankrekening

Het is handig om een Nederlandse bankrekening te openen. Als je hier werkt, kan jouw werkgever jouw loon daarop uitbetalen, je kunt in winkels met jouw bankpas betalen zonder extra kosten en het is makkelijker om jouw rekeningen te betalen. Als je een burgerservicenummer (BSN) hebt, kun je bij de meeste banken een rekening openen.

 

Belastingen 

Als je in Nederland woont en werkt, moet je belasting betalen aan de Belastingdienst en lokale belastingen aan jouw gemeente en aan het waterschap. Hoeveel belasting je betaalt hangt af van uw inkomen en van uw situatie. Kijk op de website van de Belastingdienst (ook beschikbaar in het Engels) voor meer informatie.

 

Medische zorg

In Nederland moet je betalen voor uw medische zorg. Veel zorg wordt vergoed door jouw ziektekostenverzekering, maar niet alles. Sommige zorgkosten vallen bovendien onder het eigen risico: jij betaalt deze zelf. Het is goed om een eigen huisarts in jouw buurt te zoeken; dat is jouw eerste aanspreekpunt bij gezondheidsklachten. Huisartsbezoek wordt altijd vergoed door uw verzekering. Je kunt een huisarts vinden via de website van Zorgkaart Nederland.

Wist je dat mensen met een lager inkomen in Nederland financiële steun kunnen krijgen?

Toeslagen: financiële steun voor lagere inkomens

Voor mensen met lagere inkomens zijn er verschillende toeslagen beschikbaar. Je hebt mogelijk recht op een van de volgende toeslagen:

  • Huurtoeslag: hiermee wordt het makkelijker om jouw huur te betalen.
  • Zorgtoeslag: dit is een bijdrage om jouw ziektekostenverzekering te kunnen betalen.
  • Kinderbijslag: hiermee kun je noodzakelijke spullen voor jouw kinderen kopen, zoals kleren.
  • Kinderopvangtoeslag: dit is een bijdrage in de kosten voor kinderopvang.


Lees meer over toeslagen op de website van de Belastingdienst >

 

Een opleiding volgen

Wil je, als je eenmaal in Nederland woont, een opleiding volgen, bijvoorbeeld om jouw kansen op een baan te vergroten? Om toegelaten te worden voor een opleiding moet je meestal aantonen dat je de Nederlandse taal voldoende beheerst. Door het Staatsexamen NT2 af te leggen en het diploma te halen kun je bewijzen dat jouw Nederlands op het niveau is dat nodig is voor de opleiding die je wilt volgen. 

 

Lees meer over het Staatsexamen NT2 >

 

Werken

Als je in Nederland gaat werken, moet je in ieder geval de volgende dingen hebben:

  • Burgerservicenummer
  • Identiteitsbewijs
  • Een Nederlandse bankrekening
  • Een werkvergunning

 

Daarnaast moet je er rekening mee houden dat de diploma’s die je in jouw thuisland heeft behaald niet automatisch in Nederland gelden. Op de website van Nuffic kun je uitzoeken wat jouw diploma waard is in Nederland.

Verder lezen

In de folder Nieuw in Nederland van de Nederlandse overheid vind je nog meer belangrijke informatie over werken in Nederland.