Hoe bereid ik me voor op het KNM-examen?

Hoe bereid ik me voor op het KNM-examen?

Cursussen, lesmateriaal, oefenexamens en tips

Om het KNM-examen te halen moet u zich verdiepen in de Nederlandse maatschappij: de gewoontes, normen en waarden, regels en instanties. Dat kan op verschillende manieren. U kunt een cursus volgen of u kunt zelfstandig studeren met speciaal KNM-lesmateriaal.

Het is verstandig om pas te beginnen met uw KNM-voorbereiding wanneer u het taalniveau A1 heeft bereikt. Combineer uw training voor het examen bijvoorbeeld met uw Nederlandse lessen. 

 

Cursussen

De voorbereiding op het examen Kennis van de Nederlandse Maatschappij is bij de meeste inburgeringscursussen een vast onderdeel van het traject. Inburgeringscursussen worden in heel Nederland gegeven. Op de website van Blik Op Werk staat een lijst van taalscholen die een keurmerk voor kwaliteit hebben. U kunt een lening van DUO krijgen om de kosten van een inburgeringscursus te betalen. Deze lening kunt u alleen aanvragen als u een cursus uit de lijst van Blik Op Werk kiest.

 

Lees meer over de lening van DUO op de pagina ‘Handige informatie’>

 

Lesmateriaal

Er zijn verschillende lesmaterialen die u kunt gebruiken bij uw voorbereiding op het KNM-examen. Wat u kiest hangt af van of u zelfstandig of in groepsverband studeert, van uw taalniveau en van de opleiding die u hiervoor heeft gevolgd.

 

Het boek Kom verder! is bijvoorbeeld heel geschikt voor zelfstudie en is geschreven op A1-niveau, zodat de teksten ook voor mensen die de Nederlandse taal nog aan het leren zijn goed te begrijpen zijn. Bij Kom verder! krijgt u bovendien een gratis oefenexamen en een handige online examentraining.

 

Als u al wat meer Nederlands spreekt kunt u ook werken met Wegwijzer. Deze methode op A2-niveau is geschikt voor zelfstudie, maar komt vooral tot haar recht in groepsverband.

 

Bekijk alle lesmaterialen voor KNM in de webshop van NT2 >

 

Oefenen voor de examens

Er zijn verschillende manieren om te oefenen voor het examen Kennis van de Nederlandse Maatschappij:

In de bibliotheek kunt u veel informatie vinden over KNM-onderwerpen

Tips

  • Meer lezen over wat u allemaal moet regelen als Nederlander? Bekijk ook eens het dossier Naar Nederland. Daarin vindt u onder meer informatie over wonen, werken en gezondheidszorg. Ook vindt u er links naar handige websites. 
  • In de bibliotheek is veel informatie te vinden over allerlei onderwerpen die te maken hebben met het KNM-examen. Ook als u geen lid van de bibliotheek bent, mag u daar de boeken bekijken.
  • De beste manier om zo snel mogelijk vertrouwd te raken met de onderwerpen van het KNM-examen, is door zoveel mogelijk met Nederlandse mensen om te gaan. U kunt bijvoorbeeld mensen leren kennen door lid te worden van een sportclub of een vereniging, of door evenementen bij u in de buurt te bezoeken.
Verder lezen

Een overzicht van praktische informatie over het KNM-examen vindt u op de pagina ‘Handige informatie’. We vertellen u bijvoorbeeld hoe u geld kunt lenen voor het inburgeringsexamen en een eventuele cursus, en welke websites handig kunnen zijn wanneer u zich aan het voorbereiden bent. 

Lees meer