Gratis bezorgd binnen NL vanaf € 20,-
Meest complete NT2-assortiment
Wereldwijde verzending
Terug naar dossier Hoe bereid ik me voor op het KNM-examen?

Hoe bereid ik me voor op het KNM-examen?

Cursussen, lesmateriaal, oefenexamens en tips

Om het KNM-examen te halen moet jij je verdiepen in de Nederlandse maatschappij: de gewoontes, normen en waarden, regels en instanties. Dat kan op verschillende manieren. Je kunt een cursus volgen of je kunt zelfstandig studeren met speciaal KNM-lesmateriaal.

Het is verstandig om pas te beginnen met jouw KNM-voorbereiding wanneer je het taalniveau A1 hebt bereikt. Combineer jouw training voor het examen bijvoorbeeld met Nederlandse lessen. 

 

Cursussen

De voorbereiding op het examen Kennis van de Nederlandse Maatschappij is bij de meeste inburgeringscursussen een vast onderdeel van het traject. Inburgeringscursussen worden in heel Nederland gegeven. Op de website van Blik Op Werk staat een lijst van taalscholen die een keurmerk voor kwaliteit hebben. Je kunt een lening van DUO krijgen om de kosten van een inburgeringscursus te betalen. Deze lening kun je alleen aanvragen als je een cursus uit de lijst van Blik Op Werk kiest.

 

Lesmateriaal

Er zijn verschillende lesmaterialen die je kunt gebruiken bij jouw voorbereiding op het KNM-examen. Wat je kiest hangt af van of je zelfstandig of in groepsverband studeert, van jouw taalniveau en van de opleiding die je hiervoor hebt gevolgd.

 

De complete lesmethode LINK brengt je van 0 naar B2, en heeft daarbij een uitgebreide KNM-trainer waarmee je je kunt voorbereiden op het examen. De KNM-trainer is geschikt voor A2-niveau. Je kunt de trainer gebruiken voor zelfstudie of om te leren in groepsverband.

 

Het boek Kom verder! is heel geschikt voor zelfstudie en is geschreven op A1-niveau, zodat de teksten ook voor mensen die de Nederlandse taal nog aan het leren zijn goed te begrijpen zijn. Bij Kom verder! krijg je bovendien een gratis oefenexamen en een handige online examentraining.

 

Als je al wat meer Nederlands spreekt kun je ook werken met Wegwijzer. Deze methode op A2-niveau is geschikt voor zelfstudie, maar komt vooral tot haar recht in groepsverband.

 

Oefenen voor de examens

Er zijn verschillende manieren om te oefenen voor het examen Kennis van de Nederlandse Maatschappij:

In de bibliotheek kun je veel informatie vinden over KNM-onderwerpen

Tips

  • Meer lezen over wat je allemaal moet regelen als Nederlander? Bekijk ook eens het dossier Naar Nederland. Daarin vind je onder meer informatie over wonen, werken en gezondheidszorg. Ook vind je er links naar handige websites. 
  • In de bibliotheek is veel informatie te vinden over allerlei onderwerpen die te maken hebben met het KNM-examen. Ook als je geen lid van de bibliotheek bent, mag je daar de boeken bekijken.
  • De beste manier om zo snel mogelijk vertrouwd te raken met de onderwerpen van het KNM-examen, is door zoveel mogelijk met Nederlandse mensen om te gaan. Je kunt bijvoorbeeld mensen leren kennen door lid te worden van een sportclub of een vereniging, of door evenementen bij jou in de buurt te bezoeken.
Verder lezen

Een overzicht van praktische informatie over het KNM-examen vind je op de pagina ‘Handige informatie’. We vertellen je bijvoorbeeld hoe je geld kunt lenen voor het inburgeringsexamen en een eventuele cursus, en welke websites handig kunnen zijn wanneer jij je aan het voorbereiden bent. 

Lees meer