Handige informatie

Handige informatie

Over de kosten, nuttige adressen en handige websites

Kosten

Het inburgeringsexamen kost €350,- voor de 6 onderdelen (Lezen, Luisteren, Schrijven, Spreken, KNM en ONA) samen. Als u het examen Kennis van de Nederlandse Maatschappij apart doet kost dat € 40,-. Het volgen van een inburgeringscursus kost ook geld. De totale kosten voor een cursus verschillen per school.

 

Geld lenen

Om de kosten van het inburgeringsexamen en een eventuele inburgeringscursus te betalen kunt u een lening van maximaal €10.000,- aanvragen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). DUO is een onderdeel van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. U betaalt DUO in delen terug.

 

Er zijn een paar voorwaarden om geld te mogen lenen wanneer u moet inburgeren:

  • U besteedt het geld aan het inburgeringsexamen en eventueel de inburgeringscursus. Als u recht heeft op asiel mag u een deel van het geld gebruiken voor een alfabetiseringscursus.
  • U moet uw inburgeringsdiploma binnen 3 jaar halen. Als dat niet lukt en u heeft er geen goede reden voor, kunt u een boete krijgen.
  • Als u geld leent voor een inburgeringscursus, moet de school waar u de cursus volgt op de website van Blik Op Werk staan.
  • Als u naar Nederland komt voor gezinshereniging kunt u maximaal €5.000 lenen.

 

Taalscholen

Op de website van Blik Op Werk staat een lijst van taalscholen die een keurmerk voor kwaliteit hebben. Bij veel van deze scholen kunt u inburgeringscursussen volgen. Bij een inburgeringscursus werkt u ook aan de voorbereiding op het KNM-examen.

 

Handige websites

  • Inburgeren.nl: hier vindt u alle informatie over inburgeren, de examens en de kosten. Ook kunt u hier oefenexamens doen.
  • BlikOpWerk.nl: deze website biedt een overzicht van taalscholen in Nederland die een kwaliteitskeurmerk hebben. U kunt hier gemakkelijk een taalschool zoeken bij u in de buurt.
  • Rijksoverheid.nl: op deze website van de Nederlandse overheid vindt u veel informatie over regels, wetten en instanties in Nederland.
  • Belastingdienst.nl: op de website van de Belastingdienst kunt u alles lezen over de Nederlandse belastingregels.
  • Wikipedia.nl: hier vindt u over bijna alle onderwerpen informatie. Bijvoorbeeld over de Nederlandse geschiedenis of over de Nederlandse gezondheidszorg.
Vragen?

Heeft u het antwoord op uw vraag niet kunnen vinden? Wilt u meer informatie over een bepaald onderwerp? Neem dan contact op met onze afdeling klantenservice via nt2@boomamsterdam.nl. We helpen u graag verder!