Gratis bezorgd binnen NL vanaf € 20,-
Meest complete NT2-assortiment
Wereldwijde verzending
Terug naar dossier Handige informatie

Handige informatie

Over de kosten, nuttige adressen en handige websites

Kosten

Het inburgeringsexamen kost € 250,- voor de 5 onderdelen (Lezen, Luisteren, Schrijven, Spreken en KNM) samen. Als je het examen Kennis van de Nederlandse Maatschappij apart doet kost dat € 50,-. Het volgen van een inburgeringscursus kost ook geld. De totale kosten voor een cursus verschillen per school.

 

Geld lenen

Om de kosten van het inburgeringsexamen en een eventuele inburgeringscursus te betalen kun je een lening van maximaal € 10.000,- aanvragen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). DUO is een onderdeel van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Je betaalt DUO in delen terug.

 

Er zijn een paar voorwaarden om geld te mogen lenen wanneer je moet inburgeren:

  • Je besteedt het geld aan het inburgeringsexamen en eventueel de inburgeringscursus. Als je recht hebt op asiel mag je een deel van het geld gebruiken voor een alfabetiseringscursus.
  • Je moet jouw inburgeringsdiploma binnen 3 jaar halen. Als dat niet lukt en je hebt er geen goede reden voor, kun je een boete krijgen.
  • Als je geld leent voor een inburgeringscursus, moet de school waar je de cursus volgt op zoekinburgerschool.nl staan.
  • Als je naar Nederland komt voor gezinshereniging kun je maximaal € 5.000 lenen.

 

Taalscholen

Op de website van zoekinburgerschool.nl staat een lijst van taalscholen die een keurmerk voor kwaliteit hebben. Bij veel van deze scholen kun je inburgeringscursussen volgen. Bij een inburgeringscursus werk je ook aan de voorbereiding op het KNM-examen.

 

Handige websites

  • Inburgeren.nl: hier vind je alle informatie over inburgeren, de examens en de kosten. Ook kun je hier oefenexamens doen.
  • Zoekinburgerschool.nl: deze website biedt een overzicht van taalscholen in Nederland die een kwaliteitskeurmerk hebben. Je kunt hier gemakkelijk een taalschool zoeken bij jou in de buurt.
  • Rijksoverheid.nl: op deze website van de Nederlandse overheid vind je veel informatie over regels, wetten en instanties in Nederland.
  • Belastingdienst.nl: op de website van de Belastingdienst kun je alles lezen over de Nederlandse belastingregels.
  • Wikipedia.nl: hier vind je over bijna alle onderwerpen informatie. Bijvoorbeeld over de Nederlandse geschiedenis of over de Nederlandse gezondheidszorg.