Gratis bezorgd binnen NL vanaf € 20,-
Meest complete NT2-assortiment
Wereldwijde verzending
Terug naar dossier Belgisch Nederlandse NT2 lesmethodes

NT2 methodes voor België

Boom NT2 ontwikkelt ook NT2 lesmethodes voor zowel volwassen als jeugdige Belgische-Nederlandse taalleerders. Zo kan je in DigLin+ de taal veranderen naar het Belgisch-Nederlands en zijn de methodes Hotel Hallo, voor kinderen, en Plein 16, voor tieners, half Belgisch half Nederlands.  

Belgisch-Nederlands leren met DigLin+

DigLin+ is een digitale alfabetiseringsmethode voor (niet-geschoolde) anderstalige kinderen, jongeren en volwassenen.De methode is zo opgezet dat de ongeschoolde leerder ermee uit de voeten kan en op een zelfstandige manier het Latijnse schrift kan aanleren. Naast alfabetiseren kan de gebruiker van DigLin+ verder oefenen met lezen, schrijven, luisteren en spreken tot niveau B1.

 

Alle luisteroefeningen in DigLin+ zijn met één druk op de knop om te zetten naar het Belgisch-Nederlands. Waardoor de taalleerder kan oefenen met het Nederlands dat om hem/haar/hen heen gesproken wordt. 

 

Ben jij NT2 docent en voldoe je aan de voorwaarden? Dan kan je een 14 dagen proefabonnement aanvragen. 

Goed gezegd: uitspraaktrainer voor Belgisch-Nederlandse taalleerders

Goed gezegd kan worden gebruikt als zelfstudiemateriaal of als docentenboek en kan worden gecombineerd met elke andere lesmethode. Het boek bevat doelgerichte oefeningen, geschikt voor zowel praktisch geschoolde als theoretisch geschoolde beginners én gevorderden. 

 

Naast oefeningen biedt het boek ook theoretische verdieping voor docent en cursist: het gaat in op het belang van uitspraaktraining, helpt uitspraakproblemen te analyseren en geeft achtergrondinformatie over de Belgisch-Nederlandse standaarduitspraak.

Lesmateriaal voor kinderen en jongeren

In Hotel Hallo en Plein 16 zijn ongeveer de helft van de luisterteksten en liedjes in het Belgisch-Nederlands ingesproken of gezongen door Eva De Roovere, Sien Diels en Peter Schoenaerts. Zo maakt de taalleerder kennis met de verschillende soorten Nederlands. 

 

Hotel Hallo voor het basisonderwijs

Hotel Hallo is bedoeld voor kinderen in het basisonderwijs. De methode is rijk geïllustreerd en staat vol met spannende verhalen en vrolijke liedjes. Centraal in de lessen staan Max en Mia, twee nieuwsgierige kinderen van negen jaar die samen met hun papegaai en de knotsgekke gasten van Hotel Hallo grappige avonturen beleven.

 

Het boek is verdeeld in tien themalessen, zoals ‘Op reis’ en ‘Ik heb een vraag’, die in willekeurige volgorde kunnen worden behandeld. De afwisseling in het lesmateriaal motiveert kinderen: ze lezen stripverhalen, luisteren naar radioshows, openen een vertelkoffer, zingen liedjes, spelen toneelstukjes en een heleboel andere spelletjes. Per thema is er een woordenlijst, aangevuld met een aantal frequente taalhandelingen.

 

Plein 16 voor jongeren

Plein 16 is een woordenschatpakket voor jongeren van 12 tot 16 jaar die Nederlands leren. De focus ligt op woordenschatverwerving en mondelinge communicatie (spreken en luisteren). Het taalpakket sluit aan bij de leefwereld van tieners en bestaat uit leuke verhalen, liedjes, taalriedels, uitspraakoefeningen en spelletjes. Het is een uitstekende motiverende aanvulling op traditioneler schools lesmateriaal.

 

Ster in lezen en Ster in schrijven voor jongeren

In de Ster in-reeks leren jongeren schrijven en lezen. In Ster in schrijven gaan ze aan de slag met het schrijven van appjes, formulieren invullen, verslagen maken en creatief schrijven. Met Ster in lezen gaan ze aan de slag met korte teksten, heldere illustraties en begripsvragen om de leesvaardigheid stap voor stap te ontwikkelen.

Extra oefenen

Hoewel de volgende uitgaven geen specifiek Belgisch-Nederlands component hebben, zijn ze passend voor alle NT2 leerders in het Nederlandse taalgebied.

Docentmateriaal voor NT2 docenten

Op zoek naar inspiratie voor in de NT2 les? Neem dan een kijkje tussen de volgende uitgaven.