Gratis bezorgd binnen NL vanaf € 20,-
Meest complete NT2-assortiment
Wereldwijde verzending
Terug naar dossier Spreken met DigLin+

Spreken met DigLin+

Om te gaan spreken (de output) is de input extreem belangrijk. DigLin+ kan juist dat gedeelte van spreken uitstekend organiseren. Je leest er meer over in dit artikel.

DigLin+ is er om voor te bereiden op spreken. DigLin+ doet dit door een woord aan te bieden in al zijn facetten, met beeld en geluid, met de mogelijkheid dat oneindig vaak te herhalen. Dat gebeurt in de ABC-lijsten, het deel dat aan alfabetisering is gewijd. De klank-tekenkoppeling in het Nederlands is daarin verwerkt. Dat is de basis van een goede uitspraak en een goede spelling. Pas daarna is de focus op delen van de zin en de hele zin, die dan noodzakelijkerwijze nog kort is. Het is dus niet zo dat er eerst een basisniveau van A1 Spreken moet zijn voordat er met DigLin+ begonnen kan worden, want de foto’s en de layout van het schermbeeld vervangen veel van de betekenis.

 

Het spreken zelf moet in de klas gebeuren, samen of daarbuiten. DigLin+ geeft daartoe wel de aanzet, bijvoorbeeld door oefenen met eenvoudige dialoogjes en door vragen in de oefenboeken DigLin+ ABC en Lezen 1 en Lezen 2, 3 en 4. Alles wat in DigLin+ zit, kan ook altijd input zijn voor spreken. 

 

Ben je benieuwd hoe je spreken met DigLin+ in eenvoudige en kleine stappen kunt vormgeven in de alfales? Klik hier voor een handige handleiding geschreven door auteur Ineke van de Craats.

Vragen of opmerkingen?

DigLin+ is voortdurend in ontwikkeling. Op dit moment is Spreken aan de beurt. We kunnen snel reageren op verzoeken van docenten en op nieuwe technische vondsten. Er is een groep van ongeveer 1300 docenten die actief meedenken in de ontwikkeling van DigLin+ en hun ideeën en wensen kenbaar maken op een besloten facebook-pagina. Meld je aan en denk met ons mee via DigLin+ Nederlands | Facebook