Gratis bezorgd binnen NL vanaf € 20,-
Meest complete NT2-assortiment
Wereldwijde verzending
Wegens onderhoud zullen Boom NT2 en NT2school enkele minuten niet beschikbaar zijn op woensdag 24 april om 21.00. Onze excuses voor het ongemak.
×
Nederlandse taaleis bij risicovolle beroepen

Nederlandse taaleis bij risicovolle beroepen

Per 1 juli 2013 moeten buitenlandse werknemers die tijdelijk in Nederland aan de slag gaan in risicovolle beroepen voldoen aan een Nederlandse taaleis.

Dit geldt ook voor werknemers die maar een paar dagen deze functie uitoefenen. De ministerraad heeft onlangs met dit voorstel ingestemd.

 

In bepaalde beroepen is het gevaarlijk als werknemers uit het buitenland de Nederlandse taal niet goed beheersen. Hiermee kunnen zij niet alleen zichzelf, maar ook collega’s in gevaar brengen. Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft daarom een voorstel ingediend waarbij buitenlandse werknemers die tijdelijk werkzaam zijn in een risicovol beroep moeten voldoen aan een Nederlandse taaleis. Voldoen zij hier niet aan, dan loopt zowel de werkgever als de werknemer het risico op een boete. De ministerraad is met dit besluit akkoord gegaan.

 

Nederlandse taal voldoende beheersen

Buitenlandse werknemers die al langere tijd werkzaam zijn in een gecertificeerd beroep moeten momenteel al voldoen aan de taaleis. Het gaat bijvoorbeeld om werknemers die met asbest werken. Vanaf 1 juli 2013 zijn ook werknemers die tijdelijk zo’n functie uitoefenen verplicht om de Nederlandse taal voldoende te beheersen. Er zal een lijst worden samengesteld waarop de beroepen komen te staan waar de taaleis voor gaat gelden. Het is nog niet bekend hoe hoog de boete zal zijn die zowel werkgevers als werknemers moeten betalen wanneer zij niet aan de taaleis voldoen.

 

Bron: Rendement.nl (04-04-2013)