Gratis bezorgd binnen NL vanaf € 20,-
Meest complete NT2-assortiment
Wereldwijde verzending
Nu in de app stores: de SpreekBeter apps

Nu in de app stores: de SpreekBeter apps

Om tegemoet te komen aan de grote behoefte in het NT2-onderwijs aan individuele oefeningen voor uitspraak en verstaanbaarheid zijn er nu de SpreekBeter apps...

25 verschillende series oefeningen in de categorieën: accenten en intonatie, klinkers, medeklinkers en de typisch Nederlandse medeklinkercombinaties, zoals in school of herfst.

 

Hoort u het verschil in betekenis tussen deze twee zinnen?

 

        

 

Waarschijnlijk begrijpt u direct dat in de eerste zin wordt bedoeld dat de koffie koudis; niet warm. De tweede zin geeft aan dat de koffie koud is; niet de thee. Maar herkennen uw cursisten dit ook?

 

Het herkennen en kunnen gebruiken van de melodische aspecten van een taal is belangrijk voor een goede verstaanbaarheid. Onderzoek heeft aangetoond dat een slechte verstaanbaarheid meer invloed heeft op storingen in de communicatie dan grammaticale fouten. Voor moedertaalsprekers zijn betekenisvariaties door klemtoon, zinsaccent of intonatie zoals in de audiofragmenten hierboven vanzelfsprekend. Maar de vorm van de melodische aspecten die betekenis geven aan een taaluiting is niet universeel. In het Nederlands gaat bijvoorbeeld de toonhoogte bij het einde van een vraagzin omhoog; veel cursisten moeten hiervan bewust gemaakt worden.

 

SpreekBeter is nu te downloaden in Google Play en in de App Store. De eerste drie apps zijn gratis: wisselend woordaccent, EE-E en G-K. De andere apps zijn apart te bestellen, afhankelijk van de oefeningen die iemand nodig heeft.

 

Op de bijbehorende website www.spreekbeter.nl vind u meer informatie over verstaanbaarheid en over de apps. Met de Beslisboom kunt u kijken welke oefeningen voor uw cursisten relevant zijn.

 

De auteurs van de apps: Margreet Verboog en Lieske Adèr, geven workshops over verstaanbaarheid. Bij deelname aan een workshop ontvang u een uitgebreide docentenbrochure. Voor meer informatie over de workshops verstaanbaarheid kunt u contact opnemen met de NT2 Klantenservice.