Gratis bezorgd binnen NL vanaf € 20,-
Meest complete NT2-assortiment
Wereldwijde verzending
Auteurs Handboek voor de redacteur winnen Kruyskampprijs 2015

Auteurs Handboek voor de redacteur winnen Kruyskampprijs 2015

Heidi Aalbrecht en Pyter Wagenaar, auteurs van het Handboek voor de redacteur, hebben de Kruyskampprijs gewonnen voor hun Woordenboek van het Algemeen Onbeschaafd Nederlands.

Iedere drie jaar wordt door de Commissie van Voordracht van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde de Kruyskampprijs uitgereikt.

 

Dit jaar besloot de jury de prijs dit jaar ‘vanwege de exemplarische beschrijving van een belangrijk, maar nog te weinig bestudeerd lexicaal subdomein, in een mooi uitgegeven, goed ingeleid en glashelder gecomponeerd woordenboek, (…) ten volle toekomt aan het Woordenboek van het Algemeen Onbeschaafd Nederlands.’ 

 

Het woordenboek van Aalbrecht en Wagenaar is dan ook niet zomaar een woordenboek. Het bevat de betekenis en herkomst van ‘onbeschaafde’ woorden in de Nederlandse taal. Een smeuïg boek dus, dat meer is dan alleen een populariserend boekje. De titel wordt geprezen door de jury vanwege de grondige aanpak en ‘het woordenboek zet een nieuwe standaard in de beschrijving van de informele woordenschat’. Kenmerkend zijn daarbij de thematische verzamelingen, columnachtige kaderteksten en sappige citaten.

 

Aalbrecht en Wagenaar nemen de prijs op 26 september 2015 in het Academiegebouw van Universiteit Leiden in ontvangst. Daarop zijn zij - om het met een uitdrukking uit ons woordenboek onder woorden te brengen - zo groos als een ouwe aap.