Gratis bezorgd binnen NL vanaf € 20,-
Meest complete NT2-assortiment
Wereldwijde verzending
Terug naar dossier De Immigratie- en Naturalisatiedienst en andere belangrijke instanties

De Immigratie- en Naturalisatiedienst en andere belangrijke instanties

Als je naar Nederland gaat emigreren of als je hier kortgeleden naartoe bent gekomen, heb je vaak te maken met de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Vraag je je af wat deze instantie nu precies doet, welke zaken je via de IND moet regelen en welke andere instanties relevant voor je zijn? Lees dan verder.

Wat is de IND?

De Immigratie- en Naturalisatiedienst, of IND, beoordeelt alle aanvragen van mensen die in Nederland willen wonen. Dit zijn bijvoorbeeld vluchtelingen die asiel zoeken in Nederland, maar ook mensen die hier willen werken, studeren of bij hun partner in Nederland willen komen wonen. Daarnaast behandelt de IND naturalisatieverzoeken: aanvragen van mensen die een Nederlands paspoort willen.

 

De IND behandelt deze aanvragen in uitvoering van het Ministerie van Veiligheid en Justitie, op basis van het beleid dat in de Eerste en Tweede Kamer wordt gemaakt, en op basis van (internationale) verdragen. 

 

Wat moet je via de IND regelen?

Je kunt bij de IND onder andere de volgende zaken regelen:

  • Verblijfsvergunning aanvragen en verlengen voor kort en lang verblijf
  • Gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid (GVVA) aanvragen en verlengen
  • Asiel in Nederland aanvragen
  • Verzoek tot naturalisatie indienen
  • Visum voor kort verblijf (bijvoorbeeld vakantie of zakelijk bezoek) aanvragen

 

Een tewerkstellingsvergunning (TWV), voor mensen die korter dan 3 maanden in Nederland komen werken, kan niet bij de IND worden aangevraagd: jouw werkgever moet deze vergunning aanvragen bij de organisatie UWV. 

 

Waar vind je de IND?

Voor informatie en om een aanvraag in te dienen, ga je naar de website van de IND: www.ind.nl. Je kunt de meeste dingen online regelen. Daarnaast zijn er ook een aantal loketten in Nederland, waar je bijvoorbeeld een verblijfsvergunning kunt ophalen. Je kunt de loketten bezoeken als je daar online een afspraak voor maakt. Mensen die asiel willen aanvragen, kunnen terecht bij een van de aanmeldcentra. Bekijk alle locaties en adressen op de website van de IND.

 

Andere belangrijke instanties

Naast de IND zijn er nog een paar organisaties waar je misschien mee in aanraking komt als je naar Nederland emigreert. We zetten de belangrijkste op een rij.

 

  • Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO): regelt alles dat te maken heeft met inburgeren en studeren, waaronder de examens. Je kunt bij DUO ook een lening aanvragen om voor een inburgeringscursus te betalen.
  • UWV: hier vragen werkgevers een tewerkstellingsvergunning (TWV) aan. Bij het UWV kun je ook terecht als je werkloos of arbeidsongeschikt bent.
  • Belastingdienst: bij de Belastingdienst doe je aangifte voor jouw inkomstenbelasting en – als je ondernemer bent – voor jouw omzetbelasting. Daarnaast kun je bij de Belastingdienst huurtoeslag, zorgtoeslag, kinderbijslag en kinderopvangtoeslag aanvragen.
  • Kamer van Koophandel (KvK): bij de KvK kun je je inschrijven als zelfstandig ondernemer. Daarnaast kun je er informatie opvragen over jouw Nederlandse werkgever.