Gratis bezorgd binnen NL vanaf € 20,-
Meest complete NT2-assortiment
Wereldwijde verzending
Terug naar dossier NT2-docent worden: hoe doe je dat?

NT2-docent worden: hoe doe je dat?

Opleidingen en certificaten

Er zijn verschillende manieren om erkend NT2-docent te worden. Als je weinig of geen ervaring hebt als docent Nederlands als tweede taal, kun je kiezen voor een van de officiële lerarenopleidingen NT2. Heb je wel veel ervaring, maar geen officieel diploma, dan kun je overwegen om een EVC-procedure en assessment te doen om zo het certificaat ‘Competent NT2-docent’ te verwerven. 

Lerarenopleiding NT2

De lerarenopleiding NT2 wordt op post-hbo-niveau en (post)academisch niveau aangeboden bij acht onderwijsinstellingen in Nederland en drie onderwijsinstellingen in Vlaanderen. Alle opleidingen baseren zich op het Competentieprofiel docent Nederlands als tweede taal van de BVNT2.

 

Wat houdt de opleiding in?

De NT2-lerarenopleidingen duren 1 tot 2 jaar en beslaan tussen 600 en 700 studie- en werkuren. De opleidingen bestaan allemaal uit een theoretisch deel en een praktijkgedeelte. In het theoretische gedeelte komen vakinhoudelijke onderwerpen en pedagogische, didactische en organisatorische vaardigheden aan bod, zoals die zijn beschreven in het Competentieprofiel Docent NT2. Het praktijkgedeelte bestaat uit een duaal traject voor werkende NT2-docenten of een stage. Bij de meeste opleidingen bestaat de evaluatie uit een beoordeling van (praktijk)opdrachten, een portfoliobeoordeling en een eindgesprek.


Waar wordt de opleiding aangeboden?

Nederlandse en Vlaamse onderwijsinstellingen bieden de NT2-lerarenopleiding aan:

 

Wat kost de opleiding?

De kosten van de NT2-lerarenopleidingen verschillen per onderwijsinstelling. De post-hbo- en postacademische opleidingen kosten tussen €2.800,- en €3.400,- voor een studiejaar. De kosten van de master ‘Nederlands als tweede taal en meertaligheid’ van de Universiteit van Amsterdam liggen tussen €2.000,- en €12.000,-, afhankelijk van jouw situatie. De Vlaamse opleidingen zijn qua inhoud en duur niet gelijk, waardoor de kosten sterk verschillen.

 

Klik hier voor een overzicht van de inhoud van alle NT2-lerarenopleidingen in Nederland op de website van BVNT2

 

Klik hier voor een overzicht van alle NT2-lerarenopleidingen in Vlaanderen van BVNT2

 

EVC-procedure en assessment

De EVC-procedure en het bijbehorende assessment is een manier om jouw vakbekwaamheid als NT2-docent aan te tonen. Deze procedure is bedoeld voor docenten die wel veel ervaring hebben en nascholing hebben gevolgd, maar geen officieel diploma hebben. 

 

Bij succesvol afleggen van het assessment ontvang je het certificaat ‘Bekwaam NT2-docent’, dat uitgegeven wordt door de Beroepsvereniging van docenten Nederlands als Tweede Taal (BVNT2). Dit certificaat wordt door gemeenten, taalaanbieders en andere partijen beschouwd als een bewijs van kwaliteit.  

Het certificaat ‘Bekwaam NT2-docent’ wordt beschouwd als een bewijs van kwaliteit

Wat houden de EVC-procedure en het assessment in?

Om jouw verworven competenties te laten beoordelen stel je, individueel of samen met collega’s, een portfolio op waaruit jouw NT2-deskundigheid blijkt. Je laat dit portfolio beoordelen door één van de vijf onderwijsinstellingen die het EVC-assessment aanbieden. In een eindgesprek bij de onderwijsinstelling licht je jouw portfolio toe. Bij een positieve beoordeling van het portfolio en het eindgesprek ontvang je het certificaat ‘Bekwaam NT2-docent’.


Waar wordt het EVC-assessment aangeboden?

Vijf Nederlandse onderwijsinstellingen bieden het EVC-assessment aan:

 

Wat kost het EVC-assessment?

Het assessment van jouw portfolio en het eindgesprek kost €1150,-. NT2-docenten die dit bedrag gedeeltelijk of volledig zelf moeten betalen, komen in aanmerking voor een subsidie van de BVNT2 van €350,-.


Ga voor een uitgebreide beschrijving van de EVC-procedure naar de website van de BVNT2 >

Verder lezen

Lesgeven is uitdagend en veelzijdig, en een NT2-docent is nooit uitgeleerd. Gelukkig is er veel vakliteratuur en nascholing beschikbaar die je helpt om verder te ontwikkelen en te specialiseren. Op de pagina ‘Vakliteratuur voor NT2-docenten’ vind je een selectie. Bekijk voor meer informatie over nascholing de pagina ‘Deskundigheidsbevordering’

Lees meer