NT2-docent worden: hoe doe je dat?

Opleidingen en certificaten

Er zijn verschillende manieren om erkend NT2-docent te worden. Als u weinig of geen ervaring hebt als docent Nederlands als tweede taal kunt u kiezen voor een van de officiële lerarenopleidingen NT2. Heeft u wel veel ervaring, maar geen officieel diploma, dan kunt u overwegen een EVC-procedure en assessment te doen om zo het certificaat ‘Competent NT2-docent’ te verwerven. 

Lerarenopleiding NT2

De lerarenopleiding NT2 wordt op post-hbo-niveau en (post)academisch niveau aangeboden bij acht onderwijsinstellingen in Nederland en drie onderwijsinstellingen in Vlaanderen. Alle opleidingen baseren zich op het Competentieprofiel van de BVNT2.

 

Wat houdt de opleiding in?

De NT2-lerarenopleidingen duren 1 tot 2 jaar en bevatten tussen 600 en 700 studie- en werkuren. De opleidingen bestaan allemaal uit een theoretisch deel en een praktijkgedeelte. In het theoretische gedeelte komen vakinhoudelijke onderwerpen en pedagogische, didactische en organisatorische vaardigheden aan bod, zoals die zijn beschreven in het Competentieprofiel Docent NT2. Het praktijkgedeelte bestaat uit een duaal traject voor werkende NT2-docenten of een stage. Bij de meeste opleidingen bestaat de evaluatie uit een beoordeling van (praktijk)opdrachten, een portfoliobeoordeling en een eindgesprek.


Waar wordt de opleiding aangeboden?

Acht Nederlandse en drie Vlaamse onderwijsinstellingen bieden de NT2-lerarenopleiding aan:

 

Wat kost de opleiding?

De kosten van de NT2-lerarenopleidingen verschillen per onderwijsinstelling. De post-hbo- en postacademische opleidingen kosten tussen €2.800,- en €3.400,- voor een studiejaar. De kosten van de master ‘Nederlands als tweede taal en meertaligheid’ van de Universiteit van Amsterdam liggen tussen €2.000,- en €12.000,-, afhankelijk van uw situatie. De Vlaamse opleidingen zijn qua inhoud en duur niet gelijk, waardoor ook de kosten sterk verschillen.

 

Bekijk een overzicht van de inhoud van alle NT2-lerarenopleidingen op de website van de BVNT2 > 

 

EVC-procedure en assessment

De EVC-procedure en het bijbehorende assessment is een manier om uw vakbekwaamheid als NT2-docent aan te tonen. Deze procedure is bedoeld voor docenten die wel veel ervaring hebben en nascholing hebben gevolgd, maar geen officieel diploma hebben. Er is ook een aangepaste EVC-procedure voor docenten die de lerarenopleiding NT2 hebben afgerond.

 

Bij succesvol afleggen van het assessment ontvangt u het certificaat ‘Bekwaam NT2-docent’, dat uitgegeven wordt door de Beroepsvereniging van docenten Nederlands als Tweede Taal (BVNT2). Dit certificaat wordt door gemeenten, taalaanbieders en andere partijen beschouwd als een bewijs van kwaliteit.  

Het certificaat ‘Bekwaam NT2-docent’ wordt beschouwd als een bewijs van kwaliteit

Wat houden de EVC-procedure en het assessment in?

Om uw verworven competenties te laten beoordelen stelt u, individueel of samen met collega’s, een portfolio op waaruit uw NT2-deskundigheid blijkt. U laat dit portfolio beoordelen door een van de vijf onderwijsinstellingen die het EVC-assessment aanbieden. In een eindgesprek bij de onderwijsinstelling licht u uw portfolio toe. Bij een positieve beoordeling van het portfolio en het eindgesprek ontvangt u het certificaat ‘Bekwaam NT2-docent’.


Waar wordt het EVC-assessment aangeboden?

Vijf Nederlandse onderwijsinstellingen bieden het EVC-assessment aan:

 

Wat kost het EVC-assessment?

Het assessment van uw portfolio en het eindgesprek kost €850,-. NT2-docenten die dit bedrag gedeeltelijk of volledig zelf moeten betalen, komen in aanmerking voor een subsidie van de BVNT2 van €350,-.


Ga voor een uitgebreide beschrijving van de EVC-procedure naar de website van de BVNT2 >

Verder lezen

Lesgeven is uitdagend en veelzijdig, en een NT2-docent is nooit uitgeleerd. Gelukkig is er veel vakliteratuur en nascholing beschikbaar die u helpt om verder te ontwikkelen en te specialiseren. Op de pagina ‘Vakliteratuur voor NT2-docenten’ vindt u een selectie. Bekijk voor meer informatie over nascholing de pagina ‘Deskundigheidsbevordering’

Lees meer