Gratis bezorgd binnen NL vanaf € 20,-
Meest complete NT2-assortiment
Wereldwijde verzending
Terug naar dossier 6 redenen om Nederlands te leren

6 redenen om Nederlands te leren

Wist je dat er 24 miljoen Nederlandstaligen zijn, het Nederlands een van de 40 meest gesproken talen ter wereld en de twaalfde taal op internet is? Toch vragen veel mensen die naar Nederland komen om (tijdelijk) te studeren, te werken of te wonen zich af of het nodig is om de taal te leren. Ons advies? Ga Nederlands leren! Ook als je er niet toe verplicht bent, heeft het veel voordelen om de taal te spreken van het land waarin je (tijdelijk) woont. 

 

Nog niet overtuigd? Hier zijn zes redenen om Nederlands te leren.

  1. Vergroot jouw kans op een leuke baan. Het is een mythe dat je overal in Nederland terechtkunt als je alleen Engels spreekt: in de meeste bedrijven wordt uitsluitend Nederlands gesproken. Ga Nederlands leren en vind jouw droombaan!

  2. Nederlandse mensen leren kennen? Het is veel makkelijker om contact te leggen met Nederlanders als je de taal spreekt. Ook al spreken veel mensen Engels, het liefst praten we gewoon Nederlands met elkaar.

  3. Nederlanders waarderen het ontzettend als mensen de moeite nemen om hun taal te leren. Reken dus op veel enthousiaste reacties en heel veel complimenten als je eenmaal een paar zinnen kunt spreken.

  4. Het Nederlands is een mooie en veelzijdige taal. En, ter geruststelling: we lenen ook graag woorden van de Engelsen, dus waarschijnlijk ken je al meer ‘Nederlands’ dan je denkt.

  5. Als je de Nederlandse taal spreekt en begrijpt, gaat er een wereld voor je open: een wereld van prachtige literatuur, bekroonde films, eigenzinnig theater en absurdistische humor.

  6. Samen met anderen een nieuwe taal leren is een leuke en leerzame ervaring, en biedt kansen op mooie nieuwe vriendschappen.

 

Een nieuwe taal leren: hoe doe je dat eigenlijk?

Besluiten om een nieuwe taal te leren is één ding, maar hoe doe je dat eigenlijk? In dit dossier geven we advies over hoe je het beste te werk kunt gaan als je Nederlands wilt leren. We weten dat het nogal een uitdaging kan zijn om een vreemde taal te leren; daarom beschrijven we een gestructureerde aanpak, die bestaat uit de volgende stappen:

 

  • Stap 1: een doel bepalen. Door voor jezelf te bepalen wat jouw einddoel is en welke tussenstappen er nodig zijn om dat doel te bereiken creëer je helderheid over waar je naartoe werkt. Het helpt om in stap 3 makkelijker keuzes te maken over de methodes en hulpmiddelen die je gaat gebruiken om Nederlands te leren.
  • Stap 2: jouw persoonlijke situatie in kaart brengen. Zonder zelfkennis is het lastig om te bedenken wat voor jou de beste manier is om Nederlands te leren. Daarom kijken we in dit onderdeel naar jouw situatie en jouw voorkeuren.
  • Stap 3: keuzes maken over methodes en hulpmiddelen. Als je een doel hebt bepaald en een beeld hebt van jouw persoonlijke situatie, kun je gerichte keuzes maken over hoe je Nederlands gaat leren, welke hulpmiddelen je daarbij gaat gebruiken en hoeveel tijd en geld je eraan gaat besteden. 

 

De informatie op de verschillende pagina’s is ook los te lezen, dus als je alleen meer wilt weten over een van de thema’s die we behandelen, kan dat ook. Op de pagina ‘Tips en trucs om sneller Nederlands te leren’ geven we bovendien een heleboel praktische tips om jou op weg te helpen. 

 

Zet ’m op! (Nederlandse manier om ‘Veel succes!’ te zeggen)
Verder lezen

Klaar voor de start? Op de pagina ‘Van start met Nederlands leren’ beginnen we bij het begin: een doel bepalen. 

Lees meer