Gratis bezorgd binnen NL vanaf € 20,-
Meest complete NT2-assortiment
Wereldwijde verzending
Terug naar dossier Handige informatie over inburgeren

Handige informatie over inburgeren

Wanneer moet je betalen?

Om in te burgeren volg je meestal een cursus en moet je een examen doen. Een inburgeringscursus en de examens kosten geld. Als je een asielmigrant (vluchteling) bent, dan betaalt de gemeente de inburgeringscursus en examen(s) voor jou. De eerste twee pogingen voor elk examen zijn gratis. Je kunt geen geld lenen bij DUO. Ben je geen vluchteling, maar bijvoorbeeld een gezinsmigrant? Dan moet je de cursus en het examen zelf betalen of geld lenen bij DUO. Lees hieronder meer over de kosten en de mogelijkheid om geld te lenen.

 

Kosten 

Het inburgeringsexamen kost €250,- voor de 5 onderdelen Lezen, Luisteren, Schrijven, Spreken en KNM samen. Je kunt de deelexamens ook apart doen. De MAP (Module arbeidsmarkt en participatie) en de PVT (participatieverklaringstraject) zijn gratis. Op Inburgeren.nl staat een overzicht van de kosten van de examens van alle deelexamens. Het volgen van een inburgeringscursus kost ook geld, maar de totale kosten voor een cursus verschillen per school. 

 

Geld lenen

Om de kosten van het examen en een eventuele inburgeringscursus te betalen kun je een lening aanvragen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Je kunt deze lening ook gebruiken om te betalen voor een alfabetiseringscursus. DUO is een onderdeel van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Je betaalt DUO in delen terug. De hoogte van de lening hangt af van je situatie, bijvoorbeeld de hoogte van je inkomen. Er zijn wel een paar voorwaarden om geld te mogen lenen. Je kan alleen geld lenen voor een cursus die wordt gegeven door goedgekeurde scholen, dit zijn scholen die op de website van Blik op Werk staan. Ook moet je het inburgeringsdiploma binnen 3 jaar halen. Als dat niet lukt en je hebt er geen goede reden voor, kun je een boete krijgen.

 

Lees meer over de kosten van inburgeren en over geld lenen op Inburgeren.nl >

 

Taalscholen

Op de website van Blik Op Werk staat een lijst van taalscholen die een keurmerk voor kwaliteit hebben. Bij deze scholen kun je alfabetiseringscursussen, inburgeringscursussen en cursussen Nederlands als Tweede Taal (NT2) volgen. 

 

Handige websites

  • Inburgeren.nl: hier vind je alle informatie over inburgeren, de examens en de kosten. Ook kun je hier oefenexamens doen.
  • Rijksoverheid.nl/onderwerpen/inburgeren-in-nederland: op deze website van de Nederlandse overheid vind je alle regels rondom inburgeren en praktische informatie.
  • IND.nl: de website van de Immigratie- en Naturalisatiedienst. Hier vind je onder meer informatie over vrijstelling voor het inburgeringsexamen. 
  • BlikOpWerk.nl: deze website biedt een overzicht van taalscholen in Nederland die een kwaliteitskeurmerk hebben. Je kunt hier gemakkelijk een taalschool zoeken bij jou in de buurt.
Vragen?

Heb je het antwoord op jouw vraag niet kunnen vinden? Wil je meer informatie over een bepaald onderwerp? Neem dan contact op met onze afdeling klantenservice via nt2@boomamsterdam.nl. We helpen je graag verder!