Handige informatie over inburgeren

Handige informatie over inburgeren

Kosten 

Het inburgeringsexamen kost €290,- voor de 6 onderdelen Lezen, Luisteren, Schrijven, Spreken, KNM en ONA samen. U kunt de deelexamens ook apart doen. Voor de participatieverklaring betaalt u €150,-, behalve als u vluchteling bent. Dan is de participatieverklaring gratis. Op Inburgeren.nl staat een overzicht van de kosten van de examens van alle deelexamens. Het volgen van een inburgeringscursus kost ook geld. De totale kosten voor een cursus verschillen per school. 

 

Geld lenen

Om de kosten van het examen en een eventuele inburgeringscursus te betalen kunt u een lening aanvragen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). DUO is een onderdeel van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. U betaalt DUO in delen terug. De hoogte van de lening hangt af van uw inkomen.

 

Er zijn een paar voorwaarden om geld te mogen lenen:

  • U besteedt het geld aan het inburgeringsexamen en eventueel de inburgeringscursus. Of aan een cursus en het Staatsexamen NT2. Als u recht heeft op asiel mag u een deel van het geld gebruiken voor een alfabetiseringscursus.
  • U moet uw inburgeringsdiploma binnen 3 jaar halen. Als dat niet lukt en u heeft er geen goede reden voor, kunt u een boete krijgen.
  • Als u geld leent voor een inburgeringscursus, moet de school waar u de cursus volgt op de website van Blik Op Werk staan.

 

Asielgerechtigden en geld lenen

Vluchtelingen die recht hebben op asiel in Nederland kunnen ook een lening van maximaal €10.000,- krijgen. Als zij slagen voor het inburgeringsexamen hoeven zij het geld dat ze geleend hebben niet terug te betalen. Dit geldt alleen voor mensen die recht hebben op asiel; alle andere mensen moeten de lening wel terugbetalen.

 

Lees meer over de kosten van inburgeren en over geld lenen op Inburgeren.nl >

 

Taalscholen

Op de website van Blik Op Werk staat een lijst van taalscholen die een keurmerk voor kwaliteit hebben. Bij deze scholen kunt u alfabetiseringscursussen, inburgeringscursussen en cursussen Nederlands als Tweede Taal (NT2) volgen. 

 

Handige websites

  • Inburgeren.nl: hier vindt u alle informatie over inburgeren, de examens en de kosten. Ook kunt u hier oefenexamens doen.
  • Rijksoverheid.nl/onderwerpen/nieuw-in-nederland: op deze website van de Nederlandse overheid vindt u alle regels rondom inburgeren en praktische informatie.
  • IND.nl: de website van de Immigratie- en Naturalisatiedienst. Hier vindt u onder meer informatie over vrijstelling voor het inburgeringsexamen. 
  • BlikOpWerk.nl: deze website biedt een overzicht van taalscholen in Nederland die een kwaliteitskeurmerk hebben. U kunt hier gemakkelijk een taalschool zoeken bij u in de buurt.
Vragen?

Heeft u het antwoord op uw vraag niet kunnen vinden? Wilt u meer informatie over een bepaald onderwerp? Neem dan contact op met onze afdeling klantenservice via nt2@boomamsterdam.nl. We helpen u graag verder!