Gratis bezorgd binnen NL vanaf € 20,-
Meest complete NT2-assortiment
Wereldwijde verzending
Terug naar dossier Handige informatie over inburgeren

Handige informatie over inburgeren

Kosten 

Het inburgeringsexamen kost €290,- voor de 6 onderdelen Lezen, Luisteren, Schrijven, Spreken, KNM en ONA samen. Je kunt de deelexamens ook apart doen. Voor de participatieverklaring betaal je €150,-, behalve als je vluchteling bent. Dan is de participatieverklaring gratis. Op Inburgeren.nl staat een overzicht van de kosten van de examens van alle deelexamens. Het volgen van een inburgeringscursus kost ook geld. De totale kosten voor een cursus verschillen per school. 

 

Geld lenen

Om de kosten van het examen en een eventuele inburgeringscursus te betalen kun je een lening aanvragen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). DUO is een onderdeel van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Je betaalt DUO in delen terug. De hoogte van de lening hangt af van je inkomen.

 

Er zijn een paar voorwaarden om geld te mogen lenen:

  • Je besteedt het geld aan het inburgeringsexamen en eventueel de inburgeringscursus. Of aan een cursus en het Staatsexamen NT2. Als je recht hebt op asiel mag je een deel van het geld gebruiken voor een alfabetiseringscursus.
  • Je moet het inburgeringsdiploma binnen 3 jaar halen. Als dat niet lukt en je hebt er geen goede reden voor, kun je een boete krijgen.
  • Als je geld leent voor een inburgeringscursus, moet de school waar je de cursus volgt op de website van Blik Op Werk staan.

 

Asielgerechtigden en geld lenen

Vluchtelingen die recht hebben op asiel in Nederland kunnen ook een lening van maximaal €10.000,- krijgen. Als zij slagen voor het inburgeringsexamen hoeven zij het geld dat ze geleend hebben niet terug te betalen. Dit geldt alleen voor mensen die recht hebben op asiel; alle andere mensen moeten de lening wel terugbetalen.

 

Lees meer over de kosten van inburgeren en over geld lenen op Inburgeren.nl >

 

Taalscholen

Op de website van Blik Op Werk staat een lijst van taalscholen die een keurmerk voor kwaliteit hebben. Bij deze scholen kun je alfabetiseringscursussen, inburgeringscursussen en cursussen Nederlands als Tweede Taal (NT2) volgen. 

 

Handige websites

  • Inburgeren.nl: hier vind je alle informatie over inburgeren, de examens en de kosten. Ook kun je hier oefenexamens doen.
  • Rijksoverheid.nl/onderwerpen/nieuw-in-nederland: op deze website van de Nederlandse overheid vind je alle regels rondom inburgeren en praktische informatie.
  • IND.nl: de website van de Immigratie- en Naturalisatiedienst. Hier vind je onder meer informatie over vrijstelling voor het inburgeringsexamen. 
  • BlikOpWerk.nl: deze website biedt een overzicht van taalscholen in Nederland die een kwaliteitskeurmerk hebben. Je kunt hier gemakkelijk een taalschool zoeken bij jou in de buurt.
Vragen?

Heb je het antwoord op jouw vraag niet kunnen vinden? Wil je meer informatie over een bepaald onderwerp? Neem dan contact op met onze afdeling klantenservice via nt2@boomamsterdam.nl. We helpen je graag verder!