Als docent in het mbo-onderwijs speel jij een cruciale rol in de ontwikkeling van jouw studenten. Jij helpt hen niet alleen de Nederlandse taal te beheersen, maar ook de brug te slaan naar een succesvolle toekomst in het beroepsonderwijs en daarbuiten.
Wij hebben lesmateriaal dat je daarbij kan ondersteunen. We hebben materiaal voor het leren van de Nederlandse taal, maar hebben ook leergangen die zich richten op specifieke vaktaal, zoals horeca, zorg en logistiek. Samen zorgen we ervoor dat jouw studenten zich optimaal kunnen ontwikkelen!
Met onze NT2-methodes bied je studenten een praktische en gestructureerde aanpak om aan hun Nederlandse taalvaardigheid te werken. De methodes richten zich op de verschillende vaardigheden en bieden online materiaal om thuis verder te oefenen. Zo stimuleer je effectief leren, zowel in de klas als daarbuiten!
Met Van start en In zicht werkt de student in gestructureerde stappen door de leerstof. Ieder boek is opgebouwd uit relevante thema's voor de mbo-student. In ieder thema is gelijke aandacht voor lezen, schrijven, luisteren en spreken. Daarnaast worden woorden en grammaticaregels (ongemerkt) ingeslepen. Al het additionele materiaal zoals filmpjes, woordenlijsten en geluidsbestanden staan op een bijbehorende website die met behulp van het boek toegankelijk is.
Bij KlasNL staan taalhandelingen centraal, waarbij studenten werken met tekstsoorten zoals e-mails, appjes, telefoongesprekken en inschrijfformulieren. Ze leren hun boodschap effectief over te brengen in uiteenlopende situaties. De lessen zijn opgebouwd volgens het ABCD-model, met veel aandacht voor herhaling en praktijkgericht leren, zowel in de klas als daarbuiten. Op de bijbehorende website vinden leerlingen studiewijzers, audio’s, woordenschat-, grammatica- en uitspraakoefeningen, en woordenlijsten in verschillende steuntalen. Elke les bestaat uit een cursusboek en een woordentrainer, waarmee leerlingen werken aan hun productieve woordenschatkennis.
Woordenschat is van groot belang voor het leren van een tweede taal: het niveau van alle vaardigheden gaat omhoog naarmate de taalleerder meer woorden kent. Met Woorden in context bouwen studenten een woordenschat op tot A2- niveau. De ruim 2300 leerwoorden worden aangeboden in teksten verdeeld over twaalf thema’s. De leerwoorden worden systematisch aangeboden in vier fases: voorbewerken, semantiseren, consolideren en controleren. Veel teksten in de boeken zijn geïnspireerd op de verhalen van taalleerders met verschillende achtergronden. Daardoor is de betekenisvolle context herkenbaar voor studenten.
Naast onze taalmethodes bieden we ook leergangen voor taal op de werkvloer. De Werktaalkits en Taal van de zorg zijn ontwikkeld voor specifieke vakgebieden, terwijl De Werksleutel en Maak er werk van! toepasbaar zijn voor alle (praktische) vakgebieden. De methodes helpen studenten om de juiste taalvaardigheden te ontwikkelen voor hun toekomstige werk.
Wat is een pannenspons, haarnetje, krat of pallet? Geen woorden die aan bod komen in de reguliere NT2-les, maar zeker belangrijk als je gaat werken in de horeca, schoonmaak, verkoop of logistiek. Speciaal voor deze NT2-leerders zijn de Werktaalkits ontwikkeld. Het zijn complete toolkits die de student voorbereiden op de talige kant van hun vakgebied.
Als anderstalige zorgmedewerker in Nederland is het belangrijk om niet alleen alledaags Nederlands te beheersen, maar ook specifieke zorggerelateerde termen zoals tillift of voedingslijst. Met Taal van de zorg kunnen zorgmedewerkers, verzorgenden en verpleegkundigen zich voorbereiden op de taal die in de zorgpraktijk wordt gebruikt. De cursus biedt praktische kennis over de Nederlandse zorgsector, zoals het zorgdossier, het zorgsysteem, werkoverleg en dagelijkse zorghandelingen zoals wassen, aankleden en eten geven. De nadruk ligt op alledaagse situaties en belangrijke vaktermen, zodat anderstalige medewerkers zich goed kunnen voorbereiden op hun werkzaamheden in zorginstellingen.
Maak er werk van! helpt om de Nederlandse taal verder te ontwikkelen, geeft inzicht in de eigen mogelijkheden en leerbehoeften, ondersteunt bij het zoeken naar geschikt werk en vergroot de zelfredzaamheid van de student. Door te werken met dit boek krijgen studenten de kans om te laten zien wie zij zijn, wat ze willen en wat ze kunnen doen! Het boek bestaat uit vier delen: Wie ben ik en wat kan ik? – Beroepenoriëntatie – Wat wil ik en wat heb ik nodig? – Werk zoeken!
De Werksleutel helpt studenten werkcompetenties te ontwikkelen die nodig zijn op de werkvloer. De methode behandelt belangrijke thema’s zoals de eigen functie, veiligheid, werkinstructies en het omgaan met moeilijke situaties. Studenten oefenen met praktijkgerichte opdrachten en bouwen een portfolio op. De bijbehorende website biedt video’s, woordenlijsten, teksten en verwerkingsopdrachten, afgestemd op verschillende
vakgebieden zoals logistiek, horeca, techniek, zorg en meer. De Werksleutel ondersteunt anderstaligen in hun groei naar zelfverzekerde en competente medewerkers!
Gebruik bij het onderdeel beroepenoriëntatie onze Beroepenkaarten. Hiermee breng je aan de hand van 144 beroepenkaarten visueel in kaart welke beroepen er allemaal zijn. De studenten krijgen zo een concreet overzicht van alle mogelijkheden en kunnen bespreken wat ze leuk lijkt!