Gratis bezorgd binnen NL vanaf € 20,-
Meest complete NT2-assortiment
Wereldwijde verzending
Terug naar overzicht
Muziek in de NT2-les

Muziek in de NT2-les Muziek in de NT2-les

Taal aanbieden in de vorm van muziek met coupletten en refreinen zorgt ervoor dat woorden en zinnen makkelijker onthouden worden. Waarom dus niet muziek inzetten in de NT2-les?

Oefenen met voorzetsels

Oefenen met voorzetsels Oefenen met voorzetsels

Iemand die Nederlands gaat leren, staat voor een aantal grote uitdagingen. Één van die uitdagingen is het leren van voorzetsels. Waarom is dat zo moeilijk? En wat kun je doen om voorzetsels met je cursisten aan te pakken, naast het stampen van rijtjes? Je leest het in dit artikel.

Grammatica in de NT2-les

Grammatica in de NT2-les Grammatica in de NT2-les

Grammatica in de NT2-les: een controversieel onderwerp in de NT2-wereld. Voor de ene docent vormt grammatica de basis voor iedere les, terwijl de andere docent grammatica liever impliciet behandelt. In dit artikel duiken we in de theorie over grammatica-onderwijs en geven we handvatten voor in de NT2-les.

Meer leesplezier in de NT2-les

Meer lezen in de NT2-les? Vergroot het leesplezier Meer lezen in de NT2-les? Vergroot het leesplezier

Lezen is een belangrijke vaardigheid en een goede leesvaardigheid opent veel deuren. Maar helaas wordt lezen door veel NT2-cursisten niet altijd als leuk ervaren. Waarom is dat zo en wat kun je eraan doen om het te veranderen? We bespreken enkele oorzaken en valkuilen én we delen tips en lesmateriaal om het leesplezier te vergroten.

Aan de slag met praatplaten?

Aan de slag met praatplaten? Aan de slag met praatplaten?

5 werkvormen

Werk jij wel eens met praatplaten in de les? Ze vormen een leuke manier om je cursisten aan het praten te krijgen. Er zijn tal van werkvormen die je kunt inzetten bij de praatplaten. Wij geven je tips voor leuke werkvormen. 

Tips om cursisten buiten de NT2-les Nederlands te laten spreken

Tips om cursisten buiten de NT2-les Nederlands te laten spreken Tips om cursisten buiten de NT2-les Nederlands te laten spreken

Voor veel NT2-cursisten is het lastig om contact te maken met Nederlanders. Hierdoor blijven de spreekuren vaak beperkt tot de NT2-les. Dat is jammer, want het is bekend dat spreken met andere mensen het leren van de taal bevordert. Maar hoe stimuleer je cursisten buiten de les te spreken? Met buitenschoolse opdrachten! Maar waar te beginnen?

Afwisselen in de NT2-les?

Afwisselen in de NT2-les? Afwisselen in de NT2-les?

Start een taalproject

Hoe breng jij variatie aan in je NT2-lessen? Het kan het leuk zijn om je lessen af en toe net even anders in te richten. Niet alleen voor je NT2-cursisten, maar ook voor jezelf. Heb je er weleens aan gedacht om te starten met een taalproject?

Keuzehulp NT2-methode

Keuzehulp NT2-methode Keuzehulp NT2-methode

Het kan erg lastig zijn om de juiste NT2-methode te kiezen voor jou en je cursisten. We hebben daarom geprobeerd onze grootste NT2-methodes voor volwassenen onder te brengen in een keuzehulp. Welke kies jij?

 
 
Taalwetenschappen

Taalwetenschappen Taalwetenschappen

Wat weten we en wat kunnen we leren?

Taalverwerving is een wonderlijk fenomeen. Er wordt nog altijd veel onderzoek gedaan naar het leren van een tweede taal. Wat weten we en wat kunnen we leren van dit onderzoek?

Het belang van small talk

Het belang van small talk Het belang van small talk

De springplank naar meer zelfvertrouwen

Small talk is een verschijnsel dat in iedere taal voorkomt. Het is essentieel bij het maken van contact. Small talk lijkt eenvoudig, maar is voor NT2-cursisten vaak heel moeilijk. Maar waarom is dat zo? En wat is het verschil tussen small talk en spreektaal?

thumb nail: NT2 docent, dit wil je weten: 5 interessante feitjes over taal. Letters op witte achtergrond

Dit wil je weten: 5 interessante feitjes over taal Dit wil je weten: 5 interessante feitjes over taal

Als NT2-docent beschik je over veel kennis van het onderwijzen van taal. En maar goed ook, want die kennis is het belangrijkste in het tweedetaalonderwijs. Maar wist je dat taalverwerving al begint in de baarmoeder? Of dat leenwoorden nooit ruilwoorden zijn? In dit artikel delen we graag 5 interessante taalfeitjes uit de taalkunde.

Effectief lesgeven met het VUT-model

Effectief lesgeven met het VUT-model Effectief lesgeven met het VUT-model

Heb je weleens gedacht aan het VUT-model? Het VUT-model staat voor: Vooruitkijken, Voorkennis activeren, Uitvoeren en Terugkijken.De ‘U’ van uitvoeren doen we allemaal dagelijks in onze lessen, maar de ‘V’s en ‘T’ worden vaak vergeten. Tijd voor wat extra handvatten om ook die twee fases te integreren in jouw lespraktijk.

Is  Tijdschrift Les wat voor jou? Is Tijdschrift Les wat voor jou?

Op zoek naar nieuwe werkvormen om leesvaardigheid te verbeteren? Benieuwd naar de persoonlijke ervaringen van andere NT2-docenten? Reviews lezen van nieuwe methodes of docentuitgaven? Dit en meer vind je in Tijdschrift Les.

NT2-docent worden: hoe doe je dat? NT2-docent worden: hoe doe je dat?

Wil je lesgeven aan anderstaligen? Of heb je al ervaring met lesgeven, maar geen certificaat? Lees meer over de lerarenopleidingen NT2 en het certificaat ‘Competent NT2-docent’.

Docentprofessionalisering:  Zo blijf je bij de les Docentprofessionalisering: Zo blijf je bij de les

Hoe houd je jouw beroepsuitoefening actueel? Lees je regelmatig vakliteratuur, volg je trainingen of doe je aan intervisie met collega's? Deskundigheidsbevordering kan vele vormen aannemen. We lichten een paar manieren uit waaropje jouw deskundigheid kunt bijhouden.

Toetsing: de voortgang van cursisten bijhouden Toetsing: de voortgang van cursisten bijhouden

Als NT2-docent is het belangrijk om objectieve informatie te verzamelen over het taalniveau van de cursisten. Toetsen zijn een betrouwbare manier om het niveau van een cursist vast te stellen en de voortgang te meten. 

Vakliteratuur voor NT2-docenten Vakliteratuur voor NT2-docenten

Lesgeven is uitdagend en veelzijdig, en een NT2-docent is nooit uitgeleerd. Gelukkig is er veel vakliteratuur beschikbaar die jou helpt om verder te ontwikkelen en te specialiseren. Hier een aantal voorbeelden van uitgaven voor de NT2-docent.

Hoe kies je een lesmethode? Hoe kies je een lesmethode?

De belangrijkste verschillen tussen de leerlijnen De Delftse methode en NT2 op maat uitgelegd. Wil je een methode beoordelen? Ga dan naar https://www.nt2.nl/nl/docent.