Gratis bezorgd binnen NL vanaf € 20,-
Meest complete NT2-assortiment
Wereldwijde verzending
Terug naar dossier Starten met Nederlands leren: bepaal jouw doel

Starten met Nederlands leren: bepaal jouw doel

Je gaat Nederlands leren! Dat is hartstikke goed, maar het kan ook een beetje overweldigend zijn. Want waar moet je beginnen?


Zoals bij ieder doel dat we onszelf stellen is het handig om een plan te maken voor we beginnen. Dat maakt het niet alleen makkelijker, maar ook leuker om een nieuwe taal te leren. Je zorgt er namelijk voor dat je alleen de dingen leert die je nodig hebt, op de manier die bij jou past.

We beginnen bij de eerste stap: jouw persoonlijke doel bepalen. Aan de hand van een aantal vragen helpen we je om concreet te maken wat je precies wilt bereiken en binnen welke tijd.

 

Waarom wil ik Nederlands leren? Een einddoel bepalen.

Er zijn veel redenen waarom mensen Nederlands gaan leren: om het inburgeringsexamen te halen, omdat ze Nederlands nodig hebben op hun werk, omdat ze willen kunnen praten met de leerkracht van hun kinderen of omdat ze Nederlandse mensen willen ontmoeten.


Om richting te geven aan jouw plan om Nederlands te leren, is het goed om uzelf eerst deze vragen te stellen:

 

Waarom wil ik Nederlands leren?
Wat zou ik doen als ik nu goed Nederlands kon spreken?

 

Heb je een antwoord voor jezelf bedacht of opgeschreven? Heel goed: dit is jouw einddoel, hier ga je naartoe werken.


Een voorbeeld van een einddoel is:


“Ik wil Nederlands leren om een baan te vinden als verkoper in een winkel. Als ik nu Nederlands zou spreken, zou ik solliciteren voor een baan bij De Bijenkorf.”


Het maakt niet uit hoe groot of klein jouw einddoel is. Ook een doel als “Ik wil in het Nederlands kunnen praten met de huisarts” is prima. Het enige dat uitmaakt is dat het een doel is dat je graag wilt bereiken. In de volgende stap ga je jouw einddoel concreter maken.

Het maakt niet uit hoe groot of klein uw einddoel is.

Welke stappen moet ik zetten om mijn einddoel te halen?

Het begin is gemaakt. Nu gaan we jouw doel wat concreter maken door het op te delen in kleinere stapjes. Het is niet nodig om alle tussenstappen te benoemen die nodig zijn om je doel te bereiken; dan zou de lijst wel heel lang worden. Benoem alleen de belangrijkste dingen die je moet leren om jouw einddoel te bereiken.

 

Voorbeeld van tussenstappen bij het einddoel “Ik wil Nederlands leren om een baan te vinden als verkoper in een winkel”:

  • Het Diploma Staatsexamen NT2 Programma I halen om aan te tonen dat mijn Nederlands op B1-niveau is. 
  • Leren hoe ik klanten beleefd groet en hoe ik vraag hoe ik ze kan helpen.
  • Leren welke zinnen ik kan gebruiken om vriendelijk met lastige klanten om te gaan.
  • Woordenschat uitbreiden voor alles dat met kleding en accessoires te maken heeft.

 

Heb je een paar tussenstappen genoteerd? Dan gaan we het nu echt maken door er deadlines aan te koppelen. 

 

Wanneer wil ik klaar zijn? Een deadline stellen.

Velen van ons hebben een haat-liefdeverhouding met deadlines. Aan de ene kant zijn ze dwingend en rigide; aan de andere kant hebben we ze meestal hard nodig om iets af te maken waar we aan begonnen zijn. Als we onszelf een doel stellen, is het een goed idee om een deadline vast te leggen. Dit zorgt ervoor dat we prioriteiten kunnen stellen, dat we in beweging blijven en dat we effectiever zijn.


Als je jouw doel hebt bepaald en jouw tussenstappen hebt geïdentificeerd, ga dan eens nadenken over een deadline. Wanneer wil of moet je jouw einddoel hebben gehaald? Ga je een examen doen dat op een vast moment plaatsvindt? Of begin je op een bepaald moment aan een nieuwe opleiding? Of wil je jouw doel bijvoorbeeld binnen een half jaar halen?


Als jouw deadline wat verder in de toekomst ligt, doet het waarschijnlijk nog niet zoveel voor je motivatie op dit moment. Daarom bestaat de laatste stap uit het bedenken van kortetermijndoelen.

 

Kortetermijndoelen noteren

Het is handig om voor elke tussenstap die je hebt bedacht als onderdeel van jouw einddoel kortetermijndoelen te noteren. Dit zijn handelingen die uitgevoerd kunnen worden in een tijdsbestek van een week tot drie maanden en die specifiek en duidelijk verwoord zijn. Bijvoorbeeld:

 

Tussenstap: woordenschat uitbreiden voor alles dat met kleding en accessoires te maken heeft.
Kortermijndoel: elke week 20 woorden uit mijn hoofd leren die te maken hebben met dameskleding.


Tussenstap: diploma Staatsexamen NT2 Programma I halen.
Kortetermijndoel: binnen drie maanden een examentraining Staatsexamen NT2 Programma I afronden.


Tussenstap: Nederlandse uitspraak verbeteren.
Kortetermijndoel: een abonnement nemen op Uitspraaktrainer online en de komende vier weken elke dag na het avondeten 10 minuten oefenen.

 

Bekijk jouw doelen regelmatig en wijzig ze als dat nodig is

Is het gelukt om een einddoel, tussenstappen, een deadline en kortetermijndoelen op te schrijven voor jezelf? Dat is geweldig, er ligt nu een plan! Nog een laatste tip: vergeet niet om regelmatig te kijken naar jouw doelen en ze aan te passen als je situatie is veranderd. Niets is ‘in beton gegoten’ (niets ligt vast), zoals wij dat in het Nederlands zeggen, dus het is prima om tussentijds dingen te veranderen in jouw plan.

 

Vergeet niet om regelmatig te kijken naar jouw doelen en ze aan te passen als jouw situatie is veranderd.
Verder lezen

Je bent al een heel eind, nu jouw doelen op papier staan. Tijd voor de volgende stap! Daarin draait alles om jou. Je gaat kijken naar jouw persoonlijke situatie en naar hoe jij het beste leert. Dat is het mooie aan het leren van een nieuwe taal: er zijn zoveel verschillende manieren om het te doen, dat er altijd een manier is die bij jou past.

Lees meer