Docent

Hieronder vind je alle benodigde informatie en docentenmateriaal bij De opmaat

Docentenmateriaal

Over De opmaat

Basismethode

De opmaat is in de periode 2008-2009 ontwikkeld en getest op het James Boswell Instituut. Het is een basismethode Nederlands als tweede taal en is geschreven voor hoger opgeleide volwassenen binnen en buiten Nederland. Het brengt cursisten van niveau 0 naar niveau A2, het niveau van het inburgeringsexamen.


Thema's

De methode bestaat uit tien thema's, waarmee cursisten regelmatig in aanraking komen. Dat kan gebeuren door het lezen van krantenartikelen, het luisteren naar berichten op de radio of via gesprekken. Binnen elk thema wisselen de verschillende vaardigheden elkaar op een natuurlijke manier af. Daarnaast is er in elk thema aandacht voor grammatica en woordenschat. De auteurs hebben in de dialogen en in sommige leesteksten gekozen voor een wat authentieker, levendiger taalgebruik dan u doorgaans aantreft in beginnersmethodes. Zelfs humor wordt niet geschuwd. Dit betekent dat sommige fragmenten misschien wat 'moeilijk'overkomen voor een cursus op beginnersniveau. Hier kunt u als docent differentiëren: de snelle cursist zal de humor zelf oppikken, de overige studenten kunnen een beroep doen op de docent of hun medecursisten.

 

Grammatica

Een uitgebreid grammaticaal overzicht en extra grammaticaoefeningen zijn opgenomen in de Grammatica. In de Taalhulp vindt u extra uitleg over het schrijven van verschillende tekstsoorten, het gebruik van verschillende strategieën om te lezen, luisteren en schrijven en een lijst met veelgebruikte zinnen.

 

Laat het ons weten als u nog onderwerpen of oefeningen mist in De opmaat. Via deze website kunnen we aanvullingen verzorgen. Als u zelf extra oefeningen hebt gemaakt bij De opmaat die u wel wilt delen met andere docenten, mail ons!

 

Inhoud site

  • de audiofragmenten 
  • de videofragmenten
  • de sleutels van de oefeningen
  • extra invuloefeningen

Extra downloads

Download hier de platen bij Thema 1, oefening 20.

 

Download hier de platen bij Thema 6, oefening 7.

 

 

 

  • Download hier de antwoorden bij de herhalingsoefeningen.

 

Docentenhandleiding en lesplan

Download de docentenhandleiding behorend bij de reeks NT2 op maat

Verder vindt u hier een voorbeeld van een lesplan voor De opmaat zoals dat bij Babel in Utrecht (www.babel.nl) wordt gebruikt. De beginnerscursus heeft 34 bijeenkomsten van 1 uur en 45 minuten. Daarnaast moeten de cursisten minimaal 100 uur aan zelfstudie besteden. Dit lesplan is slechts een voorbeeld, geen strikte leidraad.