Veelgestelde vragen NT2-niveautoetsen

Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact op met onze klantenservice: wij zijn bereikbaar op telefoonnummer 020-5200126 of per mail via: nt2@uitgeverijboom.nl.

Afname van de spreektoets

Docenteninstructie toetsafname spreken in Internet Explorer

 1. Zet de studentenpc’s aan.
 2. Start Internet Explorer (vanaf versie 9) (geen Firefox of Chrome).
 3. Zet de link naar de inlogpagina van de toets bij de favorieten in de bladwijzerbalk: www.nt2testcentrum.nl/toets en klik op de link. 
 4. Open de toets.
 5. Voer de code in.
 6. Controleer de naam van de cursist en klik op: juist.
 7. Leg een kaartje met de naam van de cursist op het tafeltje, zodat u weet welke student aan welke pc zit.
 8. U komt dan op onderstaande testpagina.
 9. Klik alles aan bij de groene pijlen: allow en remember. Test zelf de microfoon.
 10. Als u de microfoon getest heeft, staat de toets klaar voor de cursist.
 11. Tel af en laat de cursisten allemaal tegelijk ZELF op KLAAR klikken. De toets begint dan direct. 
 12. U kunt evt. nog controleren of de juiste student aan de juiste pc zit. Rechtsboven in het studentenscherm ziet u de naam van de ingelogde student.
 
 
Download de instructie als PDF om uit te printen voor uw docenten.
 
Deze instructie is gemaakt door Universiteit Tilburg.

Hoe zorg ik dat de antwoorden van mijn kandidaten goed worden opgenomen?

Bij de afname van de spreektoetsen is het heel belangrijk dat alle kandidaten vóórdat ze met de toets beginnen toestemming te geven aan de internetbrowser om hun antwoorden op te nemen. 

 

Wanneer een kandidaat inlogt om de spreektoets te maken, komt hij na het bevestigen van zijn naam eerst op een testscherm.

 

 

Gebruikt u Internet Explorer (IE)? Geef dan zo toestemming:


 • Klik op 'Toestaan' (of 'Allow'). Dit zorgt ervoor dat de antwoorden van de cursisten worden opgenomen en worden doorgestuurd aan de beoordelaars.
 • Klik op 'Opslaan' (of 'Remember'). Dit zorgt ervoor dat de kandidaat niet bij elke vraag opnieuw toestemming hoeft te geven.

 

 

Test of het opnemen goed staat ingesteld.   

 

 • Klik bij 'Test hier uw microfoon' op de luidspreker en spreek iets in. Tijdens het openmen staat er een rood vierkant om de luidspreker. 
 

 

 

 • Klik daarna op 'Play'. Hoort u iets? Het geluid staat goed ingesteld. Hoort u niets? Controleer uw instellingen. 

 

Gebruikt u Google Chrome? Geef dan zo toestemming:

 

 • Scoll direct naar de onderkant van de pagina en klik op 'Opnemen'.

 

 

 • Boven in uw scherm verschijnt onder uw adresbalk de vraag of u uw browser toestemming geeft voor het gebruik van de microfoon. Klik hier op 'Toestaan' (of allow). De internetbrowser slaat uw keuze op. U krijgt tijdens de toets niet opnieuw een melding en u hoeft geen toestemming meer te geven.

 

 

 • Klik bij 'Test hier uw microfoon' op de luidspreker en spreek iets in. Tijdens het openmen staat er een rood vierkant om de luidspreker. 

 

 

 • Klik daarna op 'Play'. Hoort u iets? Het geluid staat goed ingesteld. Hoort u niets? Controleer uw instellingen. 

Systeemeisen

Waaraan moet de digitale infrastructuur op onze instelling voldoen om met de NT2-niveautoetsen te werken?

De NT2-niveautoetsen worden volledig digitaal aangeboden. De toetsen werken op alle systemen met een up-to-date browser. U hebt per cursist een standaard computer, uitgerust met een internetverbinding, koptelefoon en microfoon nodig.


De NT2-niveautoetsen worden afgenomen in het NT2 Testcentrum. Er wordt door het NT2 Testcentrum geen programmatuur op uw lokale pc’s (of netwerk) geïnstalleerd. 

Waaraan moet de computerruimte voldoen?

 • Per leerling 1 computer
 • Tussenschotten of voldoende ruimte tussen de tafels
 • Internetverbinding
 • Koptelefoon en microfoon bij iedere computer.

In welke internetbrowser kan ik de toetsen het beste afnemen?

De NT2-niveautoetsen werken op alle systemen met een up-to-date browser. 

 

We raden in het bijzonder het gebruik van Google Chrome of Internet Explorer (vanaf versie 10) aan. 

Kan een toets geopend worden vanuit een ELO zoals Blackboard?

Het is makkelijk als cursisten de link om in te loggen met hun code om te toets te gaan maken alleen maar hoeven aan te klikken. Je kunt als docent deze link bijvoorbeeld vast e-mailen. Ook is het mogelijk om de link naar de toets vast klaar te zetten in de pagina van de cursus, bijvoorbeeld in Blackboard. 

 

LET OP: in een electronische leeromgeving opent een nieuwe pagina soms binnen de leeromgeving, in een IFrame. Bij de toetsen kan dit niet, omdat de ingelogde status dan conflicteert met het inloggen in het Testcentrum. Het is nodig om een toets altijd te maken in een nieuw tabblad, of in een nieuwe venster. Maak daarom de hyperlink in uw ELO als volgt aan:

 

Typ de tekst voor de link. bijvoorbeeld: 


Toets maken 


Selecteer deze tekst, klik op de rechtermuisknop en selecteer: Hyperlink / insert/edit link. 


Voeg de link naar de toetsen toe: http://www.nt2testcentrum.nl/boomtc-nut-web/user/loginByToken.spring 


Belangrijk: klik bij het doel/target op 'openen in een nieuw tabblad' of  'openen in een nieuw venster' (open in new tab/window).  


De link is nu aangemaakt: Toets maken.

 

U kunt uw cursisten ook vragen om de link te openen met hun rechtermuisknop en dan te kiezen voor: 'open in een nieuw tabblad' of  'open in een nieuw venster'. 

Beoordeling - inhoudelijk

Wat betekent het niveau: 'Op weg naar ... '?

Het ‘Op weg naar niveau’ is bedoeld als een twijfelmarge. De kandidaat heeft het beoogde niveau niet gehaald maar zit er wel dicht tegen aan. Het is geen officieel niveau, nergens beschreven en kan dus in die zin niet als officiële uitslag gebruikt worden. Met die uitslag is niet vast te stellen waar precies de hiaten zitten, alleen maar dat er nog kleine hiaten zijn.

 

Intern kan de uitslag wel gebruikt worden. U zou bijvoorbeeld kunnen zeggen dat kandidaten op drie of vier onderdelen één twijfeluitslag mag scoren, en daarmee toch naar de cursus op het volgend niveau kan ‘overgaan’. De andere twee onderdelen moeten dan (ruim) voldoende zijn. De theorie hierachter is dat van drie of vier onderdelen er zeker twee of drie sterk genoeg zijn. Voor de toets met de uitslag 'op weg naar' geldt dat die bijna voldoende is, dus deze persoon verdient een kans op een cursus op het volgende niveau.

Beoordeling - technisch

Beoordelen: de gegevens laden niet.

Afhankelijk van hoeveel afnamen u in het tabblad 'Beoordelen' hebt staan, duurt het even voor alle gegevens geladen zijn. Soms duurt dit te lang (langer dan een paar minuten) en lijkt het alsof de site is vastgelopen. Waarschijnlijk is de groep waarbij u toetsen hebt afgenomen dan niet aan u als beoordelaar gekoppeld.

 

De beheerder van uw instellingsaccount kan dit als volgt controleren:

 

 • Ga naar www.testcentrum.nl en log in als beheerder.
 • Klik op 'Beheer'.
 • Klik op 'Docenten'.
 • Zoek de docent bij wie de gegevens niet laden. 
 • Klik op 'Groepen' voor de naam van deze docent. 

 

 

 • Om de resultaten van een groep weer te geven in het account van een docent, moet de docent aan deze groep gekoppeld zijn. 

 

 

 

 • U kunt een docent aan een nieuwe groep toevoegen. Klik linksonder op 'Toevoegen' en selecteer de groep die u wilt koppelen aan de docent in het dropdownmenu. Let op: Zet een vinkje bij 'Beoordelaar NT2-Niveautoetsen'. Klik daarna op 'Opslaan'. 

 

 
 • Is de docent wel gekoppeld aan de bewuste groep, maar ziet hij toch de resultaten niet? Controleer dan of het vakje 'Beoordelaar NT2-Niveautoetsen' aangevinkt staat. Klik voor de groep op 'Bewerken', vink het vakje aan, en klik op 'Opslaan'.