Vertelkoffers

Het samenstellen van een vertelkoffer vraagt wat voorbereiding, maar het is zeker de (kleine) moeite waard. U bepaalt wat er in de koffer gaat, maar wij helpen u natuurlijk graag op weg. Daarom hebben we koffers gevuld en de foto’s daarvan op deze website gezet. U doet op deze manier inspiratie op, maar u heeft ook de mogelijkheid om een foto uit te printen en te laten zien, wanneer het een keer niet mogelijk is een echte koffer te gebruiken.

 

Waarom een vertelkoffer?
De koffer hoort bij het verhaal uit het verhalenboek. Terwijl u voorwerpen uit de koffer bespreekt, herhaalt u elementen uit dat verhaal. De koffer zorgt voor afwisseling. Het openen van de koffer is een spannend moment: wat zit er deze keer in? Alle kinderen kunnen meedoen, want iedereen kan een voorwerp vastpakken, aanwijzen of er iets mee doen.

 

Bij het bespreken van de inhoud vindt er veel incidentele woordenschatuitbreiding plaats: u benoemt bijvoorbeeld een boek dat u uit de koffer haalt, maar u vertelt ook dat het een kaft heeft, bladzijden, dat je erin kunt lezen of uit kunt voorlezen, dat er verhalen in kunnen staan, etc. De woorden voorkant, achterkant, (voor)lezen en verhalen staan niet in de woordenlijst maar komen op een natuurlijke wijze, binnen een duidelijke context, aan bod.

 

In de woordenlijst:     In de koffer:     De woordenschat:    
Het boek     Een dik boek   Het boek  
Dik     Een dun boek     Dik  
Dun     Dun 
    De kaft
    De bladzijde
    Het verhaal
    Lezen
    Voorlezen
    Het papier
    De letters