Samenstelling van de oefenseries

De gebruikte woorden voor de oefeningen zijn gekozen aan de hand van de meest frequente 2000 woorden uit het Van Dale Pocketwoordenboek Nederlands (Van Dale 2009).


Het taalniveau van SchrijfBeter kan beschouwd worden als vanaf A1, waarbij het moeilijk is om een bovengrens aan te duiden. Dit is namelijk afhankelijk van de wens van de gebruiker. Denk bijvoorbeeld aan iemand die graag perfect zou willen leren schrijven en om die reden in een gevorderd stadium toch nog  spellingsoefeningen wenst te maken.

 

De series zijn in oplopende moeilijkheid vervaardigd, al zal deze volgorde niet voor iedereen gelijk zijn.

 

De series meervouden, werkwoorden, woorden met een ‘stomme e’, en woorden met een -t of –d, moeten door alle leerders geoefend worden, omdat dit typisch Nederlandse knelpunten zijn waarmee iedere anderstalige moeite heeft. De gebruikers krijgen onmiddellijke feedback, een bewezen middel om actief te leren.

 

De opbouw binnen een serie is steeds dezelfde:

 

  1. Luisteren naar 20 woorden. De keuze moet gemaakt worden uit twee spellingsvarianten, waarbij de juiste aangeklikt moet worden.
  2. Luisteren naar 20 woorden en woordflitsen, waarbij een woord luttele seconden in beeld komt, waarna de gebruiker het woord dient te noteren.
  3. Luisteren naar 20 woorden en deze opschrijven, waarna men deze zelf dient na te kijken aan de hand van het verschijnen van de correcte spellingen;.
  4. Een toets van tien/vijftien woorden.

 

Naast een instructie is SchrijfBeter opgebouwd uit zestien oefenseries:

 

Instructie

 

 1. Korte woorden
 2. Meervouden
 3. Woorden met AA en A
 4. Woorden EE en EI/IJ
 5. Woorden met G en H
 6. Woorden met OE en UU
 7. Woorden met AU en UI
 8. Woorden met -t of -d aan het eind
 9. Woorden met I en IE
 10. Woorden met B en P
 11. Woorden met R en L
 12. Woorden met stomme e
 13. Werkwoordsvormen
 14. Internationale woorden
 15. Lange woorden
 16. Spreektaal