Geschiedenis en didactiek

Bondi Sciarone ontwikkelde de cursus Spaans in samenwerking met J.C. van Breest Smallenburg-Lazonder. De cursus Italiaans is ontwikkeld samen met Flavia Lo Cascio. Ruim tien jaar zijn deze cursussen uitgegeven in boekvorm, eerst in combinatie met cassettebandjes en later met cds. Beide methodes zijn nu al zo’n tien jaar uitverkocht en alleen nog tweedehands te verkrijgen. Door het succes van de Delftse methode voor het leren van de Nederlandse taal is de vraag echter altijd gebleven en zelfs toegenomen. We zijn dan ook erg blij beide cursussen weer aan te kunnen bieden.

           

De cursussen Spaans en Italiaans zijn, net als de cursussen Nederlands, opgebouwd volgens de Delftse methode. Deze methode is begin jaren tachtig door docenten aan de Technische Universiteit Delft ontwikkeld. De Delftse methode kenmerkt zich door eenvoud en overzichtelijkheid en gaat uit van de volgende didactische principes:

 

  • De teksten zijn de kern van de methode; woorden en grammatica worden geleerd via het lezen en beluisteren van de teksten;
  • De teksten geven veel informatie over Nederland en gaan over zaken die voor buitenlanders van belang zijn; 
  • In korte tijd leren de cursisten de meest frequente woorden; zo kunnen ze al snel over allerlei zaken praten;
  • De lessen bestaan voor het belangrijkste deel uit conversatietraining en er wordt veel aandacht besteed aan luistervaardigheidstraining;
  • Vanaf het begin wordt alle belangrijke grammatica gebruikt. Het wordt 'uitgelegd' met voorbeelden zonder ingewikkelde terminologie.