Indroductie - voor de student

Je bent het probleem misschien al tegengekomen: je wilt heel graag een Nederlands boek lezen, maar je weet niet welk boek je dan moet kiezen. En er zijn zoveel leesboeken, dat het maken van een keuze ook niet zo gemakkelijk is. Welke boeken passen bij jouw niveau? Welke auteur mag je echt niet missen? Je docent weet vaak ook niet meteen een antwoord op zulke vragen. Daarom is De omgevallen boekenkast samengesteld. Het is een kennismaking met de moderne Nederlandse literatuur voor cursisten die Nederlands leren. Het boek bestaat uit verhalen, gedichten en romanfragmenten. Om het te kunnen lezen, moet je een gevorderde cursist NT2 zijn, ten minste van niveau 3 (B1 of B2).

 

Wat mag je verwachten?


De verhalen, gedichten en romanfragmenten in dit boek zijn allemaal geschreven in de afgelopen eeuw. Een belangrijke eis was dat ze niet te moeilijk zijn en dat ze leuk zijn om te lezen. Misschien zelfs zo leuk, dat je graag meer wilt lezen van dezelfde schrijver of schrijfster.

 

Het boek begint met makkelijke teksten en eindigt met teksten die wat moeilijker zijn. Elk verhaal, gedicht of fragment begint met een stukje over de auteur en wat hij of zij nog meer heeft geschreven wat je zou kunnen lezen. Omdat je af en toe zomaar midden in een verhaal terechtkomt, wordt soms verteld wat eraan voorafgaat. Dit wordt gedaan als je de tekst anders niet goed zou kunnen begrijpen. Je hoeft niet ieder woord dat je niet kent op te zoeken in een woordenboek. Uit de zin wordt meestal wel duidelijk wat er wordt bedoeld. En je hoeft natuurlijk ook niet alle woorden te kennen om iets goed te kunnen begrijpen. Maar soms moet je een woord wel kennen. Daarom is in elk hoofdstuk een kleine lijst met woorden te vinden. Bij deze woorden vind je een uitleg over wat er in de tekst mee wordt bedoeld. Probeer je woordenboek in ieder geval zo weinig mogelijk te gebruiken.

 

Tot slot kom je in elk hoofdstuk een paar vragen en opdrachten tegen. Deze zijn bedoeld om te oefenen met het lezen en begrijpen van de teksten en om je Nederlands nog te verbeteren. De antwoorden op de vragen vind je achterin. Natuurlijk kun je het boek ook gewoon lezen om de verhalen.