De beroepenkaarten zijn vernieuwd!
Ter gelegenheid van de vierde druk zijn de beroepenkaarten in een nieuw jasje gestoken. De kaarten zijn waar nodig geactualiseerd en hebben een handzamer formaat gekregen. Bovendien bestel je deze titel vanaf nu als een kant-en-klaar doosje kaarten, dat je gemakkelijk in jouw tas steekt of bewaart in jouw bureaula.
Over de beroepenkaarten
Voor anderstaligen die in Nederland komen wonen is het niet altijd duidelijk hoe het werkveld er in Nederland uitziet. Welke beroepen zijn er? Welke sectoren zijn er? Met de beroepenkaarten heb je een instrument om hier inzage in te geven. De kaarten kunnen worden ingezet in het traject richting het examenonderdeel Oriëntatie op de Nederlandse arbeidsmarkt (ONA) of in het algemeen bij loopbaantrajecten.
De beroepenkaarten zijn bedoeld als instrument om verder in gesprek te gaan over de beroepen en de interesses van de deelnemer. Hierbij kan de afbeelding van het beroep net zo goed het uitgangspunt zijn als de naam van het beroep. Met de kaarten kunnen de deelnemers:
- een concreet overzicht krijgen van de beroepen per sector. De 14 sectoren hebben ieder een eigen kleur. Er zijn 10 beroepen gekozen per sector. In totaal zijn er 144 beroepenkaarten. Er is overwegend gekozen voor beroepen op mbo niveau en lager.
- werken aan de opbouw van een beroepenwoordenschat. Alle beroepen worden visueel ondersteund aan de hand van foto’s. Hierdoor krijgt de deelnemer een beeld van hoe het beroep in Nederland eruit ziet. De kaarten zetten zo makkelijk aan tot praten.
- meer inzicht krijgen in hun voorkeuren voor bepaalde beroepen en sectoren.
Er zijn veel verschillende werkvormen mogelijk bij de beroepenkaarten. Een overzicht van mogelijke werkvormen kun je downloaden via de roze link Docentenhandleiding die je links ziet.
Webinar Werken met de beroepenkaarten
Meer weten over de beroepenkaarten en hoe je ze kunt inzetten? Bekijk de webinar Werken met beroepenkaarten, waarin auteur Tessa Boff Tonella je de mogelijkheden laat zien.