Hoe bereid ik me voor op het inburgeringsexamen?

Over cursussen, lesmateriaal en oefenexamens

Om het inburgeringsexamen te halen, moet u op A2-niveau kunnen lezen, luisteren, schrijven en spreken in het Nederlands. Daarnaast moet u kennis hebben van de Nederlandse samenleving om het onderdeel Kennis Nederlandse Maatschappij te kunnen maken. In dit onderdeel moet u vragen beantwoorden over hoe mensen in Nederland met elkaar omgaan en welke regels er zijn. In het onderdeel Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt (ONA) laat u zien dat u begrijpt hoe de arbeidsmarkt in elkaar zit. Ten slotte moet u een participatieverklaring ondertekenen: een brief waarin u verklaart dat u begrijpt welke waarden belangrijk zijn in Nederland. Om u voor te bereiden op het inburgeringsexamen kunt u een inburgeringscursus volgen op een school, of u kunt zelf leren.

Inburgeringscursus 

Er zijn veel taalscholen in Nederland die een inburgeringscursus aanbieden. Op de website van Blik Op Werk staat een lijst van taalscholen die een keurmerk voor kwaliteit hebben. U mag zelf een taalschool kiezen. U kunt een lening van DUO krijgen voor het volgen van een inburgeringscursus. Deze lening kunt u alleen aanvragen als u een cursus uit de lijst van Blik Op Werk kiest.

 

Lees meer over de lening van DUO op de pagina Handige informatie > 

Lesmateriaal

Als u een inburgeringscursus volgt bij een taalschool, werkt u met het lesmateriaal van die school. Wilt u liever zelf studeren? Er zijn verschillende lesmethodes waarmee u Nederlands leert op A2-niveau. Dit is het niveau dat u moet hebben om het inburgeringsexamen te kunnen halen. Boom NT2 biedt lesmethodes voor mensen van verschillende opleidingsniveaus.

Oefenen voor de examens

Er zijn verschillende manieren om te oefenen voor de onderdelen van het inburgeringsexamen:

  • Download gratis oefenexamens op Inburgeren.nl. Op deze website vindt u meerdere oefenexamens voor de onderdelen Lezen, Luisteren, Spreken, Schrijven en voor het onderdeel Kennis Nederlandse Maatschappij (KNM). U maakt alle oefenexamens behalve voor het onderdeel Schrijven op de computer. Het oefenexamen voor het onderdeel Schrijven kunt u met pen en papier doen.
  • Doe KNM-oefenexamens van Boom NT2. 
  • Als u een cursus volgt bij een taalschool kunt u de examens in de les oefenen. 
Verder lezen

Lees meer over de kosten van het inburgeringsexamen, de lening die u kunt aanvragen bij DUO, hoe u een taalschool kunt vinden en op welke websites u meer informatie vindt.

Lees meer
Veel succes met het examen!