Nieuws

Creatief schrijven met anderstaligen

Hoe boor ik de schrijfinspiratie van mijn cursisten aan? Hoe krijgen zij spelenderwijs grip op de expressieve en vertellende kracht van taal? In het NT2-Cahier Creatief schrijven reiken de auteurs u twintig inspirerende activiteiten aan om te spelen met taal en creatief te schrijven, steeds met variatiemogelijkheden om de opdrachten aan te passen aan het niveau van uw cursisten. 

Wat moet ik doen als iemand steeds te laat komt? Hoe motiveer ik verplichte inburgeraars? Hoe kan ik me wat assertiever opstellen tegenover cursisten, collega's en vrijwilligers? NT2-docenten kennen deze vragen maar al te goed. Ze komen voort uit de dagelijkse lespraktijk. In het net verschenen NT2-Cahier Klassenmanagement geeft de auteur u handvatten om in de praktijk veelvoorkomende knelpunten op te lossen of te voorkomen.

Op een plezierige manier leeskilometers maken met de verhalen uit Water bij de melk! Prachtige volksverhalen uit diverse windstreken: van Australië en China tot aan Suriname. De verhalen zijn op drie verschillende niveaus geschreven, waardoor deze goed ingezet kunnen worden in heterogene groepen. Ga op pad met Hodja, of beleef avonturen met Nanzi de spin.

Lesgeven aan heterogene groepen met verschillende instroommomenten en uiteenlopende uitstroomdoelen kan een grote uitdaging zijn. Hoe organiseer je je klas? Hoe houd je overzicht? In het net verschenen NT2-Cahier Differentiëren beschrijven de auteurs in tien eenvoudige en praktische stappen hoe je succesvol kunt differentiëren in je heterogene klas. Geschikt voor iedere docent die weleens voor deze uitdaging staat.

Het is belangrijk dat anderstaligen begrijpen hoe het systeem in Nederland werkt en waar je uit kunt kiezen, maar hoe besteed je in je NT2-les aandacht aan complexe en soms zelfs gevoelige onderwerpen?

 

Samen met Net in Nederland en Babel talen heeft Boom NT2 de gratis Lesbrief Verkiezingen ontwikkeld. Deze willen we graag met u delen.

Nomineer uw kandidaat voor de Lestrofee!
Wat was voor u het meest vernieuwende Nt2-project van de afgelopen vijf jaar?

Het zevende lustrum van Les, vaktijdschrift voor Nt2 en taal in het onderwijs, komt dichterbij. Op zaterdag 7 oktober 2017 wordt met een spetterend Lescongres gevierd dat Les 35 jaar bestaat. Op het Lescongres zal ook de vijfjaarlijkse Lestrofee voor het meest vernieuwende Nt2-project van de afgelopen vijf jaar worden uitgereikt. We roepen u hierbij op om projecten voor de prijs te nomineren.

Een nieuw jaar betekent ook een nieuwe NT2-catalogus. Benieuwd wat we dit jaar allemaal voor u in petto hebben? In de catalogus vindt u een overzicht van alle oude vertrouwde titels en uitgaven die nog moeten verschijnen.

NIEUW! NT2 TAALSPEL
Grammatica saai? Welnee!

Met het NT2 Taalspel werkwoorden & woordvolgorde oefenen cursisten op een leuke en actieve manier een aantal belangrijke basisprincipes van de Nederlandse grammatica: het vervoegen van werkwoorden en het toepassen van een juiste woordvolgorde.

Geeft u les aan een (grote) groep volwassen cursisten? Zijn ze op verschillende niveaus aan het werk? Wilt u graag weten hoe u uw les in zo'n heterogene groep het best organiseert? Wat zijn de voorwaarden om een goede les te kunnen geven, hoe kunt u om gaan met flexibele instroom en over welke vaardigheden moet uw cursist beschikken? Dit en meer leert u tijdens de training 'Differentiëren'. 

Hoe zit het Nederlands in elkaar? Wat voor regels zijn er en hoe leg je die uit? Hoe leer je cursisten met weinig taalbagage een nieuwe taal? In de training 'Taalregels in de les' staan taalregels in het Nederlands centraal. Waarom zeg je wel ‘een kleine hond’ maar niet ‘een kleine huis’? Hoe leg je uit dat het ‘lepels’ is en niet ‘lepelen’? Je weet wat goed en fout is maar hoe de regel precies gaat, weet je niet altijd.

Uitspraak is een ondergewaardeerd aspect van het leren van het Nederlands. Dat is jammer, want het is heel motiverend om aan uitspraak te werken gezien cursisten het geleerde al snel kunnen toepassen in hun spreken. Uitspraakonderwijs, zo blijkt uit het onderzoek, heeft namelijk wel degelijk effect.

Boom NT2 Academie
Trainingen voor NT2-docenten en taalvrijwilligers

De Boom NT2 Academie biedt voor zowel beginnende als ervaren taalvrijwilligers en NT2-docenten diverse, interessante trainingen ter bevordering van de deskundigheid.

Nieuw! Beroepenkaarten
Een speelse manier voor beroepenoriëntatie

Voor anderstaligen die in Nederland komen wonen is het niet altijd duidelijk hoe het werkveld er in Nederland uitziet. Welke beroepen heb je? Welke sectoren zijn er? De beroepenkaarten vormen een mooi instrument om hier inzicht in te geven. Zo kunt u de kaarten inzetten bij het traject richting het examenonderdeel Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt, of in het algemeen bij loopbaantrajecten. 

Goed nieuws: Update NT2 SCHOOL!
Nieuwe releases van de online leeromgeving

Sinds de lancering van de nieuwe NT2 SCHOOL site afgelopen zomer, zijn we achter de schermen verder gegaan met ontwikkelen. We hebben weer nieuwe verbeteringen doorgevoerd waarbij we veel rekening hebben gehouden met uw feedback.  Vanaf maandag 31 oktober kunt u gebruik maken van nieuwe functies in NT2 SCHOOL!

Taalraps
Een aanstekelijke NT2 werkvorm

In Taalraps wordt ritme ingezet als zeer effectief middel voor NT2-cursisten om gemakkelijker zinnetjes en constructies te onthouden, en om de typisch Nederlandse accentuering te pakken te krijgen.