Gratis bezorgd binnen NL vanaf € 20,-
Meest complete NT2-assortiment
Wereldwijde verzending
54 miljoen euro beschikbaar tegen laaggeletterdheid

54 miljoen euro beschikbaar tegen laaggeletterdheid

Ruim 1,3 miljoen mensen tussen de 16 en 65 jaar in Nederland zijn laaggeletterd. Met het nieuwe actieplan Tel mee met Taal wil het Rijk de taalvaardigheid onder deze groep mensen bevorderen.

In 2018 moeten 45.000 mensen speciale taallessen hebben gevolgd. Gisteren werd bekend dat het Rijk voor het verwezenlijken van dit plan, dat loopt van 2016 tot en met 2018, 54 miljoen euro beschikbaar stelt.

 

De gevolgen van laaggeletterdheid zijn zowel financieel als sociaal groot. Uit een onderzoek van PriceWaterhouseCooper, in opdracht van Stichting Lezen en Schrijven, blijkt dat de gevolgen van laaggeletterdheid jaarlijks 556 miljoen euro kosten, waarvan 127 miljoen euro in de gezondheidszorg. Bovendien gaan laaggeletterden vaker naar de arts, hebben ze vaker ongelukken en meer psychische problemen omdat ze zich buitengesloten voelen, vertelt campagneleider Roel Govers van Stichting Lezen en Schrijven in het Leids Dagblad.

Doel van het actieplan is om de taalbeheersing van een groot aantal mensen te verbeteren, en de taalvaardigheid van basisschoolkinderen te vergroten. Volgens Govers verlaat bijna twintig procent van de jeugd de basisschool met een moeilijk in te lopen taalachterstand van twee jaar. Een goede taalbeheersing is echter noodzakelijk om mee te kunnen doen in de samenleving. ‘We moeten de estafette doorbreken, waarbij laaggeletterde generaties binnen gezinnen elkaar het stokje blijven doorgeven en er groepen mensen zijn in de samenleving die niet mee kunnen doen’’, aldus Jet Bussemaker, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

 

Op de website van de Rijksoverheid kunt u het actieprogramma van Tel mee met Taal bekijken.

 

(Bron: www.rijksoverheid.nl, www.metronieuws.nl)