Gratis bezorgd binnen NL vanaf € 20,-
Meest complete NT2-assortiment
Wereldwijde verzending
Koninginnedag voor NT2-ers

Koninginnedag voor NT2-ers

Morgen treedt koningin Beatrix af als Nederlands staatshoofd, en zal haar zoon Willem-Alexander worden gekroond als koning Willem-Alexander. NT2 zet de belangrijkste dingen die je als (nieuwe) Nederlander over Koninginnedag 2013 moet weten voor je op een rij.

Afscheidstoespraak

Voorafgaand aan Koninginnenacht, waarvoor er in het hele land feestjes zijn, zullen veel mensen naar de afscheidstoespraak van koning Beatrix kijken, te zien om 20.28 uur bij de NOS.  

 

Abdicatie

Iedereen die morgen niet op een vrijmarkt aan het kopen of verkopen is, kan morgen via de televisie live de abdicatie van koningin Beatrix volgen: van 10.00 - 10.30 uur op de NOS.

 

Balkonscene 

Diegenen die een plekje op de Dam in Amsterdam hebben weten te bemachtigen kunnen van 10.30 - 10.50 zwaaien naar de nieuwe Koninklijke familie: Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander, Hare Majesteit Koningin Máxima en Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden betreden het balkon van het Koninklijk Paleis Amsterdam. Prinses Beatrix en de Koning houden een korte toespraak waarna het Wilhelmus wordt gespeeld. Daarna zullen ook de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane het balkon betreden.

 

Buitenlanders en Koninginnedag

Niet alleen Nederlanders hijsen zich massaal in het oranje voor deze extra speciale laatste Koninginnedag op 30 april. Veel buitenlanders komen naar Amsterdam om het feest mee te vieren. Maar, wat vinden zij er eigenlijk van? En hoe leg je uit wat Koninginnedag is? Lees het stuk van Stuff Dutch People Like voor een uitleg door de ogen van een buitenlander.

 

Koningslied 

Om 19.30 wordt de Koning toegezongen met het inmiddels beruchte Koningslied. Meezingen kan in Ahoy Rotterdam of bij het EYE Filmmuseum in Amsterdam, aan de overkant van Centraal Station. Onze taalcolumniste schreef er een stukje over:Koningsdag, koningslied...

 

Koningklijke vaartocht

Van 19.45 uur - 21.00 uur maken de Koning en Koningin met hun dochters een vaartocht over het IJ. Zij varen vanaf EYE Film Instituut langs het Oeverpark en de kop van het Java-eiland.

 

Troonswisseling en KNS

Bij NT2 krijgen we veel vragen over wat het met het KNS gedeelte van het inburgeringsexamen in Nederland en in het buitenland gaat gebeuren nu Willem-Alexander koning wordt. Hieronder lees je de officiële mededeling van het Ministerie van Binnenlandse zaken hierover. Lees ook de column van onze KNS specialist Ad Bakker over de Troonwisseling en KNS.

 

Mededeling Naar Nederland

In de toets Kennis van de Nederlandse Samenleving komen vragen voor over koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Maxima. Deze vragen blijven voorlopig bestaan. In de loop van dit jaar zullen de vragen worden veranderd, omdat koningin Beatrix op 30 april aftreedt en prins Willem-Alexander op 30 april koning wordt. Als de toets Kennis van de Nederlandse Samenleving en het zelfstudiemateriaal zijn aangepast, komen er nieuwe vragen en zal dit via deze site bekend worden gemaakt.