Free shipping within the Netherlands above € 20,-
The most complete NT2 webshop
Worldwide shipping
Kinderboekenmuseum

Kinderboekenmuseum

Toen ik afgelopen zondag een uitstapje met mijn kleinzoon van vijf jaar maakte, kwamen we in het Kinderboekenmuseum terecht. Samen met het Letterkundig Museum is dit gevestigd in het gebouw van de Koninklijke Bibliotheek.

Hoewel de bibliotheek zelf op zondag gesloten blijft, kun je via een speciale ingang naar binnen en via het Letterkundig Museum doorlopen naar het Kinderboekenmuseum. Het Kinderboekenmuseum beslaat twee verdiepingen en omvat drie permanente tentoonstellingen. De onderste verdieping is ingericht met Papiria voor kinderen van 7 t/m 13 jaar en Kikker voor kinderen van 2 t/m 7 jaar. ABC met de dieren mee voor kinderen van 2 t/m 7 is op de verdieping daarboven.

 

Hoewel mijn kleinzoon daar eigenlijk nog te jong voor was, kregen we van de medewerkster achter de kassa allebei een gekleurd polsbandje mee, een zogeheten slurper. Na het lezen van de korte informatie besloot ik dat we het beste konden beginnen bij ABC met de dieren mee. Voor kinderen die het leuk vinden om hutjes en tentjes te bouwen en zich daarin te verstoppen is dit een paradijs. Kinderen kunnen door allerlei kleine ruimten lopen en sluipen waar ze bekende figuren en verhalen tegenkomen. Daarbij horen ook leuke opdrachtjes. Dat het didactische doel daarvan beginnende geletterdheid is, maakt voor de kinderen geen verschil. Bijvoorbeeld als je met Kleine IJsbeer het water moet oversteken via ijsschotsen met letters erop. Of als je Spuit Elf moet helpen een brand te blussen. Het belangrijkste is dat kinderen van deze leeftijd gewoon met hun fantasie aan de slag kunnen. Dat lukt prima als je zelf de weg van Rupsje nooit genoeg kan afleggen en eindigt als een prachtig gekleurde vlinder. Of als je van je boekenhelden een eigen poppenkastvoorstelling maakt.

"En we weten ook dat er nog van alles te beleven valt voor een andere keer als mijn kleinzoon echt kan lezen."

De tentoonstelling Kikker is meer opgezet om te kijken en te luisteren maar zeker ook om zelf aan de slag te gaan. Er wordt daarbij vooral inlevingsvermogen van de jonge kinderen verwacht. Zij moeten zich kunnen verplaatsen in de wereld van Max Velthuijs' creaties Kikker, Haas, Varkentje, Rat en Beertje. Als volwassene die erbij staat, verbaas je je erover hoe de tekenaar met zulke simpele middelen, althans ogenschijnlijk, zoveel expressie bereikt.

 

Bij de derde tentoonstelling Papiria speelt het thema spanning een belangrijke rol. Je komt binnen over de Leesweide. In een toren die van boeken gemaakt is, bekijk je een film waarin uitgelegd wordt wat de bedoeling is van de slurper. Er wordt gewaarschuwd dat deze film voor kinderen jonger dan zes jaar wel eens eng kan zijn. Dit heeft te maken met de felle strijd die gaande is sinds het enge wezentje Inktvraat het museum binnengeslopen is en alle verhalen en woorden probeert op te vreten.

Slurper

Gelukkig kunnen de kinderen met behulp van hun slurper de verhalen redden. Maar wat precies de bedoeling is, valt uit de film niet op te maken. Na zelf wat proberen ontdekten we dat je de slurper tegen een kleine draaikolkje moest houden dat je op allerlei plekken tegenkomt. Daarbij hoor je steeds een slurpend geluid. Op deze manier kan je woorden of stukjes verhaal redden waarvan je in de knutselruimte zelf een nieuw verhaal kan maken. Bij het bekijken van de tentoonstelling kun je uit verschillende kiezen langs de vele teksten op de wanden die nog niet zijn aangetast of alleen een klein beetje. Voor ons was het teveel in één keer. Na anderhalf uur hebben we onze slurper weer bij de balie van de kassa ingeleverd zonder iets met de opgeslurpte woorden gedaan te hebben. Uit de reactie van de medewerkster begreep ik dat we niet de enigen waren. Maar ook zonder de officiële afronding hebben we hebben ons prima vermaakt. En we weten ook dat er nog van alles te beleven valt voor een andere keer als mijn kleinzoon echt kan lezen.