Gratis bezorgd binnen NL vanaf € 20,-
Meest complete NT2-assortiment
Wereldwijde verzending
Wegens onderhoud zullen Boom NT2 en NT2school enkele minuten niet beschikbaar zijn op woensdag 24 april om 21.00. Onze excuses voor het ongemak.
×
Terug naar dossier Fase 2: Kort nadat je in Nederland bent aangekomen

Fase 2: Kort nadat je in Nederland bent aangekomen

De belangrijkste zaken op een rij

Als je jouw verblijfsvergunning hebt ontvangen mag je naar Nederland reizen. Een nieuw avontuur begint! Er zijn een paar belangrijke zaken die iedereen die in Nederland komt wonen, moet regelen kort nadat ze zijn aangekomen. De onderstaande zaken gelden zowel voor inwoners van EU-landen als voor inwoners van niet-EU-landen.

Een woonadres regelen

Het eerste dat je moet doen als je in Nederland bent, is een woonadres regelen. Dit is nodig, omdat je je bij de gemeente moet inschrijven met een woonadres. Heb je nog geen woning of kamer? Er zijn verschillende manieren om een huurwoning te vinden:

  • Via een woningcorporatie: dit is een organisatie die woningen verhuurt voor een relatief lage huur. Je moet je inschrijven bij de woningcorporatie en vaak is er een wachttijd. Kijk op de website van jouw gemeente voor een lijst van alle woningcorporaties.
  • Via een particuliere verhuurder: de huur is bij particuliere huur meestal hoger dan als je via een woningcorporatie huurt. Wanneer je op internet gaat zoeken naar een particuliere huurwoning, kun je bijvoorbeeld de zoekwoorden ‘woning huren’ combineren met de plaatsnaam waar je wilt wonen.
  • Via jouw werkgever of het uitzendbureau waar je voor gaat werken.

 

Inschrijven bij de gemeente

Iedereen die in Nederland komt wonen, of het nu voor een korte of een langere periode is, moet zich inschrijven bij de gemeente. Als je dit niet of te laat doet, kun je een boete krijgen. Hoe en waar je je inschrijft hangt af van hoe lang je van plan bent in Nederland te blijven.

 

Blijf je korter dan 4 maanden?
U schrijft zich dan in als tijdelijk inwoner (niet-ingezetene) van Nederland. Je kunt je bij 19 gemeenten inschrijven als tijdelijk inwoner: bekijk de lijst van gemeenten op de website van de Nederlandse overheid. Door je in te schrijven als tijdelijk inwoner ontvang je een burgerservicenummer (BSN). Dit nummer heb je nodig voor bijvoorbeeld een ziektekostenverzekering en een bankrekening.

 

Blijf je langer dan 4 maanden?
Je schrijft je dan in als inwoner (ingezetene) van Nederland, bij de gemeente waar je woont. Je moet je binnen 5 dagen na aankomst in Nederland inschrijven. Nadat je je hebt ingeschreven ontvang je een burgerservicenummer (BSN). Dit nummer heb je  nodig voor bijvoorbeeld een ziektekostenverzekering en een bankrekening.

 

Als je je gaat inschrijven moet je een aantal dingen meenemen:

  • een geldig identiteitsbewijs (voor iedereen in het gezin)
  • een huurovereenkomst of koopovereenkomst van jouw woning in Nederland
  • originele documenten waaruit jouw identiteit en de gegevens van jouw huwelijk of geregistreerd partnerschap blijken, zoals een geboorteakte en een huwelijksakte

Lees meer over inschrijven op de website van de Nederlandse overheid >

 

Een ziektekostenverzekering afsluiten

In Nederland moet iedereen verplicht een ziektekostenverzekering hebben. Ook als je in jouw thuisland al een ziektekostenverzekering hebt. Vraag daarom zo snel mogelijk na aankomst in Nederland een ziektekostenverzekering aan bij een van de zorgverzekeraars.

 

Lees meer over ziektekostenverzekeringen op de website Zorgverzekeringslijn.nl (Engels) >

 

Nederlands leren

Het is voor iedereen die nieuw is in Nederland belangrijk om de taal zo snel mogelijk te leren. Als je de taal beheerst, zijn veel dingen makkelijker: werk vinden, met de gemeente of de huisarts communiceren en met de school van jouw kinderen praten.

 

Er zijn allerlei manieren om Nederlands te leren:

Kom je niet uit de EU, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen of Zwitserland? Dan moet je verplicht inburgeren.

Inburgeren

Kom je niet uit de EU, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen of Zwitserland?

Dan moet je verplicht inburgeren. Inburgeren betekent dat je Nederlands leert lezen, luisteren, schrijven en spreken, dat je leert over de Nederlandse samenleving en dat je leert hoe je werk kunt vinden. Als je verplicht moet inburgeren, ontvang je een brief van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). In dat geval moet je jouw inburgeringsdiploma halen binnen 3 jaar nadat je jouw verblijfsvergunning hebt ontvangen.

 

Lees meer in het dossier Inburgeren >

Verder lezen

Hoe zit het met belastingen in Nederland, welke regelingen zijn er voor mensen met een lager inkomen, zijn diploma’s uit het buitenland hier geldig? En waar moet je allemaal aan denken als je een opleiding wilt volgen of als je gaat werken? Lees alles over deze onderwerpen op de pagina Fase 3: Wonen en werken in Nederland.

Lees meer