Gratis bezorgd binnen NL vanaf € 20,-
Meest complete NT2-assortiment
Wereldwijde verzending
Wegens onderhoud zullen Boom NT2 en NT2school enkele minuten niet beschikbaar zijn op woensdag 24 april om 21.00. Onze excuses voor het ongemak.
×
Terug naar dossier Emigreren naar Nederland

Emigreren naar Nederland

Wat moet je allemaal regelen?

Wanneer je in Nederland wilt komen wonen, moet je je daar goed op voorbereiden. Dat begint al voordat je hierheen komt, in je eigen land. Je moet bijvoorbeeld een verblijfsvergunning aanvragen en afhankelijk van jouw situatie moet je al in jouw thuisland beginnen met Nederlands leren. Ook als je eenmaal in Nederland bent, zijn er een aantal belangrijke zaken die je moet regelen. In dit dossier zetten we de belangrijkste informatie op een rij voor mensen die willen emigreren naar Nederland.

Wat je moet regelen hangt af van het land waar je vandaan komt en de reden dat je emigreert

Niet iedereen die naar Nederland komt, heeft hetzelfde doel. Sommige mensen komen bij hun partner wonen, anderen komen hier studeren of werken voor een korte of langere periode, en er zijn mensen die hun eigen land zijn ontvlucht en asiel zoeken in Nederland.

 

Wat je moet regelen hangt af van waar je vandaan komt en van de reden dat je wilt emigreren. De vragen en antwoorden hieronder gelden alleen voor mensen die niet uit een EU-land of uit IJsland, Kroatië, Liechtenstein, Noorwegen of Zwitserland komen (zie kader onderaan deze pagina).

Kom je naar Nederland om bij uw partner of familie te wonen?
Je hebt een verblijfsvergunning nodig als je in Nederland bij familie wilt komen wonen. Niet iedereen krijgt een verblijfsvergunning; dit hangt af van jouw situatie en van het familielid bij wie je van plan bent te wonen. Jouw familielid in Nederland kan de verblijfsvergunning voor je aanvragen. Ook moet je een examen afleggen voordat je naar Nederland komt: Het basisexamen inburgering in het buitenland.

 

Lees meer op de website van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) >

 

 

Kom je naar Nederland om te studeren?
Je hebt een verblijfsvergunning nodig als je in Nederland wilt studeren. Als je stage wilt lopen of als je werkervaring wilt opdoen in Nederland, heb je een gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid (GVVA) nodig.

 

Lees meer op de website van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) >

 

 

Kom je naar Nederland om te werken?

Je hebt een verblijfsvergunning en meestal ook een werkvergunning nodig als je in Nederland wilt werken. Het is afhankelijk van het soort werk dat je gaat doen (bijvoorbeeld in loondienst of als zelfstandig ondernemer) welke vergunningen je nodig hebt.

 

Lees meer op de website van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) >

 

 

Kom je naar Nederland omdat je gevlucht bent uit jouw eigen land en je asiel zoekt?

Als je in Nederland een asielaanvraag indient, is dat ook de aanvraag voor een verblijfsvergunning. Er zijn strenge voorwaarden waaraan je moet voldoen als je asiel wilt krijgen in Nederland. Bovendien gelden er regels voor vluchtelingen op het gebied van werk en integratie. Vluchtelingen met een (tijdelijke) verblijfsvergunning moeten bijvoorbeeld verplicht inburgeren en Nederlands leren. Ze mogen alleen werken als ze ook een werkvergunning hebben.

 

Lees meer op de website van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) >

Voor mensen die uit een EU-land, IJsland, Kroatië, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland komen gelden andere regels wanneer zij naar Nederland verhuizen.

Inwoners van EU-landen, IJsland, Kroatië, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland: wat moeten zij regelen?

Voor mensen die uit een EU-land, IJsland, Kroatië, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland komen gelden andere regels wanneer zij naar Nederland verhuizen:

  • Zij hebben geen verblijfsvergunning en geen werkvergunning nodig. Mensen met een nationaliteit van een ander land wel. 
  • Zij hoeven niet verplicht in te burgeren. Mensen met een nationaliteit van een ander land hebben meestal een inburgeringsplicht. Toch is het belangrijk dat je snel Nederlands leert. Je hebt dan meer mogelijkheden op het gebied van werk en je kunt praten met de gemeente, de huisarts en met de school van jouw kinderen.
Verder lezen

Het kan lastig zijn om erachter te komen welke zaken je moet regelen op welk moment in uw verhuizing naar Nederland. Daarom delen we het traject van een verhuizing op in drie fasen en vertellen we jou per fase waar je aan moet denken.