Gratis bezorgd binnen NL vanaf € 20,-
Meest complete NT2-assortiment
Wereldwijde verzending
Hoe maak je de tongen los in het Taalcafé?

Hoe maak je de tongen los in het Taalcafé?

Samen praten met de spreekkaarten (vanaf niveau A0)

De spreekkaarten van Boom NT2 worden op heel veel verschillende plekken op verschillende manieren ingezet als taalondersteuning. In taalcafés, taalhuizen, ontmoetingsplekken. Mariëlle van Rooij medeontwikkelaar van de spreekkaarten en taalconsulente bij Taal Doet Meer vertelt over haar ervaring met de spreekkaarten, die zeer gewild en effectief blijken bij de cursist.

 

Ook fijn is dat je bij de start bij nieuwe groepjes bij de eerste kennismaking iets concreets in handen hebt. Het is in te zetten vanaf niveau A0-A1 niveau, echt voor beginnende sprekers en komt nu ook nog in een mooi doosje!

 

Beelden helpen de cursist te spreken

De plaatjes en picto’s zijn uitermate fijn voor mensen die nog heel weinig geschreven taal kennen en maken de spreekkaarten daardoor heel krachtig. Het is dus niet alleen tekst maar ook beeld dat aanzet tot spreken. Cursisten vinden de Spreekkaarten heel fijn materiaal door de beelden maar vooral door de leuke onderwerpen leuk om over te praten. Daarbij geven de kaarten houvast door de eenduidige structuur.

 

Aan de slag met digitale vaardigheden

‘Onlangs hebben we ook kaarten toegevoegd over computervaardigheden’, zo vertelt Mariëlle. Via die kaarten gaan cursisten aan de slag met basiswoorden zoals de muis, het beeldscherm, het toetsenbord. Vragen worden gesteld via de kaarten als ‘Wat doe je op een computer?’ Op die manier passeren ook werkwoorden als: googlen, skypen, typen, klikken. Goed is om cursisten te stimuleren samen in een whatsappgroep te gaan om zo digitaal met elkaar te communiceren en te oefenen.

De spreekkaarten samengevat
  • Een heel prettig middel om zo direct in te zetten, zonder voorbereiding
  • Ook voor de bibliotheek heel makkelijk
  • Kleurrijk, duidelijk, authentiek, aansprekend en beeldend
  • Houvast zowel voor de begeleider als voor de deelnemer, je hoeft het niet allemaal zelf te bedenken.

 

De kaarten werken heel eenvoudig en vragen geen voorbereiding. Alles spreekt voor zich. De groep cursisten pakt een kaart, ze krijgen instructie die op de achterkant van de kaart staat en kunnen meteen aan de slag. ‘De kaart reikt vanuit een thema een woordenschat aan, waarmee we met z’n allen aan de slag gaan’, aldus Mariëlle. Eerst oefent de groep de basis woordenschat, dan oefenen ze zinnen en maken tot slot een leuke opdracht. Met op de achterkant veel leuke suggesties om het thema te verbreden. Bijvoorbeeld ‘teken je huis’ of ‘zoek naar mensen met een bepaalde kleur kledingstuk’.

 

In elke kaart schuilt een aanbod aan nieuwe woorden en zinnen, waaraan altijd weer een opdracht vastzit.

 

De spreekkaarten raken alledaagse thema’s, bij alle thema’s komen verhalen los. Bijvoorbeeld bij de kaart die over eten en drinken gaat vertelt vervolgens een Marokkaanse jongen hoe hij in Marokko visser was. Het begint praktisch met het aanreiken van woorden maar dan komen de verhalen. Ook maakt het de gesprekken op een of andere wijze altijd heel persoonlijk.

Spreekkaarten aanschaffen